Over bange mensen gesproken

15 okt

Weet je,

er zijn mensen die zó bang zijn voor hun gezondheid of dat van hun dierbaren dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat er iemand ziek wordt.

Er zijn mensen die zó bang zijn om al hun zekerheden te verliezen, dat ze iedere mogelijkheid aangrijpen om tussen de regels door te leven, erop te gaan staan en eroverheen te dansen.

Er zijn mensen met een eigen zaak die zó bang zijn om hun inkomen te verliezen dat ze naar creatieve manieren zoeken om het hoofd boven water te houden.

Er zijn mensen die zó bang zijn voor slecht nieuws dat ze de waarheid naar eigen hand proberen te zetten door journalisten te bedreigen en monddood te maken.

Er zijn mensen die zó bang zijn om fouten te maken in de te nemen besluiten, dat ze -gebukt onder een zware verantwoordelijkheid- schoorvoetend moeten toegeven achter de feiten en het virus aan te lopen.

Er zijn mensen die zó bang zijn voor alles wat onbekend en bedreigend is dat ze houvast vinden in het mantra ‘het is maar een griepje’ en dit als excuus gebruiken.

Er zijn mensen die zó bang zijn voor eigen verantwoordelijkheid dat ze pas meebewegen als ze bij de hand genomen worden met sturende en strenge maatregelen.

Er zijn mensen die zó bang zijn voor het verliezen van hun vrijheid dat zij zich juist weer keren tegen deze maatregelen.

Stop.

Er zijn zoveel mensen. Zoveel angsten. Ieder met zijn eigen waarheid en zijn eigen mening. Maar weet je, daar is het nu gewoon even de tijd en de plek niet voor.

Want er zijn mensen die zó bang zijn dat ze niet iedere patiënt kunnen helpen die binnengebracht wordt op de SEH. Bang om kankerpatiënten af te moeten bellen omdat operaties noodgedwongen weer uitgesteld worden. Mensen die dagen van 12 uur draaien omdat er nu eenmaal handen tekort zijn in de zorg. Die worden afgerekend op het doen van de ‘Jerusalema’ dans, omdat anderen vinden dat ze geen recht hebben op ontspanning. Mensen die alle zeilen bij zetten om zoveel mogelijk mensen, zoveel mogelijk de beste zorg te kunnen geven. Mensen die er staan, waar anderen weg zouden rennen of om zouden vallen.

Die mensen. En hoe die nu naar Nederland kijken. En dat ze door wat ze zien alsnog de handdoek in de ring gooien.

Daar ben ik bang voor. Zo ontzettend bang.

Bron foto: Jos Dielis

2 Reacties naar “Over bange mensen gesproken”

 1. A. van Tessel 15 oktober 2020 bij 23:30 #

  Ik durf niet te reageren, want ik ben ook bang,daarom reageer ik wel.

 2. fradigt 17 oktober 2020 bij 21:15 #

  bang worden van zó veel mensen met een grote mond,
  mensen die doorslaan met woorden…

  ik hou mijn hart vast
  maar geef het graag aan al die zorgende mensen.

  Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: