Lang & Besmettelijk: Rapunzel

24 mei

Het leven is geen sprookje. Zeker niet in deze tijden. Waarin het nieuwe normaal bestaat uit 1,5 meter afstand houden, mondkapjes in het OV en collectief thuiswerken. Een nieuw normaal dat ik weiger ‘normaal’ te vinden. Tijdelijk anders dekt (hopelijk) de lading beter.

Maar goed, het ‘tijdelijk anders’ vraagt om aanpassingen. Thuis, op straat, in de winkels, op het werk. En in sprookjes. Want laten we eerlijk zijn, sommige sprookjes zijn behoorlijk achterhaald. Zeker nu.
En dus ben ik zo vrij geweest een groot aantal sprookjes in een coronajasje te steken. Gewoon omdat het kan. En hé, ik zit ook maar thuis.

Oh enne….het zijn sprookjes hè. Dus niet gaan roepen ‘dat klopt helemaal niet!!’, want het is dus een sprookje. Als in een verzonnen verhaal. Met hier en daar een stukje actualiteit. Dus.

Vandaag deel 3 in de serie ‘Lang & Besmettelijk’ : Rapunzel

Er was eens een influencer die er onder de naam ‘Raving Ramona’ een meer dan succesvol Instagramaccount op nahield. (Eigenlijk heette ze Ria, maar dat doet het nu eenmaal wat minder online). Met haar meterslange haren, haar schalkse oogopslag en ondeugende sproetjes (precies genoeg, niet teveel, niet te weinig) was ze een plaatje om te zien. En waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Zo vlak voordat de coronacrisis begon had ze ruim 800.000 volgers. Of 800K zoals ze dat zelf liever zei. Het waren er in ieder geval genoeg om ook de sprong naar YouTube te wagen en tot nu viel dat avontuur nog niet tegen.

Ramona to the rescue

Natuurlijk, ze kwam net kijken, maar meer dan de helft van haar Instavolgers volgende haar ook op dit platform en zo begon ze haar kanaal ‘DIY: Raving Ramona to the rescue’ met 650 K aan abonnees. Niet slecht dus. Liet ze op Instagram vooral haar eigen ‘glamorous’ lifestyle zien aan de hand van allerlei met strakke hand geregisseerde en volop gefilterde ‘spontane’ fotootjes, op YouTube liet ze vooral zien hoe ze er elke dag toch weer zo stijlvol uit kon zien. In de volle overtuiging anderen te ‘redden’ van hun alledaagse look.

Van kledingtips tot aan make up- tot haartutorials, alles kwam voorbij. En, omdat ze vanaf het begin al een aardige fanbase als basis had, durfden veel leveranciers het risico ook wel te aan: ze werd vanaf dag één van haar YouTube-kanaal overspoeld met allerlei gratis producten, met het verzoek om gratis advertising. Ja, met die sponsoring zat het wel goed.

Corona lifestyletips

Maar ja, toen kwam corona. En lag het land plotseling grotendeels plat. Echt erop uit gaan voor haar Instagramaccount zat er nu even niet in. En voelde ook niet goed, want hoezo allerhande gestylde kiekjes posten als er zoveel ellende was in het land. Op dat moment was Ramona blij met haar overstap naar YouTube. Hier kon ze, al vloggend, wat afleiding en blijdschap via het scherm overbrengen. Althans dat hoopte ze.

In het begin ging dat vrij goed, dat moet gezegd. De ‘don’t become a zombie’-video, waarin ze haar volgers ervan overtuigde dat een joggingbroek nooit hip is, zelfs niet als je hele dagen binnen moet zitten, ging qua views door het plafond. Met behulp van wat pailletten, textielstiften en aanverwante artikelen maakte ze van een doodeenvoudig ‘Zeemannetje’ een stijlvolle huisbroek, waar je wel mee voor de dag kon komen. Joggingsbroektechnisch gezien. Enfin, zo bracht ze verschillende ‘hoe kom ik stijlvol deze coronacrisis’-video’s uit, die stuk voor stuk goed scoorden. Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Tot eind maart.

Coupe corona

“Hoezo moeten de kappers ook dicht?”, Ramona schreeuwde het nog net niet uit van ellende. Ze had op 2 april een afspraak staan, maar hoorde zojuist de premier op televisie zeggen dat alle contactberoepen voorlopig niet meer uitgevoerd mochten worden. Die donderdag was eigenlijk al een beetje te laat qua afspraak, maar omdat ze toch niet echt op pad kon, had ze er vrede mee gehad. Maar nu bleek plots dat ze voorlopig helemaal niet kon gaan dus. “DIT KAN NIET HOOR. Dit. Kan. Echt. Niet. Hoor”, snikkend rende ze naar haar kamer. Hoe moest dit nu verder? Haar dooie puntjes waren allang geen puntjes meer maar strepen. Om over haar uitgroei nog maar te zwijgen.

Die avond plaatste ze een post op Instagram van haarzelf in een gepimpte joggingsbroek, fashionable slobbertrui en met haar haren in een sjaal gewikkeld. “Living the coronalifestyle #ikblijfthuis maar wel met mijn #handeninhethaar #noodsituatie #coupecorona #kappersdicht #rampzalig #gelukkigwelgezond #help #blijfthuis #staysafe

Onverwachte redder

Waarschijnlijk waren er nog meer hashtags, maar die maken dit sprookje niet per definitie leesbaarder, dus ik laat het even hierbij. Enfin, haar Instapost ging viraal, haar volgers voelden heel goed aan dat Ramona hulp nodig had. Dat het hier om een noodsituatie ging. Maar wat Ramona niet wist, was dat sommige fans wel heel fanatiek waren. Zo fanatiek, dat er die avond nog een steentje tegen Ramona’s ruit werd gegooid. En nog één. En nog één. Verbaasd opende Ramona het raam en keek, vanaf haar kamer op de 2e verdieping, uit over de straat. Daar, onder haar raam, stond een jongeman, van ergens in de twintig. Althans, dat gokte ze. Hij hield iets glinsterends in zijn hand. “Wie ben jij? Wat doe jij hier?”, vroeg ze verontwaardigd en enigszins op haar hoede.

“Mijn naam is Flinn”, antwoordde hij, terwijl hij een brede glimlach tevoorschijn toverde. “En ik kom je redden”.

“Eh….ik zit niet te wachten op gestoorde fans aan mijn deur. Ik geef je tien tellen om te verdwijnen, anders bel ik de politie”.

“Wil je niet eerst liever weten wat ik kom doen? Ik kom je écht redden Ramona”, er volgde weer een big smile terwijl Flinn zijn hand omhoog hield. Het glinsterende voorwerp werd nu bijgeschenen door het licht van de lantaarnpaal. Het was een schaar. “Ik zag je post en las je noodkreet. Ik ben kapper, weet je. Ik kan je helpen”. Ramona viel van de ene verbazing in de andere. “Hoe dan? Er mag op dit moment toch niet geknipt worden?” Flinn glimlachte geheimzinnig. “De kapsalons moeten dicht ja. En ook thuiskappen mag niet meer. Maar hé, ik sta hier op straat en jij bent daarboven. Ik zou zeggen….gooi je haar los Ramona en ik knip het. Komt er een agent aan, dan trek jij je lokken snel weer op. Niks aan het handje!”.

Tot in de puntjes…

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat Ramona even twijfelde. Gewoon, voor het verhaal. Maar niets is minder waar. Haar eerste aarzeling had allang plaatsgemaakt voor nieuwsgierigheid en bravoure. Bovendien kon ze het glinsteren van de schaar én zijn glimlach allang niet meer weerstaan. En dus gooide ze, halverwege zijn zin, haar lokken al uit het vensterraam. Een half metertje boven de grond bleven ze hangen. Flinn trok zijn kam én schaar en ging aan de slag. Ongestoord, want er waren in deze tijden toch al haast geen mensen meer op straat. Binnen een half uurtje was Ramona weer helemaal bijgepunt en haalde ze haar weer gezond ogende lokken weer op.

“Dank je wel voor dit”, ze wierp Flinn een kushand toe. “Maar ik heb er eigenlijk niet zoveel aan, zolang ik nog met deze uitgroei zit”. Ze boog het hoofd zodat de donkerzwarte scheiding in het midden van haar roodblonde kapsel zichtbaar werd. “Ook daar heb ik natuurlijk aan gedacht”, aldus een lachende Flinn. Hij haalde een pakje tevoorschijn en gooide dat richting het openstaande raam. Na 4 keer opnieuw gooien (hé, het is dan misschien een sprookje, maar laten we wel realistisch blijven hè) ving Ramona het pakketje op. Het was een haarverfverpakking van Andrézon. “Voor een zonnige en stralende coupe”, aldus het doosje. “Werkt perfect”, aldus Flinn. “En het mooie….je hoeft er niets voor te betalen, ook niet voor de knipbeurt. Als je het merk een keertje laat vallen in één van je volgende video’s, dan is het wat mij betreft prima zo”. Hij had het nog niet gezegd of hij verdween in de verte. Ramona vertwijfeld achterlatend.

Livestream

Natuurlijk probeerde Ramona de haarverf uit. Zo nieuwsgierig was ze wel. Alleen niet door eerst voorzichtig uit te proberen, welnee. Ze ging gelijk ‘all the way’. En, omdat ze zo gecharmeerd was geweest van Flinn’s actie bij haar raam, besloot ze haar hele metamorfose live te streamen op haar YouTubekanaal. En zo zagen 6,5K abonnees + nog eens 2K random bezoekers hoe Ramona de zwarte scheiding op haar hoofd omtoverde tot….een knal oranje streep die fel afstak tegen haar eigen roodblonde haren. Alsof er een oranje landingsbaan was aangelegd in de Sahel zeg maar. Het was geen gezicht en dan zeg ik het nog netjes. De video werd direct verwijderd, maar tevergeefs: hij was al viral gegaan. Dat was het moment waarop Ramona besloot nog maar even wat langer in thuisisolatie te blijven. En online nieuwe sjaals te bestellen. Oh en haar YouTubekanaal toch maar op te doeken.

Moraal van het verhaal

Het is in dit verhaal natuurlijk niet duidelijk waar het mis ging: is er reden om te twijfelen aan de goede bedoelingen van Flinn? Als je het mij vraagt denk ik van niet, dit pakte niet zo uit zoals hij het volgens mij had bedoeld. Hij wilde écht helpen.

Het is nu natuurlijk makkelijk om te zeggen ‘vertrouw nooit vreemde mannen die onverwacht aan je raam staan met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn’. Dus dat doe ik ook. Maar dat is natuurlijk niet de moraal van dit verhaal (al is het wel echt gewoon een heel goed advies natuurlijk…)

Het gaat vooral om de dingen die te mooi lijken te zijn om waar te zijn. Dan zijn ze dat vaak ook. Zeker als er geen tegenprestatie of betaling wordt verwacht. De wereld hangt van sponsoring aan elkaar, waardoor een echt, oprechte beoordeling bijna zeldzaam lijkt te zijn geworden. Dus: vorm je eigen oordeel, laat je niet voor andermans karretje spannen etc. etc. Er zijn genoeg wijze lessen uit te trekken. Oh en natuurlijk de belangrijkste: wacht niet tot het laatste moment om een afspraak te maken bij de kapper. Voor je het weet gaan ze wekenlang dicht.

En dan leef je nog lang en met dooie puntjes.

 

Eerder verschenen in deze reeks:

Hans en Grietje

Repelsteeltje

 

 

Bron foto: Anika

 

6 Reacties naar “Lang & Besmettelijk: Rapunzel”

 1. Mies 25 mei 2020 bij 18:22 #

  Ik ben direct een fan van sprookjes geworden. Heerlijk dit. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lang & Besmettelijk: Doornroosje | feetjeblogt - 1 juni 2020

  […] Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

 2. Lang & Besmettelijk: Roodkapje | feetjeblogt - 3 juni 2020

  […] Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

 3. Lang & Besmettelijk: Sneeuwwitje | feetjeblogt - 10 juni 2020

  […] Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

 4. Lang & Besmettelijk: de nieuwe kleren van de keizer | feetjeblogt - 14 juni 2020

  […] Sneeuwwitje Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

 5. Lang & Besmettelijk: het lelijke jonge eendje | feetjeblogt - 22 juni 2020

  […] De nieuwe kleren van de keizer Sneeuwwitje Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje Rapunzel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: