Ondergrondse post: briefje aan Buddy

25 jan

Bron foto: beeldbank AVROTROS

Hé daar Buddy, ouwe puzzelkampioen!

Lekker bezig geweest vanavond hoor. Waar ik bij de eerste opdracht al halverwege afgehaakt wegens desinteresse / pure paniek / dommigheid. Zo niet voor mij dit soort raadsels.

Ik moest gelijk aan de man denken die met een wolf, geit en kool de rivier over moest steken. Google maar, als ik het goed inschat is dat helemaal in jouw straatje.

Kom er zo nog even op terug, op die eerste opdracht. Eerst nog even over die hoge snelheidstreinreis (dat zijn een hoop eitjes bij elkaar!). Was er voor Cowboy Rob een aparte wagon geregeld voor zijn paard? Man oh man hoeveel hoeden heeft hij bij zich? Leuk om te zien hoe jullie zo’n tripje ondergaan….Nathan die mijmerend terugdenkt aan ‘zijn Tina’, Claes die hyperventilerend in een zakje blaast…en de geluidsman die het leuk leek om een Jawsmuziekje onder de beelden van de Yellow River te zetten. Humor.

De boot gemist

Dus. Die eerste opdracht nog even. Ik kan er allemaal heel intelligente dingen over roepen, maar ik begreep er dus geen ene Chinese reet van. Jij wel, dat was duidelijk. Maar ja, dan moet men nog wel naar je luisteren hè Buddy. Ik heb me dus vooral even geconcentreerd op de details. Zo zag ik dat iedereen kaplaarzen droeg, maar jij gewoon je sneakers aan hield. Snap ik wel, kleed net wat beter af. Opvallend genoeg had Leonie in eerste instantie ook ander schoeisel. Zij had gewoon haar open slippertjes aan. Omdat een mol nu eenmaal graag met de klauwtjes in het zand graaft? Halverwege de montage had ze overigens ook plots van die kekke laarsjes. Ach, wat kan ik er verder nog over zeggen. Hovercrafts zijn sowieso da bomb, goed om te zien dat het OV in Zhengzhou niet alleen uitdagend maar ook goed geregeld is. Grappig ook dat de haltebordjes lekker herkenbaar en gewoon in het Nederlands zijn, handig. Op de reisinformatie na dan hè. Lang verhaal kort, Leonie en Claes missen uiteindelijk ergens de boot, waardoor Nathan alleen verder vaart. Oftewel, hij is wél varend. Welvarend. Was dat niet de titel van deze aflevering? Mmmm….

Tijd voor wat pauzebeelden, zo moet de regie gedacht hebben. En dus zagen we hoe Johan ‘dansles’ kreeg, Claes in een soort van grote joker zat (hé…vorig seizoen zaten er in sommige jokers vrijstellingen…de mol heeft altijd een vrijstelling, is Claes dan? Oeps ik draaf weer eens door) en Miljuschka en Rob een stagebondje / sletterig bondje sloten. Ik wil niet eens weten wat dat betekent, zeker gelet op de “Johan heb ik nog niet gehad”-uitspraak van Rob. Laat Johan het maar niet horen, voor je het weet meldt hij zich ook voor een stage.

Generaal Ninja

Op naar opdracht twee, die plaatsvond in de Yellow River Scenic Area. Eén grote beeldentuin: Aziatisch Mount Rushmore variantje. Meer dan indrukwekkend. Er stonden 107 beelden van filosofen, generaals en keizers opgesteld die door jullie in één klap werden gereduceerd tot Ninja’s en Samoerais. Miljuschka en Claes gingen details omschrijven van beelden die jullie in twee teams moesten opsnorren. Team Boys, waar jij samen met Johan en Rob deel van uitmaakte, en team 2. Want om Nathan nou vanwege zijn matje tot girl om te dopen gaat mij wat ver. Enfin, ik had een soort déja vu naar seizoen 14 waar een soortgelijke opdracht plaatsvond. Susan Visser was toen de mol. Houd die gedachte even vast. Bij de 4 beelden die nu gevonden moesten worden hing een enveloppe met geld. Die moesten binnen de tijd worden binnengebracht. Addertjes onder het gras: eenmaal voorbij een beeld, mocht je niet meer terug én er waren ook enveloppes met mingeld. Leonie probeerde een sprintje te trekken maar werd in toom gehouden door Nathan. Jaike probeerde grip te krijgen op jouw groepje (jullie werden van sabotage verdacht!) en schakelde Nathan in om jullie per porto een standje te geven. Nathan zelf waanden zich ondertussen in National Geographic Live en genoot als een toerist zonder camera van het uitzicht. In voetbaltermen noemen we dat overigens tijdrekken.

Tien punten overigens voor de vondsten waarmee de beelden werden omschreven. De “boze ninja die uit het raam kijkt met goed getrimde sik en mooie jukbeenderen” is een absolute parel. Uiteindelijk werden er 2 enveloppes met mingeld binnengehaald en 2 enveloppes met een mooie buit. Score: € 600 en dat moest gevierd worden, aldus Johan. “Het gezeur komt straks wel”, aldus zijn credo. Vind ik een mooie instelling. Waarom er in de bus plots voor een nieuwe penningmeester werd gekozen weet ik niet, maar de gretigheid waarmee Nathan dit transferbedrag voor Sparta in beslag nam was opvallend.

Legale winkeldiefstal

Net als jouw ‘Back to the future’-shirt trouwens. Ook een opvallende keuze: kende jij alle opdrachten misschien al? Nah…ik verdenk jou eigenlijk niet echt. Trust nobuddy is een leuke vondst, maar jij bent mij te gretig in het spel. Goed, laatste opdracht dan maar. Waar jullie als ware olifanten in een porseleinkast werden losgelaten. Rick kwam met een enorme theedoos aangezet waarin een oerlelijk servies van de Chinese Xenos (ik citeer Johan) te vinden was. Jullie logen allemaal heel oprecht dat het ‘prachtig’ was. Had ik niet gekund denk ik. Enfin, ook hier volgende een puzzeltochtje, dit keer door Shenhonvillage: keramiekcity. Aan de hand van Chinese tekens moest de juiste winkel worden opgespoord waar één van de 9 delen van het servies meegejat mocht worden.  Ook hier weer een 10 met een griffel voor hoe de Chinese tekens werden omschreven, ik hoop dat de opleiding ‘tolk/vertaler’ er een paar overneemt. de ‘8 met een cowboyhoed’, een ‘gemankeerde K’, met als absoluut hoogtepunt het ‘lam gods’ en de ‘piemel met soa’. Ben na vanavond wel benieuwd wat jullie van de inktvlekken uit de Rorschachtest maken.

Leuk om te zien dat je al 2 zinnen Chinees spreekt trouwens, echt heel knap. Je hebt er verder niks aan, maar het is leuke televisie. Knap trouwens dat er bij deze opdracht niemand onderuit is gegaan over die achterlijk hoge instap bij alle winkeltjes. Nog knapper dat tussen al dat aardewerk de juiste serviesdelen werden gevonden. Leonie liep Rob een beetje te dollen door er in haar eentje (alweer!) vandoor te gaan richting kist, jij en Nathan maakte er een potje van (haha, woordgrap) door een kopje uit de kist te lenen voor de ultieme identificatie in de winkel en Jaike en Claes waren de ware superhelden door maar liefst 3 delen terug te brengen. En daar, waar de hele groep twijfelde over de keuze van Johan voor wat betreft de melkkan, bleek Johan gewoon gelijk te hebben. Hij maakte het servies, dankzij een laatste Baywatchsprint compleet. Maakt dat ik mijn verdenkingen rondom hem een beetje aan het bijstellen ben. Ga toch wat meer richting Nathan. Vooral toen die eigenhandig de knoop doorhakte toen jullie mochten kiezen tussen een beloning van € 1500 of de waarde van het servies. Dat was dus gewoon € 2700 Buddy. Nathan heeft jullie voor € 1200 genaaid. Niet gegokt, toch verloren.

Aluhoedjes theorieën 

Even dacht ik dat jullie voor de test naar een bowlingcentrum gingen, maar de w was weggevallen. Het bleek de Bolingweng tempel. Ook goed. Terwijl jij nog even in je boekje keek, zagen wij een Chinees mannetje meegluren. Maakt mij nog nieuwsgieriger naar wat jij er allemaal in hebt staan moet ik zeggen. Omdat we dat niet weten, deel ik maar even nog wat dingetjes die mij opvielen deze uitzending. Zo zag ik ergens 2 goudvissen en een referentie naar Susan Visser, de mol uit seizoen 14. Ik link dit als hints richting Miljuschka. In het molboekje omschrijft zij zich als ‘lekkerbekje’, dat zou de vissen kunnen verklaren. Het feit dat Susan Visser ooit doorbrak als Dirkje uit de Vlaamsche Pot (een restaurant!!) kan ook een hint zijn. Dat, samen met de ontdekking die een andere molloot onlangs deed, maakt dat Mil voor mij een serieuze optie is. Met haar groene jurk. Maar, zoals gezegd is Nathan ook in beeld gekropen. Ik blijf nog even spreiden. Al liet Jaike vanavond zien dat dat niet altijd een goede keuze is, want zij moest helaas naar huis. Waarmee ik ook vrees voor de verdere etherdiscipline in het spel, want laten we eerlijk zijn: Elly Lust zou trots op haar geweest zijn.

Veel plezier nog Buddy, tot volgende week!

groet Yvette

 

 

Eén reactie to “Ondergrondse post: briefje aan Buddy”

  1. Helga 26 januari 2020 bij 10:00 #

    Die vissen had ik nog niet gezien, wel iedere aflevering weer duidelijk een vogel in beeld, een zwaan, een reiger, gisteren een roodborstje of zoiets….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: