Lang & Besmettelijk: Repelsteeltje

22 mei

Het leven is geen sprookje. Zeker niet in deze tijden. Waarin het nieuwe normaal bestaat uit 1,5 meter afstand houden, mondkapjes in het OV en collectief thuiswerken. Een nieuw normaal dat ik weiger ‘normaal’ te vinden. Tijdelijk anders dekt (hopelijk) de lading beter.

Maar goed, het ‘tijdelijk anders’ vraagt om aanpassingen. Thuis, op straat, in de winkels, op het werk. En in sprookjes. Want laten we eerlijk zijn, sommige sprookjes zijn behoorlijk achterhaald. Zeker nu.

En dus ben ik zo vrij geweest een groot aantal sprookjes in een coronajasje te steken. Gewoon omdat het kan. En hé, ik zit ook maar thuis. Oh enne….het zijn sprookjes hè. Dus niet gaan roepen ‘dat klopt helemaal niet!!’, want het is dus een sprookje. Als in een verzonnen verhaal. Met hier en daar een stukje actualiteit. Dus.

Vandaag deel 2 in de serie ‘Lang & Besmettelijk’ : Repelsteeltje

Er was eens…..een redelijk welvarend land, vol met creatieve en hardwerkende ondernemers. Ach, laat dat redelijk eigenlijk maar weg, Nederland had het meer dan goed. Tot het moment waarop de regering van het koude kikkerlandje een ‘intelligente lockdown’ afkondigde. Een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel. Gezondheid boven economisch belang, daar kan niemand het mee oneens zijn toch?

Ondanks alle begrip, begonnen hier en daar wel wat ondernemers te sputteren. Terecht ook. Want hoe moest dat nu met de horeca? Die geen inkomsten meer had nu? Of winkels, die door de nieuwe anderhalve metersamenleving, zoveel aanpassingen moesten doen dat het allemaal niet meer rendabel was? De reisbranche, die volkomen op zijn gat kwam te liggen? En dan had je nog de cultuursector, die geconfronteerd werd met lege musea, theater- en concertpodia… Kortom, er was genoeg om over te piekeren en hardop te mopperen. Gezondheid of niet, de economische vooruitzichten waren allesbehalve rooskleurig. Er leken ook noodgedwongen ontslagen aan te komen. Het kon niet anders.

Of toch wel? Ergens in Nederland kreeg een hooggeplaatste topman goed nieuws te horen. De vliegtuigen van zijn clubje bleven dan misschien wel aan de grond, maar zijn bonus zou wel de lucht ingaan. Sky high zelfs. Dat leidde uiteraard tot een hoop verontwaardiging, omdat diezelfde topman met zijn Raad van Bestuur ook de hand ophield richting de regering. Er volgde een gesprek met de betrokken ministers, Wopke en Cora. Ja, bij de vliegtuigenclub mochten ze hen bij de voornaam noemen. Sterker nog, dat leverde hun zelfs 2 tot 4 miljard staatssteun op. Al moest de bonus natuurlijk wel worden teruggedraaid.

Afkortingen cadeau

Terug naar ondernemend Nederland. Die steeds creatiever werd. Er werden fotoshoots bij de voordeur gehouden, restaurants bezorgden hun drie-gangen-menu gewoon bij je thuis, musea waren digitaal te bezoeken en theaters organiseerden online voorstellingen. Zo werden er steeds meer nieuwe alternatieven geboren. Het loste financieel misschien niet heel veel op, maar de ondernemersgeest bleef scherp en de creativiteit stroomde alle kanten op. Om maar bezig te blijven tot betere tijden zouden aanbreken.

Maar deed de regering dan helemaal niets? Hoor ik jullie denken. Jawel hoor, ze zorgde er direct op 17 maart (nog geen dag na afkondiging van de lockdown) al voor dat er een maatregelenpakket klaarlag om de economie in Nederland overeind te houden. Een groot gebaar, bestaande uit verschillende soorten afkortingen. Zoals TOGO en NOW. Nu kan ik deze afkortingen wel uitleggen en benoemen welke regelingen hierachter schuilen, maar dat haalt dan gelijk weer een stukje mystiek uit dit sprookje. Google maar lekker zelf.

Namen noemen

Weken verstreken. En ondanks alle maatregelen ging het slechter en slechter met de economie. Ondernemers hadden dan misschien wel geld gekregen om te voorkomen dat ze mensen zouden moeten ontslaan, maar de teruglopende inkomsten (of helemaal geen inkomsten) maakten de situatie alsnog nijpend. Ze vroeg de regering om hulp. Smeekte bijna. Dit ging zo niet langer.

Wouter Koolmees, ook de beroerdste niet, ging bij hen langs. “Ik kan geen goud uit stro spinnen, vrees ik”, zo sprak hij nerveus. “Maar ik wil heus wel kijken of ik jullie verder kan helpen. Maar dan wel onder één voorwaarde”. De ondernemers keken hem wat vertwijfeld aan. “Natuurlijk, vertel maar….wat moeten we doen?”

Wouter aarzelde even voordat hij verder sprak. “Wij hebben oog voor de situatie en aandacht voor jullie. Dan verwacht ik dezelfde aandacht en respect terug van jullie. Uit onderzoek blijkt dat jullie wel de loketten weten te vinden, maar niet eens weten welke mensen er verder voor jullie belangen staan. Laat dat de ultieme test zijn voor nu. Noem mij de tweede voornaam van onze minister van Financiën -en nu niet gaan Googlen- en ik kijk wat ik voor jullie kan doen.” Even werd het heel stil in de zaal. Toen brak er een geroezemoes los. “Hij heet Wopke toch?”,  “Heeft hij nog een tweede naam?”, “Jezus, het lijkt Repelsteeltje wel”. Totdat ergens uit een hoek het verlossende woord klonk: “BASTIAAN. HIJ HEET BASTIAAN”.

20 mei 2020

Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Eric Wiebes maakten zich klaar voor de persconferentie. Ze mochten het goede nieuws gaan brengen; het pakket met economische noodmaatregelen zou worden verlengd tot 1 september. Vraag niet hoe, maar er was nog eens 13 miljard euro voor vrijgemaakt. Alleen waren de voorwaarden wat aangepast, zoals het schrappen van de ontslagboete. “Het is een sprookje om te denken dat de coronacrisis geen effect zal hebben op de werkgelegenheid, nu de beperkingen langer duren dan verwacht. Sommige bedrijven die in de problemen komen, moeten mensen ontslaan om andere banen te redden”, aldus Wouter Koolmees. Lang en gelukkig is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Niemand weet, niemand weet….

Eindigt hier dan dit -toch wel licht onbevredigende- sprookje voor nu? Welnee, er moet nog wat olie op het vuur, wat frustratie worden toegevoegd. Want de cultuursector kreeg -als enige- een andere vraag voorgelegd. De tweede naam van ‘hun minister’, Ingrid van Engelshoven. Tja, alsof je, als het water je al aan de lippen staat en je aan het verzinnen bent hoe je IN VREDESNAAM met 30 man publiek nog een rendabele voorstelling kunt neerzetten, op zo’n vraag het antwoord weet. Wanneer je de logistiek voor je museum moet aanpassen op anderhalve meter en vooraf reserveren. Dan staat je hoofd daar toch niet naar? Sowieso – hoezo een andere vraag? Gelijke monniken gelijke kappen toch?

Goed.

Er werden wel pogingen gedaan, één kwam gevaarlijk dicht in de buurt zelfs. Maar Katrien is niet het goede antwoord. Wel bijna, maar zoals altijd bleef de regering ook hier weer extra kritisch op de cultuursector. Helaas pindakaas? Nee dat niet, er werd hen nog wel een bot toegeworpen. Met verrekt weinig vlees erop. Een fooi van 300 miljoen euro, samen delen. Wie het goede antwoord wel weet (zonder Google): gefeliciteerd. Hebben we nu niets meer aan.

Licht uit, steun aan

Driehonderd miljoen dus. De kans dat dit voldoende is om de cultuursector overeind te houden is kleiner dan de slagingskans om uit stro goud te spinnen. Ik ben graag toeschouwer, maar dit kan ik echt niet aanzien. Ik hoop dan ook zo dat iedereen zijn of haar kaartje bewaart voor later en geen geld terugvraagt. In ieder geval ook iets van support toont.

Hoe het verder gaat? Cultuur gaat nooit verloren. Geloof ik heilig. En dus: ze leefden nog lang en vol geldzorgen. Maar een mooie dingen dat ze maken! Daar kan geen goud tegenop ❤

Eerder verschenen in deze reeks: 
Hans & Grietje

 

Bron foto: Peter Linke

6 Reacties to “Lang & Besmettelijk: Repelsteeltje”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lang & besmettelijk: Rapunzel | feetjeblogt - 24 mei 2020

  […] Repelsteeltje […]

 2. Lang & Besmettelijk: Doornroosje | feetjeblogt - 1 juni 2020

  […] en Grietje Repelsteeltje […]

 3. Lang & Besmettelijk: Roodkapje | feetjeblogt - 3 juni 2020

  […] Hans en Grietje Repelsteeltje […]

 4. Lang & Besmettelijk: Sneeuwwitje | feetjeblogt - 10 juni 2020

  […] Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje […]

 5. Lang & Besmettelijk: de nieuwe kleren van de keizer | feetjeblogt - 14 juni 2020

  […] Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje […]

 6. Lang & Besmettelijk: het lelijke jonge eendje | feetjeblogt - 22 juni 2020

  […] nieuwe kleren van de keizer Sneeuwwitje Roodkapje Doornroosje Hans en Grietje Repelsteeltje […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: