Vooraanstaand bezoek

22 sep

Het nieuws meegekregen gister? Ook gelezen hoe vier Britse oorlogsveteranen werden geweigerd bij de Airborne-herdenking in Arnhem? De gemeente bestrijdt dat ze zijn weggestuurd, maar gaat het wel tot de bodem uitzoeken. En, los van dit onderzoek, heeft burgemeester Ahmed Marcouch al laten weten het goed te willen maken.

Maar weet je wat? Dit is niet meer goed te maken. Dit is om-je-ogen-uit-je-kop-te-schamen-onvergeeflijk. Als er vier hoogbejaarde, geüniformeerde Engelse mannen volbehangen met medailles voor je staan, dan stel je geen vragen. Dan buig je en maak je plaats. Punt. Maar dat blijkt dus te simpel gedacht.

Bonje in de Berenkuil

Korte samenvatting van wat er zich gisteren afspeelde bij de herdenking in Arnhem. De vier veteranen hadden zich gemeld bij de Berenkuil maar kregen te horen dat ze niet welkom waren in de vip-ruimte, omdat ze geen toegangspas hadden. Lees die zin nog maar een keer, het staat er echt.

Ze. Hadden. Geen. Toegangspas. 

Sta je dan. Met je medailles. Die -zoals ze zelf al aangaven- eigenlijk al voldoende toegangsbewijs hadden moeten zijn. Mannen aan wie we te danken hebben dat een heel ander kaartsysteem ooit afgeschaft werd zullen we maar zeggen. 

Very Important Priegelwerk

Ik weet niet hoor, maar waar staat de V.I.P. voor in voorgaande zinnen? Voor Benno de bankier en Opoe Oudgeld? Die gezellig een middagje ‘koddige parachuutjes’ kwam kijken? Oké, da’s gemeen en ook niet waar waarschijnlijk, maar het steekt me. Niet dat de aanwezigen daar iets kunnen doen aan het beleid van de organisatie, maar het stoort me enorm. Komt ook door de verklaring van de organisatie: Er was alleen een toegangscontrole voor de kuil, ook omdat er ministers en leden van de koninklijke familie waren. Er is alleen tegen de veteranen gezegd: voor u hebben we een andere plek.”

Een andere plek? Dit zijn je vooraanstaande bezoekers! Die horen letterlijk vooraan te staan! Hoe durf je. Maar echt, hoe durf je?

Altijd welkom

Gelukkig waren er twee aanwezigen in de kuil die dit wanvertoon niet konden aanzien. En die hun eigen kaarten overhandigden aan twee van de veteranen. “Eigenlijk waren de kaarten persoonsgebonden, maar de beveiliging kneep in dit geval een oogje toe”. Hoe hoffelijk. Je hoort mij niet zeggen dat ik boos ben, maar door dit soort zinnetjes ben ik in staat om ook een paar oogjes toe te slaan. Letterlijk. Bovendien, daarmee was het probleem voor twee van de vier heren opgelost. En werden er alsnog twee veteranen de toegang geweigerd.

De woordvoerder van de gemeente ontkent dat de veteranen geweigerd of weggestuurd zijn. Ik vind dat irrelevant als ik heel eerlijk ben. Er is iets voorgevallen waardoor ze zich niet welkom hebben gevoeld. En dat is al een schande op zich. Het feit dat we vandaag de dag ‘fijn een potje kunnen herdenken’ is omdat zij VERDOMME degene waren die vooraan stonden toen het nodig was. Voor ónze vrijheid streden. Dan stel je geen vragen, dan rol je de rode loper uit. Punt.

En gelukkig heeft het hele voorval enorm veel stof doen opwaaien. Het is nu aan de gemeente en de organisatie om daar heel diep doorheen te gaan. Op hun blote knietjes. 

Onbetaalbaar

Want moet je je toch voorstellen. Sta je dan. Met je 95 jaar. Gevochten in Nijmegen en Arnhem, voor onze vrijheid. Zwaargewond ooit de Rijn overgestoken, als enige overlevende van je tankeenheid.

Ik weet niet wat die klotekaartjes gekost hebben, maar deze mannen hebben ooit de hoogste prijs betaald.

Die stuur je niet weg. Die vraag je of ze nog iets willen drinken.

 

 

 

4 Reacties to “Vooraanstaand bezoek”

 1. L snijders 22 september 2019 bij 17:16 #

  Ben het er helemaal mee eens, toon wat meer respect voor deze mensen, die hun leven hebben gewaagd voor onze vrijheid, l Snijders

 2. Angelique Lemmens 23 september 2019 bij 08:37 #

  …en zo is het! Wat schrijf je dit weer geweldig op….ik ben en blijf fan van jou!

  Ik wilde een reactie op je site achterlaten maar dan moet ik inloggen hoe vreemd. Ik weet niet eens een wachtwoord. En hoewel de hele wereld mag weten dat ik fan van jouw werk ben vind ik het vooral belangrijk dat jij dat zelf weet….ik lees elk blog van je! Deze is ook weer geweldig…

  Liefs, Angelique Lemmens

 3. Marjon 23 september 2019 bij 13:56 #

  Dankjewel ! Prima verwoord.

 4. Jos Hordijk 23 september 2019 bij 13:57 #

  Deze dingen gebeuren wel eens, overal, hoe erg het ook is, onze fantastische burgemeester heeft het echt goed gemaakt en als die heren het hem vergeven hebben moeten wij dat ook kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: