BZV 2020: Spaanse schapen en paling pellen

1 mrt

Bron foto: beeldbank KRONCRV, fotograaf Linelle Deunk

Het minst leuke gedeelte om over te bloggen: de speeddates. Want: er gebeurt teveel. In een te rap tempo, met teveel (nog) onbekende mensen van wie het lastig is de namen te onthouden. Het ongemak én de vreselijke kunstgrepen vanuit de programmamakers maken daarentegen weer een hoop goed.

Zo had dit jaar iemand op de redactie bedacht dat het wel een leuk idee zou zijn om ergens in Friesland een ‘date doarp’ uit de grond te stampen. Compleet met een keuzekerk. Als je van alliteraties houdt zit je goed dit jaar geloof ik. Ik heb de titel van mijn blog er ook maar gelijk op aangepast.

Geert, Jan, Bas, Annemiek en Geert-Jan keken vanachter het raam toe hoe de roedel dates voorbij kwam, waarbij kreten als “die is van mij” niet werden geschuwd. Soort rosse buurt bijna, maar dan andersom. Schaamteloos en dus heerlijke televisie.

Na een kop koffie of thee volgde een soort van sinterklaasintocht, maar dan met boeren. (voor de critici onder ons: ja, zonder knecht). Onder het mom ‘jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje’ voeren zij voorbij, om aan de andere kant van het watertje uit te stappen. Heel even dacht ik dat ze gingen slootje springen, of -aangezien men toch al in Friesland was- fierljeppen. Maar het bleek alleen even om het leuke shot te gaan hier. Twee keer zwaaien en het moment was weer voorbij. Iedereen terug naar zijn/haar plekje (per boer was er een soort ‘songfestivalhoekje’ compleet met vlaggetje van de boer in kwestie gecreëerd), de speeddates konden beginnen!

Geert-Jan

Vanuit zijn opkamertje had Geert-Jan goed zicht op de flitsende oud hollandse spelletjes die door KRONCRV waren georganiseerd. Ringgooien, ballengooien…kosten noch moeite waren gespaard. Tussendoor werd er af en toe zelfs een paling gepeld. I kid you not.

Een greep uit ‘zijn’ dames: Astrid had een mooi houten paard meegenomen, waarop bij mij alle Trojaanse alarmbellen afgingen. Misschien was Geert-Jan er zelfs ingetrapt, maar met het noemen van het woordje ‘musea’, gooide Astrid haar eigen glazen in. Gelet op de humor van Geert-Jan, had Jacqueline een XXXXL scheetkussen meegenomen. Dacht ik dan. Het bleek een reddingsboei, met vooral veel symbolische waarde. Tineke (die al zoenend ging voor ‘de aanval is de beste verdediging’) had een appeltaartje in Madurodam gekocht en Mieke had helemaal geen cadeau bij zich. Niet dat ze niet had geknutseld thuis, welnee. Maar ze had zich bedacht. Eerst maar eens kijken of Geert-Jan het allemaal wel waard was. En dat was hij. Voor haar verjaardag kreeg Mieke hartkloppingen cadeau van hem, ze was helemaal ‘in love’.

Zelf vooral genoten van de verleidingstechnieken van Geert-Jan, die nog nergens echt serieus durfde te worden. Zijn openingszin: “Zal ik een mandarijntje voor je pellen?” was niet perse omdat hij zo’n zorgzaam type is leerde ik. Het was vooral om zich zorgzaam te profileren. Aldus de analyse van Irene. Ik vermoed vooral dat er een feeder schuilgaat in Geert-Jan,

Uiteindelijk mogen Irene, Mieke, Karine, Betty en Jacqueline volgende week mee op vervolgdate. Lachen, gieren, brullen.

Annemiek

De heren die Annemiek had uitgenodigd waren al aan het voorsorteren op een eventuele teleurstelling door alle andere aanwezige vrijgezelle dames te keuren. Lekker praktisch. Net zo praktisch als een vrouw in een kort jurkje een plekje in de boomgaard te geven. En ze had het al zo koud. En ik weet niet of  alle mannen die langskwamen dat probleem spontaan konden oplossen. Behalve dan Steven, die een korte termijnoplossing voor haar koude voeten had meegenomen in de vorm van seksloze sokken. Annemieks hart ging wel spontaan sneller kloppen, maar dat kwam vooral door het werk van zijn stichting voor een kindertehuis in Kenia. Kenia! Dat stond nog op haar bucketlist. Nog een bucketlistdingetje was een keer achterop de motor zitten, zo verklapte ze aan Jan. Ik begreep plotseling hoe de selectie van de brieven eruit had gezien.

Annemiek had een wat selectieve eierwekker meegekregen. Die de ene keer na 5 minuten, de andere keer na 1 minuut en soms zelfs pas na 55 minuten leek af te gaan. Subtiele manier om aan te geven dat niet alle heren even aangenaam gezelschap bleken. Zo zijn paarden een prima ijsbreker (hè Erik, Arne Jens?) maar slaat het bier dood bij houtkrullen en DIY onderzetters. Jammer joh, Tom. Verder was er Paul die dol was op vogels kijken, met als favoriete vogel Pino de zeearend. Handig beestje, dat ook ganzen vreet wist Annemiek. Van Jaep leerden we dat hij als enige de boerinnenkalender had aangeschaft, bij hem is het al geruime tijd juni in huis.

Annemiek vond uiteindelijk 3 mannen heel leuk, al was er nog geen vonk. Omdat ze er 5 moet kiezen voor de dagdate, mogen er 2 mannen extra mee als opvulling. Of dat Erik, Paul, Jaep of Jelte zijn dat weet ik niet. Steven is het in ieder geval niet, die zit op zeker bij haar 3 favorieten.

Jan

De dames van Jan gingen het schip in. Letterlijk, want hij had zijn eigen boot gekregen voor de gelegenheid. Hier ontmoette hij Nienke, die direct aangaf nog wel een kinderwens te hebben. Voor Jan geen probleem, maar dan moet het wel goed zitten. Veelgemaakte fout overigens: het hoeft niet precies goed te zitten om iemand te bezwangeren. Geef het toch maar even mee.

Wie zagen we nog meer? Vera, die elke dag met haar handen in de klei zit en Corina, die nog even door mocht na de wekker. Een wekker die door Jan sowieso iets te ruim gezet werd, waardoor hij nogal uitliep met zijn dates. Waaronder Lotte, die samen met Jan uitrekende dat ze samen in totaal 7 kinderen zouden hebben. Wat prima in Jans bus past. Opgelost. Want 2 x iets moois kan soms nog tot veel mooiers leiden, aldus Lotte. Verder kwamen Marieke, Froukje, Ilse, Chantal en Merel nog langs. Al zat aan die laatste wel een luchtje. Ach, altijd beter dan ochtendhumor.

Stuk voor stuk konden ze rekenen op een knuffel (waar niet iedereen even goed op voorbereid was), maar het zijn Froukje, Lotte, Merel, Nienke en Vera die mee mogen naar de volgende date. Supertof hoe Jan alle andere dames nog even toesprak over hoe stoer en hoe leuk hij het vond dat ze én op hem hadden geschreven én op waren komen dagen voor de speeddates. By far de meest sympathieke boer van dit seizoen.

Bas

Bas was in de bakkerij neergezet, met als enig voordeel dat hij zijn dames een stuk ontbijtkoek aan kon bieden. Voor de rest was het vooral een stoffige bende, zo leek het. Het viel Franciska ook wat tegen, al kwam dat vooral omdat Bas zijn hond niet had meegenomen. Tja, je wilt toch eerst weten of er een klik met de viervoeter in kwestie is, voordat je het baasje schaakt? Bas had ook een paar dames over laten vliegen, zoals Madeleen, een marinemevrouw die uit Curaçao was komen overwaaien.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat het bij Bas niet zo goed ging met mij als het gaat om namen noteren/onthouden. Er was een vrouw bij die nogal dwingend oogcontact maakte, iemand die informeerde of hij Spaans sprak (waar ze dat zelf niet deed, dus ik begreep de clou even niet) en er was een dame die zeker affiniteit had met akkerbouw. Als in ‘ik fiets er heel vaak langs’. Ja, dan heb ik ook affiniteit met bovenleidingen…zo kan ik het ook. Van Christine leerde ik dat er ook Spaanse schapen bestaan en dat het alleen daarom al raadzaam is om als boer toch maar op Spaanse les te gaan.

Elise uit Middelburg moest op eigen houtje richting Friesland, terwijl ze notabene gewoon met Bas had kunnen carpoolen. Boeren en klimaat, het blijft een lastige combi (grapje mensen, grapje). Robin wilde vooral graag buiten zijn, dus die lijkt me lekker makkelijk in het onderhoud. Alle flauwe grapjes op een stokje (want kudo’s voor al die meiden die daar even op hun aller kwetsbaarst voor de camera durven te daten), Bas koos uiteindelijk voor Sophie, Madeleen, Milou, Christine en Elise. Ik hoop dat hij die laatste alsnog een lift naar huis heeft gegeven.

Geert

Lest best. Want ook Geert was er natuurlijk bij, op zoek naar zijn WAUW-factor. Yvon probeerde zijn dames vooraf al in een hokje te plaatsen met haar ‘kort jasje, lang haar, zwarte broek’, maar ik moet zeggen dat ik het vrij verschillende types vond allemaal. Leuk!

‘Zo, dus jij bent ook alleen’, is natuurlijk net zo’n foute openingszin als ‘Hallekidee’. Maar Geert zei het gewoon. De rust zelve, zo leek hij. En als 5 minuten tekort was, dan gooide hij de eierwekker toch gewoon op 10? Met zijn glanzende oogjes wist hij precies hoe hij ‘de vrouwtjes’ moest bespelen. Gewoon een kwartje ingooien en laten praten. Af en toe zeggen ‘ja dat heb ik ook’, ‘ja toch’ of ‘laten we elkaar geen mietje noemen’ was genoeg. Alleen Angela lukte het om de filosoof in hem naar boven te halen. “Zoek je niks, niks is er niet, dan hoef je niet te zoeken” of iets anders onsamenhangends. Maakte niet uit, uit zijn mond klonk het heel diepzinnig en geloofwaardig.

Jolanda, met de 1-regelige brief had de WAUW-factor volgens hem, maar ze was niet de enige. Het gold ook voor Lianne, Ilona (eet jij echt alleen maar aardappelen?), Vera, Maryse en Jacqueline. Alleen Bea had het volgens mij niet, hoe geel ze zich ook had aangekleed. Als je drukdrukdruk bent met hele dagen yoghurt en kaas maken, dan heb je geen tijd voor een boer. En krijg je ook geen water meer als de wekker eenmaal is gegaan. Geert is onverbiddelijk wat dat betreft. Esther, Angela, Maryse en Vera mogen mee op vervolgdate. Sabine trouwens ook. Een dame waar we verder he-le-maal niets van gezien hebben deze aflevering, maar die in één camerashot zo ontzettend veel uitstraling had (over WAUW gesproken)dat dat waarschijnlijk ook de afweging is geweest van de redactie. Hoop dat we volgende week wat meer van haar gaan zien wat dat betreft!

Geert moet trouwens alleen nog afleren om het over ‘(me)vrouwtjes’ te hebben. Die gaat ie anders nog eens als een boemerang terugkrijgen. En dan is het geen WAUW- maar de AUW-factor vrees ik.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: