Lang & Besmettelijk: de nieuwe kleren van de keizer

14 jun

Het leven is geen sprookje. Zeker niet in deze tijden. Waarin het nieuwe normaal bestaat uit 1,5 meter afstand houden, mondkapjes in het OV en collectief thuiswerken. Een nieuw normaal dat ik weiger ‘normaal’ te vinden. Tijdelijk anders dekt (hopelijk) de lading beter.

Maar goed, het ‘tijdelijk anders’ vraagt om aanpassingen. Thuis, op straat, in de winkels, op het werk. En in sprookjes. Want laten we eerlijk zijn, sommige sprookjes zijn behoorlijk achterhaald. Zeker nu. En dus ben ik zo vrij geweest een groot aantal sprookjes in een coronajasje te steken. Gewoon omdat het kan. En hé, ik zit ook maar thuis.

Oh enne….het zijn sprookjes hè. Dus niet gaan roepen ‘dat klopt helemaal niet!!’, want het is dus een sprookje. Als in een verzonnen verhaal. Met hier en daar een stukje actualiteit. Dus.

Vandaag deel 7 in de serie ‘Lang & Besmettelijk’ : de nieuwe kleren van de keizer

Er was eens een land dat werd geteisterd door een geheimzinnige en redelijk onbekende vijand: het coronavirus. In de lente leek het allemaal nog mee te vallen, totdat het virus gemeen om zich heen begon te grijpen. Over de grens waren er al veel slachtoffers gevallen, maar daar werd in het begin nog een beetje lacherig over gedaan. Totdat ook binnen de landsgrenzen niemand meer veilig bleek te zijn. En dus moesten de baas van het land alle zeilen bijzetten om de crisis het hoofd te bieden. De maatregelen die hij trof waren ingrijpend en impopulair, maar hij vertrouwde op de intelligentie van het volk. Hij kondigde een ‘intelligente lockdown’ af: het land ging op slot en een soort van collectief huisarrest trad in werking.

Oververmoeid

Terwijl hij probeerde grip te krijgen op het indammen van het virus, werkte Boris Blauw, zijn minister van medische zorg en gezondheid, dag en nacht door om ervoor te zorgen dat de slachtoffers van het virus over de juiste zorg konden beschikken. De IC-capaciteit werd uitgebreid, de door de hele wereld zo gewilde medische beschermingsmiddelen werden opgespoord en waar mogelijk ingekocht, er werd gewerkt aan meer testcapaciteit….de agenda van de minister was zódanig gevuld dat hij niet eens meer tijd had om te piekeren, laat staan om te slapen.

Op een goede dag, na een stressvolle dag waarin het was gelukt om extra noodhospitalen in te richten en de lastige vragen bij de persconferentie te doorstaan, had hij nog één vergadering te gaan. In de Tweede Kamer was er een debat over de coronacrisis, waarbij de verschillende kamerleden kritische vragen stelden over de aanpak tot nu toe. Boris beantwoordde netjes alle vragen en pareerde hier en daar een paar kritische noten. Maar gaandeweg het debat voelde hij hoe het steeds lichter werd in zijn hoofd. Zweetdruppeltjes parelden over zijn voorhoofd. Hij greep het spreekgestoelte nog wat steviger vast, maar het mocht niet baten. Daar, te midden van alle kamerleden, werd hij onwel en klapte in elkaar. Het was misschien maar 30 seconden en hij wilde, vastberaden als hij was, direct door gaan met het debat. Maar zijn collega’s hielden hem tegen en hielpen hem naar buiten. Lang verhaal kort: op doktersadvies moest hij zijn stressvolle werkzaamheden tijdelijk neerleggen, waarop de minister-president hem eervol verlof schonk. Een persoonlijke tragedie, dat zeker. Maar de crisis had daar geen boodschap aan en dus ging men op zoek naar een nieuwe minister die het loodzware takenpakket van Boris kon overnemen.

Nieuwe man aan het roer

Hajo den Ouden weet het nog als de dag van gisteren. Die avond was hij gebeld om deze erebaan te mogen vervullen. Natuurlijk had hij ja gezegd, het was misschien een moeilijke en loodzware job, maar het was een eer om in de voetsporen van Boris te mogen treden. Al waren zijn schoenen nét even wat hipper dan de brave stappers van zijn voorganger. Het is inmiddels al weer weken terug. Hij moet zeggen, hij kwam in een redelijk gespreid bedje terecht en kon direct verder met de taken die er lagen. Er moest veel gebeuren, maar ondanks het feit dat zovelen in de zorg financieel worden ondergewaardeerd, werkte iedereen bijna driedubbel zo hard om deze crisis te boven te komen. ‘Het eerste dat ik doe als dit achter de rug is, is dat hele zorgstelsel opnieuw inrichten’, bedacht hij terwijl hij zijn groenblauwe leren schoenen nog eens oppoetste. ‘Maar eerst zorgen dat we vat krijgen op de verspreidingsrisico’s’.

Onder het toeziend oog van miljoenen Nederlanders voor de televisie pakte hij zijn momentje. Dé oplossing om het virus verder in te dammen. Hij kon zijn opwinding nauwelijks verbergen, dit was zo’n ontzettend goed idee van hem, dat hij niet kon wachten het iedereen te vertellen. “Dames en heren, om het coronavirus in kaart te brengen en verdere verspreiding voor te zijn, gaan we de smartphone inzetten als wapen”. Hij glunderde, nu had hij de aandacht van de zaal.

Het ei van Columbus

“Via Bluetooth maken we inzichtelijk wie er wanneer in de buurt is geweest van iemand die besmet is met corona”. De zaal werd wat rumoeriger. Hajo stak zijn verhaal af en maakte zich klaar voor de kritische vragen, die ongetwijfeld zouden komen. Bijvoorbeeld over privacy. En ja hoor, de eerste journalist hapte al. “Hoe gaat deze app werken zonder dat onze privacy in gevaar komt?”. Zo fijn wanneer iemand blind in de val loopt, dacht Hajo. Hij haalde diep adem en keek de journalist recht in de ogen. “Om er zeker van te zijn dat we een veilige app maken, waar iedereen zich goed bij voelt, organiseer ik een appathon waar de ontwikkelaars van de app zich presenteren. Iedereen kan hier meekijken, vragen stellen en zijn of haar mening geven”. Met een zelfvoldane glimlach keek hij het journaille aan. Altijd zorgen dat je ze een stap voor bent, dat had hij inmiddels wel geleerd.

Morgen was de dag. Dan wordt tijdens de appathon dé app gepresenteerd. Hajo heeft de ontwikkelaars bij hem op kantoor uitgenodigd voor een laatste toelichting. Een nerdy typje met bril en een hippe vogel met bijpassende haardos. Ze hebben de app op Hajo’s telefoon geïnstalleerd en leiden hem er doorheen.

Ze zien het niet

“Kijk, dan klik je hier”, de hipster met het knotje tikt wat op de smartphone en er komt een kaartje tevoorschijn. “En dan zie je precies of er in de omgeving zich iemand met ziekteverschijnselen bevindt”. Hij wisselt tussen kaartje en iets wat lijkt op een lijstje, een soort database. “Kapper Joke, Van Swindensingel 78, rotishop ’t Noorden”, leest Hajo op. “Kun je daar nu zien waar ik allemaal geweest ben?” , vraagt hij verschrikt. Hij herkent in de lijst zijn programma van afgelopen vrijdag. “Nee hoor, dat kun je alleen zelf. Anderen zien niets”, stelt de jongen met bril hem gerust.

Hajo tikt en komt op een volgend scherm. Hij ziet zijn pin- en creditcardbetalingen, een linkje naar zijn medisch dossier, telefoonnummers die hij de afgelopen dagen heeft gebeld. “Dus dit ziet verder niemand?”, weifelend kijkt hij de twee mannen aan. “Nee hoor”, bevestigen zij in koor.  “Kijk, u bent bijzonder slim, dus u heeft in één keer door hoe u moet doorklikken om bij alle informatie te kunnen komen. Dat kan eigenlijk alleen maar iemand met uw intelligentie”. Hajo voelt hoe zijn ego wordt gekieteld en gaat nog wat meer rechtop zitten. “U moet ook begrijpen”, zegt het knotje, “dat deze app bedoeld is voor het volk. Die zijn niet zo slim, die zien niet wat u ziet. Geloof me, dit wordt een groot succes!”

En met die woorden nagalmend in zijn hoofd, kruipt Hajo die avond zijn bedje in. Zijn mooi gepoetste, voor de gelegenheid gekochte nieuwe schoenen staan al klaar voor de appathon morgen. ‘Dat wordt mijn moment’ zegt hij tegen zichzelf voordat hij zijn duim in zijn mond doet en in slaap valt.

En hij leefde nog lang en gedesillusioneerd.

 

Eerder verschenen in deze reeks:

Sneeuwwitje
Roodkapje
Doornroosje
Hans en Grietje
Repelsteeltje
Rapunzel

 

Bron foto: Quote catalogue

Eén reactie to “Lang & Besmettelijk: de nieuwe kleren van de keizer”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lang & Besmettelijk: het lelijke jonge eendje | feetjeblogt - 22 juni 2020

    […] De nieuwe kleren van de keizer Sneeuwwitje Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: