Zwartmakerij

5 Okt

“Hoe leg ik mijn kind uit dat zwarte mensen blijkbaar niet welkom zijn bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam?” vroeg iemand zich op Twitter hardop af. Want ja, lieve mensen….het is weer zover. Liggen de pepernoten tegenwoordig eind juli al in de plaatselijke buurtsuper, ook de discussie over de rol van zwarte piet begint ieder jaar steeds vroeger.

Ik word er een beetje droevig van als ik heel eerlijk mag zijn. Iedere keer weer zijn er mensen die de poten onder de stoel van één van Neerlands leukste kinderfeesten vandaan proberen te zagen en de positie van zwarte piet ter discussie stellen. Dat Sinterklaas een knecht heeft is volgens sommigen nog tot daaraantoe, maar het feit dat deze mensen zo zwart als roet zijn is verkapt racisme en hiermee houden we onbewust de slavernij in stand.

Dus. Denk daar maar eens over na als je je schoen zet kleintje!!

Slaaf? Nee joh, stafmedewerker!
Sorry hoor, maar volgens mij bereik je als actievoerder niet echt je doel door ieder jaar weer te proberen een kinderfeest te verzieken. Want dat is wat je doet. Pak aan die wortel voor het paard en duw ‘m overdwars in je mond denk ik dan. Inderdaad mensen, ik word van deze oeverloze discussie behoorlijk opstandig. Valt een beetje in de categorie ‘negerzoenen’. Ook zo’n non discussie.

Ik stel daarom voor om –speciaal voor al die azijnpissers in Nederland- de nationale intocht en het Sinterklaasfeest dit jaar eens helemaal anders aan te pakken. Om te beginnen gooien we de pepernoten overboord en vervangen we deze door (jawel, daar zijn ze!) negerzoenen en jodenkoeken. Vervolgens brengen we Sinterklaas in beeld die nog even van bruine bonen en een Duitse biefstuk met zigeunersaus geniet. (En uiteraard blanke vla toe). Natuurlijk hebben alle chocoladeletters géén Fair Trade keurmerk en het suikerbeest wordt in ere hersteld. (Want ook dat schijnt niet meer te mogen. Beet je er vroeger nog je hele melkgebit op stuk, tegenwoordig mogen we onze kinderen geen suikers meer toedienen….)

Lekker onverantwoord
Alle cadeautjes op pakjesboot nummer 12 bevatten binnenspeelgoed, bij voorkeur geestdodend vermaak zoals computergames of lekker rolbevestigend. Want ja lieve mensen, jullie dochters willen wel graag een roze stofzuiger! Ach wat, alles is eigenlijk goed, zolang het maar geen sportief buitenspeelgoed is of iets dat je in gezelschap kunt ondernemen. Ieder kind mag elke dag zijn schoen zetten en de eerste ‘knecht’ die het in zijn hoofd haalt om er een mandarijn in te doen krijgt een boete. En dat geldt ook voor iedereen die gaat lopen zeuren over de slechte invloed van chocoladesigaretjes. In de zak met die lui!

Kunnen we dit aan mensen? Gewoon drie weekjes even niet te zwaar over dingen nadenken maar de kinderen laten genieten? En hen niet proberen te beschermen tegen spookbeelden die er niet zijn en waar ze zelf überhaupt niet over nagedacht hadden totdat jullie er over begonnen.

Verstand op nul en genieten!
Geniet dit jaar eens mee, gewoon voor de lol. Pak een vlag en ga aan de kade staan. Juich en zing en voel hoe je wangen gloeien van opwinding terwijl er een striemende wind je gezicht geselt. Aanvaard het eerste handje kruidnootjes van piet als een kostbare schat en schudt Sinterklaas de hand alsof je een goede vriend na jaren eindelijk weer ziet. Doe eens gek, probeer het eens….je zult zien dat de wereld er een stuk mooier uitziet dan.

Ik blijf het overigens ieder jaar wel frappant vinden dat er niemand valt over het feit dat er een katholieke bisschop het land aandoet om kinderen naar zich toe te lokken en op schoot te nemen. Zal wel gewenning zijn vrees ik…..

Advertenties

28 Reacties to “Zwartmakerij”

 1. Daantje 6 oktober 2013 bij 15:18 #

  Perfect verwoord! Al dat betuttelende gedoe en gezeik over alles. Ik word er moe van. Nu ook weer gedoe over folder Bart Smit. Er staan meiden in die schoonmaken net als mama. Dus? Er staan jongens in met schroefmachines en enkel meisjes met poppen. Hebben ze nou echt niets beters te doen in hun vrije tijd? Wordt vrijwilliger ofzo…

  • gilbert a zimmerman 6 oktober 2013 bij 20:37 #

   maak er kleuren piet van dan kan iedereen van het feestje genieten en hoeft je zwaarte mensen niet meer belachelijk te maken met het achterlijke gedrag die zwaarte piet toegediend is , wat is er zoooo moeilijk aan om meer kleurige pieten toe te laten.

   • Betty 7 oktober 2013 bij 22:38 #

    Hiermee geef je alleen maar aan dat je inderdaad helemaal niks snap van ons sinterklaasfeest. Juist door dit soort onzin wordt de aandacht op iets gevestigd waar nog nooit geen enkel kind en zelfs volwassene ook maar verband mee heeft gelegd. Handen af van Zwarte Piet (die doodgewoon zwart is door het roet van de schoorsteen!!)

  • marian 6 oktober 2013 bij 22:57 #

   sorry hoor maar roet is zwart en niet gekleurd

 2. Patty 6 oktober 2013 bij 15:21 #

  Net je blog ondekt…geweldig! Ook dit artikeltje weer 🙂

 3. damiet 6 oktober 2013 bij 16:42 #

  Mooi geschreven en hellemaal waar.
  Ik zelf als moeder van drie kids.
  Begon mij laatst bij de berichten die ik las over de pieten ook de zelfde vraag af te stellen.
  Waarom is dit nodig .
  En wie heeft hier nu nou zo een plezier in .

 4. Beanca 6 oktober 2013 bij 22:10 #

  Gibert a Zimmerman? Gekleurde pieten? Dat is al eens gedaan en slaat al helemaal nergens op. Ooit blauwe, groene en knalrode mensen gezien? Ook ik erger me ieder jaar weer aan deze stupide discussie. Zwarte Pieten zijn zwart omdat ze door de schoorsteen heen gaan. En ook al zijn er niet veel open haarden meer en gaat alles via cv, dit is gewoon de legende, de traditie. Nederland opent het land voor zoveel mensen en doet in het buitenland ook ontzettend veel. Mogen we dan ons eigen feest, wat zo uniek is voor ons land dan ook op onze manier vieren? Zoals we dat altijd al hebben gedaan zonder dat ooit iemand over slavernij nadacht bij het zien van Sinterklaas? Als deze mensen die erover zeuren nou eens een keer naar de programma’s op tv kijken, zien ze ook nog eens dat de pieten het leuk vinden om voor de Sint te werken en dat het dus absoluut geen slavernij is. Ik zie nooit boeien en blanke mensen de pieten zweepslagen uitdelen. Weten ze zelf wel wat slavernij inhoudt? Ook het feit dat al ruim voor Sinterklaas de winkels helemaal in de kerststerren zijn ingericht, irriteert mieder jaar weer mateloos. We zijn zo toch het mooiste kinderfeest van Nederland aan het verzieken. Toch jammer…

 5. pimmetje 6 oktober 2013 bij 22:32 #

  Is een zwaarte piet een zwarte piet met obesitas? Tja dat vind ik ook niet kunnen hoor!

 6. Manu 6 oktober 2013 bij 22:37 #

  Als Zwarte opgegroeid tussen blanke nederlanders, bemerk ik dat het heel moeilijk te verteren is dat de zwarte piet zoals die in het plaatje, rasistisch wordt bevonden. De ene keer is hij zwart geverfd de andere keer bruin. Maar de rode lippen en het negerhaar met de gouden oorbellen zijn standaard. ‘Piet’ zou iedereen moeten kunnen zijn, maar het uiterlijk van Piet suggereert wat anders.

  Persoonlijk heb ik het altijd opvallend gevonden dat rond de feestdagen, kinderen die mij op straat rond zien lopen, meer de neiging lijken te hebben mij uit te maken voor ‘zwarte piet’ dan voor ‘neger’. Misschien ligt het aan mij en moet ik niet die kinderen boos aankijken maar eerder de ouders die je nooit aankijken wanneer ze erbij zijn, maar recht in de grond kijken en doen of ze je niet zien. Ik weet het niet. Het zijn namelijk de volwassen die het noodzakelijk vinden om ‘Piet’aan te kleden als een ‘negerslaaf'(sterk krullend-kroeshaar, dikke rode lippen met mooie gouden of zilveren slavenoorbellen).

  Een andere negervriend(in?) van mij is opgegroeid in een dorp, Piet was daar gewoon Piet, met vieze vlekken op zijn kleren en gezicht omdat hij altijd door de schoorsteen moest om de pakjes in de schoenen van de ‘o zo lieve kinderen’ te zetten (Huh? geen etnische transformatie? raar hoor) Dat is de Piet die ze in dat dorp kende. Het zal wel geen écht Nederlands dorp zijn, denk ik nu want in de rest van NL is Piet gewoon suggestief negerachtig. Of de kinderen in dat dorp blijer zijn dan in de rest van NL? Daar durf ik geen antwoord op te geven, de ouders zijn er denk ik wel neutraler, (zijn ze nou dan wel Nederlanders ofniet?)
  😉

 7. jan 7 oktober 2013 bij 05:11 #

  volgens mij zijn ze zo zwart als roet niet als een neger… ze hebbeb nog geen gekleurde roet uitgevonden dus gewoon zwarte piet….

 8. feetjeblogt 7 oktober 2013 bij 09:06 #

  Bedankt voor alle reacties. Ik ga hier onder mijn blog de discussie niet aan, heb volgens mij in mijn blog al duidelijk aangegeven wat ik er van vind. Bovendien resulteert dit vaak in een welles-nietes discussie waarbij mensen al snel met modder gaan gooien…en ik gooi liever met strooigoed 😉

  • Marnick2 7 oktober 2013 bij 09:50 #

   Ook hier heb je helemaal gelijk in 🙂

 9. Tineke Bolleboom 7 oktober 2013 bij 10:46 #

  De boot ook nog versieren met oranje afrikaantjes! Houd het feest gewoon in ere zonder discussies!

  • jolanda 7 oktober 2013 bij 12:38 #

   Het is jammer voor de traditie die in nederland al zoveel jaren wordt gehouden . Vroege werd er niet zo ver over nagedacht , het is gewoon een feest voor de kinderen . De volwassenen maken er een punt van . En nederland stelt zich open voor alle nationaliteiten en accepteren de tradities die ze meenemen . Het zou fijn zijn dat onze tradities ook geaccepteerd werden zonder alle discussies. Als ouders niet reageren op bepaalde uitspraken van hun kinderen ligt dat aan de opvoeding . Mij werd verteld dat piet zwart werd door de schoorsteen klimmen om de cadeautjes te brengen . En als een kind je zwarte piet noemt en je neemt er zo`n aanstoot aan kun je je afvragen of je dan niet een beetje overgevoelig bent ….
   Laat sinterklaas gewoon een Nederlands feest zijn waar ieder kind af van genieten !

 10. Jootje 7 oktober 2013 bij 13:27 #

  Mijn manlief is surinaams en met sinterklaas krijg ik een cadeautje in mn schoen van mijn eigen zwarte piet! Kan me niet voorstellen dat onze “gekleurde landgenoten” hier moeilijk over doen. Eerder debk ik dat 1 of andere domme kaaskop hier achter zit die denkt dat alle mensen geen humor hebben en alles netzo persoonlijk aantrekken als die domme norse kaaskop zelf….

  • jolanda 7 oktober 2013 bij 14:37 #

   Als iedereen met dezelfde humor rondliep , was het het een stuk beter met alles …

 11. Masja 7 oktober 2013 bij 21:39 #

  Pfff wat een gezeur maar weer over een leuk feestje. Kinderen kijken niet naar kleur. Die gaan om met wie ze willen. Maar we moeten het nog wel even benadrukken, zodat onze kids gehersenspoeld worden en wel straks op kleur gaan letten. Laat kinderen, kinderen zijn en gewoon lekker genieten.

 12. Adriaan 7 oktober 2013 bij 22:32 #

  Het is een kinderfeest, en kinderen zijn (nog) niet zo verknipt dat ze doelbewust een racistisch tintje aan Sinterklaas willen geven… Zucht. Kijk naar dit filmpje van DWDD en let goed op het zwarte jongetje dat de witte, zeer verantwoorde Piet afkeurt ‘omdat hij niet zwart is’. Dat de Sint zwart is valt trouwens niemand op… http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/82738

 13. Marten en Conny 7 oktober 2013 bij 22:35 #

  Maar het zijn echt blanken hoor die sint helpen. ze zijn alleen zo zwart geworden van het roet in de schoorsteen. Moet je maar eens achter hun oren kijken of in hun nek, zijn ze zo blank als wat!

 14. Wendy 8 oktober 2013 bij 12:29 #

  Ik wil me waardering uit spreken…..
  Super mooi gezegd met een leuk einde
  Afblijven van onze Sint en zijn pieten!!!

 15. hilda 8 oktober 2013 bij 14:05 #

  als je echt racist zou zijn, zou je jezelf niet zwart verven. dan zou je jezelf te goed voelen daarvoor. voor alle Pieten geld dat niet. al die betweterige mensen, hebben die geen leven ofzo? irriteer me enorm aan al die nutteloze discussies

  • joep punter 8 oktober 2013 bij 18:00 #

   Gekleurde Piet?Welke kleur dan,geel?Nee want dan lopen we het risico 1 miljard chinezen te beledigen!OK,rood dan!Nee kan ook niet want dan krijgen we problemen met de autochtone Amerikanen!Bruin?Nee ook niet want dan valt de gehele Noord-Afrikaanse en mediteraanse wereld ons aan!Ik weet het,blauw!Nee,want stel je voor dat de smurfen of de Na’vi bestaan!Wat een onzin!Voor de mensen die zich druk maken over deze futiliteit wil ik even kwijt dat de Sint de bisschop was van Myra,in het huidige Turkije,en hoogstwaarschijnlijk ook niet helemaal Arisch,parelwit of blank was.Het houden van slaven was trouwens ook geen blanke monopolie!Arabieren ,afrikanen,indianen enz. hielde er ook slaven (ook blanken!) op na!Ikzelf ben opgegroeid als Nederlander in de (Belgisch) Limburgse mijnstreek waar zowat alle nationaliteiten (En tinten!) vredig samenwonen!Nog nooit heb ik mijn gekleurde vrienden horen zagen over het feit dat zwarte piet zwart is!Racisme is NIET aangeboren en wij leren onze kinderen niet te discrimineren op uiterlijk/seksualiteit en/of geloof.maar ik wil ook niet dat ze hun hele leven lang op eieren moeten lopen om maar niemand te beledigen!In andere culturen komen ook dingen voor wat ik als discriminerend KAN aanvaren maar daar mogen we ons niet mee bemoeien want het is hun geloof of cultuur al voor honderden jaren!Het is een kinderfeest,laat het zo!!!
   Ps:De kerstman is een gezette blanke man,ik ben blij dat de obesitasbeweging nog geen klacht
   heeft ingediend!

 16. Michiel 8 oktober 2013 bij 20:56 #

  Inmiddels is de zwartenpieten discussie al een wezenlijk onderdeel van onze traditie geworden!
  Ik kijk er tegenwoordig al net zo naar uit als naar de intocht zelf!
  Heerlijk, waar mensen al niet tijd voor hebben om zich over op te winden! De crisis zal wel over zijn denk ik dan!
  Veel plezier allemaal!

 17. Gerhard 10 oktober 2013 bij 14:22 #

  Gevonden op Facebook:

  De geschiedenis van Sint Nicolaas.

  St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit! Uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.

  De betaalde baan “knecht” gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status….

  Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorspronkelijk bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet.

  Misschien als meer mensen dit zouden weten, stopt deze discussie eindelijk en kunnen we gewoon met z’n allen genieten van een prachtige traditie.

 18. Beanca Schrijver 10 oktober 2013 bij 15:35 #

  Dit verhaal over de geschiedenis van Sinterklaas moeten we dan maar met z’n allen eens op FB zetten. Misschien dat dan iedereen gaat leren hoe het nu eigenlijk precies zit 🙂

 19. fweerstand 11 oktober 2013 bij 22:37 #

  Elk jaar is het weer raak ja. Heb er zelf ook maar een artikel aan gewaagd op mijn blog
  Leuke site trouwens.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zwartmakerij – deel 2 | feetjeblogt - 19 oktober 2013

  […] Zoals gezegd, ik wil niet opnieuw de discussie aangaan. Ik heb mijn mening al gegeven in een eerder blog en dat moet voldoende zijn. Ik geloof wel in oplossingsgericht denken en met mij vele anderen, […]

 2. Malle Pietjes | feetjeblogt - 8 november 2014

  […] Pietendiscussie. Gewoon omdat het al een tijdje geen discussie meer is. Ik heb in eerdere blogs (hier, hier en hier) mijn mening gegeven, maar ben gestopt met in deze discussie te mengen toen er over […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: