Blikkie terug

30 jun

Voor wie FC Knudde kent, weet dat de titel van mijn blog een knipoog is naar het ‘Tikkie terug, Jaap’ van dit fijne stripelftal. En heeft dan ook gelijk door dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan….het kan niet zo zijn dat er een WK wordt gespeeld en ik er geen blog over schrijf. Het is hoe ik ooit begonnen ben met bloggen (als Voetbalvrouw bij viva.nl) en wat ik steeds ben blijven doen als ‘wij’ meededen aan één van de grote toernooien.

Maar ja, we doen niet mee. En dan is het animo toch wat minder. Voor het bloggen dan hè, want het toernooi blijf ik natuurlijk gewoon volgen. Al zijn er dit keer teveel landen, teveel poules en teveel tamme wedstrijden. Maar gelukkig ook verrassingen, ergernissen en bloedstollende matches. Nog steeds teveel om elke avond te bloggen, maar ik heb een tussenweg gevonden. Ik blik nog één keer terug op afgelopen dagen en laat daarna de poulefase achter me. Tenslotte gaat het nu ook pas écht gebeuren!

Een blikkie terug dus, per poule. En dan even niet de geijkte momenten, maar net de puntjes die het verschil maakten en/of opvielen.

Daar gaat ie:

Poule A

Bestaande uit Uruguay, Rusland, Saoedi-Arabië en Egypte.

hoogtepunt: was er nauwelijks. Oké, de uitslag van de openingswedstrijd dan, als ik er toch één moet noemen. Rusland rekende met een score van 5-0 af met Saoedi-Arabië. Al betekent een hoog doelsaldo niet meteen dat iets ook een aantrekkelijke wedstrijd was om naar te kijken.

dieptepunt: onderweg naar Rostov voor hun volgende wedstrijd, vatte het vliegtuig met daarin de selectie van Saoedi-Arabië vlam. Gelukkig wist de piloot iedereen veilig weer aan de grond te zetten. Maar ja, probeer daarna nog maar eens te voetballen met een paar knikkende knietjes.

winnaar: de selectie van Uruguay is het enige elftal dat in de poulefase nog geen enkel doelpunt tegen heeft gehad.

verliezer: Al-Hadari, de keeper van Egypte. Mag dan wel de oudste keeper ooit zijn op een WK, maar als je zo ontzettend je beklag doet over de WK-bal en stelt ‘slachtoffer van FiFabeleid’ te zijn omdat je niet genoeg tijd hebt gehad om aan de bal te wennen, dan heb je tijd teveel. Een bal is rond, ben ik al jaren aan gewend. Heus niet zo moeilijk.

opmerkelijk: Suárez heeft (tot nu toe) nog niemand gebeten.

 

Poule B

Bestaande uit Spanje, Portugal, Iran en Marokko

hoogtepunt: de wedstrijd Spanje-Portugal, eerste uit de poule. Mén, wat een thriller….finalewaardig. Wat een vechtlust van beide ploegen en wat een plotwendingen. Het puntje van mijn stoel heb ik in één avond versleten. Normaal wordt het lekkerst voor het laatst bewaard, maar nu ben ik bang dat dit niveau niet heel snel meer gehaald wordt dit toernooi.

dieptepunt: dat zijn er in  deze poule helaas meerdere. Zoals de eigen goal van Bouhaddouz tegen Iran, waardoor Marokko de eerste wedstrijd verloor. Of de wedstrijd Iran-Spanje, met een heuse camping Iran in het 16-metergebied van Spanje alwaar 10 man continu bivakkeerde. Heeft niks met voetbal te maken, bah. Maar het meest trieste bericht vond ik toch wel het besluit van speler Azmoun om het Iraanse elftal te verlaten. Alle beledigingen aan zijn adres trekken een wissel op de gezondheid van zijn moeder en uiteindelijk is dat de reden dat hij stopt. Hij kiest voor zijn moeder, mooi en triest tegelijk.

winnaar: niet de Iraanse vrouwen die voor het eerst een voetbalwedstrijd in een stadion mochten bekijken. Daar moeten ze nog altijd toestemming voor vragen aan hun man + de eerste wedstrijd was zo’n butwedstrijd dat ze waarschijnlijk ook nog eens gelijk zijn afgehaakt. Nee de winnaar van deze poule kan er eigenlijk maar één zijn: Ronaldo. Wat je ook van hem vindt (en ook ik vind een heleboel van hem), wat hij op het veld doet (naast omvallen, haren kammen en blessures faken) is magisch. Grote klasse en ik kijk er graag naar.

verliezer: tja, als je als bondscoach een dag voor het toernooi wordt ontslagen, dan heb je het niet heel fijn. Zeker niet als je ziet dat het Spaanse elftal het eigenlijk wel heel goed zonder je kan. Maakt Julen Lopetegui eigenlijk een nog groter verliezer….

opmerkelijk:  de kinderen die mee het veld op mochten en oog in oog kwamen te staan met sterspeler Ronaldo. Ik kan er naar blijven kijken, hun blije koppies spreken boekdelen

 

Poule C

Bestaande uit Frankrijk, Denemarken, Peru en Australië

hoogtepunt: toch wel het elftal van Australië, dat misschien niet door is, maar dat dat op basis van inzet en spel eigenlijk wel had moeten zijn.

dieptepunt: de door mij zo geliefde Giroud speelde de eerste wedstrijd met een tulband om wegens een hoofdwond. Toch een beetje spelbederf, in ieder geval voor mij als kijker. Tulband ligt er inmiddels af, nu alleen die baard nog.

winnaar: lang getwijfeld of ik ‘m hier of bij verliezer zou zetten: Yussuf Poulsen van Denemarken. Maakte de cruciale treffer tegen Peru, waardoor ook Denemarken drie punten binnenharkte. Maar was tegelijkertijd ook de aanleiding voor twee penalty’s.

verliezer: Bert van Marwijk. Als je een outsider als Australië zo weet te motiveren en instrueren dan had je op zijn minst wel een plekje in de 1/8-finales verdiend. Al was het maar als beloning omdat je al het hele toernooi wordt gestalkt door Bert Maalderink.

opmerkelijk: De Peruaanse Luis Advincula liep in de wedstrijd tegen Frankrijk met een snelheid van 36,15 km/u en is daarmee de snelste man van het toernooi tot nu toe.

Poule D

Bestaande uit Kroatië, Argentinië, Nigeria en IJsland

hoogtepunt: de wedstrijd Kroatië – Argentinië, waarin Messi en de overige Argentijnse opvulling met een 3-0 werden vernederd door de toekomstige wereldkampioenen (ik zet mijn geld in ieder geval op de Kroaten). Een keiharde wedstrijd ook trouwens waarin Argentinië liet zien over meer onsportiviteit dan talent te beschikken.

dieptepunt: de verloren wedstrijd van Nigeria tegen mazzelpik Messi en consorten. Die op zijn Duits in de laatste minuten alsnog een bal er in wipten en ten koste van Nigeria door zijn. Jammer. Was een goede realitycheck geweest, al hadden we dan ook die mooie Maradonamomentjes moeten missen.

winnaar: de complete selectie van IJsland, want die mogen gewoon seks hebben tijdens het toernooi, in tegenstelling tot andere teams.

verliezer: de vrouwelijke kijker. Want zonder vikings verliest het toernooi toch een paar blikvangers van formaat.

opmerkelijk: Kalinic weigert bij een 2-0 voorsprong op Nigeria om in te vallen, waarop de Kroatische bondscoach hem linea recta naar huis stuurt. Geen ruimte voor ego’s in dit team! (en daarom gaan ze ver komen)

Poule E

Bestaande uit Brazilië, Zwitserland, Servië en Costa Rica

hoogtepunt: het wk turnen, waarin Neyman een gouden medaille haalde voor de 600 meter doorrollen. Je kunt zeggen wat je wilt, maar hij bleef heel lang in zijn rol. Dus. Overdrijven is ook een vak.

dieptepunt: of je nu in je recht staat of niet, sommige dingen doe je gewoon niet. Bijvoorbeeld roepen dat je scheidsrechter Felix Brych naar het tribunaal in Den Haag wilt sturen zoals dat ook ‘met jullie’ is gedaan….mwah, vind ik op zich niet zo’n heel handige uitspraak van de Servische bondscoach.

winnaar: onze eigen Björn Kuipers die totaal niet onder de indruk was van de Braziliaanse vedette en Neymar keer op keer gewoon terug zijn mand in wees. Love it.

verliezer: de VAR. Er wordt veel over gesproken dit toernooi, maar in de wedstrijd van Brazilië tegen Zwitserland had hij gewoon op basis van de beelden een goal moeten afkeuren. Punt. Duwen is duwen en als je daarmee een Braziliaanse verdediger belet een bal weg te koppen, dan telt een goal niet. Nu dus wel.

opmerkelijk: er worden talloze grappen gemaakt over het kapsel van Neymar. Terwijl….de bondscoach van Brazilië heet Tite en daar hoor je dan weer niemand over.

Poule F

Bestaande uit Zweden, Mexico, Zuid-Korea en Duitsland

hoogtepunt: te makkelijk mensen, te makkelijk….

dieptepunt: Ola Toivonen (nee dat is geen ijsje) raakte met zijn schoen Duitse speler Sebastian Rudy vol in het gezicht. Met als gevolg een gebroken neus.

winnaar: Zuid-Korea. Al zijn ze niet door, zij hebben wel met een 2-0 overwinning eigenhandig de Duitse ploeg naar huis gestuurd en dat is al een prestatie op zich. Veel landen kunnen zeggen dat ze ooit wereldkampioen zijn geweest, maar geen enkel land kan zeggen dat hij ooit Duitsland de poule uit heeft geschopt. Steek die maar in je zak.

verliezer: onze eigen Danny Makkelie. Greep als dienstdoende VAR heel goed in tijdens Duitsland-Zuid-Korea en keerde daarmee het tij (Duitsers lezen hier ‘ontij’). Kan nu dus nooit meer naar Duitsland op vakantie. Toch sneu.

opmerkelijk: de bondscoach van Zuid-Korea liet zijn spelers met andere shirts aan trainen om de Zweden in verwarring te brengen. “Al die Aziatische namen lijken op elkaar voor Europeanen”, aldus zijn uitleg bij deze tactiek.

Poule G

Bestaande uit België, Engeland, Tunesië en Panama

hoogtepunt: toch wel de doelpuntenregen in deze poule, met een 5-2 van Engeland tegen Tunesië en een 6-1 van Engeland tegen Panama.

dieptepunt: Dries Mertens die plots met geblondeerde haartjes op het veld verscheen. Hij had een weddenschap verloren, aldus zijn verklaring. Nooit de brugklas ontgroeid blijkbaar.

winnaar: Panama, die tegen Engeland haar allereerste WK-doelpunt OOIT scoorde. En dat werd uitbundig gevierd, ook al stonden er zes tegengoals tegenover. Ik hou hier zo van.

verliezer: Januzaj deed zijn sportieve plicht en scoorde in de-wedstrijd-die-er-niet-meer-toe-deed de 1-0 tegen Engeland. Normaal reden om blij te zijn, ware het niet dat België nu aan ‘de verkeerde kant’ van het spelschema terecht is gekomen, met (op papier) zwaardere tegenstanders.

opmerkelijk: Michy Batshuayi schopt na een doelpunt op geheel eigen wijze de bal uit het doel en ging compleet viral. Het is en blijft dan ook een hilarisch filmpje 🙂 Getuige zijn reactie op zijn Twitteraccount ziet hij er zelf de lol ook wel van in.

Poule H

Bestaande uit Colombia, Japan, Senegal en Polen

hoogtepunt: zonder twijfel de warming up van Senegal. Ik kwam ‘m ook ergens tegen met de tune van Ducktales eronder, werd ik nog net iets blijer van.

dieptepunt: tijdens de verloren wedstrijd tegen Japan, werd Carlos Sánchez met een rode kaart van het veld gestuurd. Hij ontving daarna diverse doodsbedreigingen. Sowieso nooit oké, maar wie de voetbalgeschiedenis van Colombia een beetje kent, weet dat het meer dan zorgelijk is dat dit gebeurt.

winnaar: de supporters van Japan en Senegal die ‘gewoon’ na elke wedstrijd net even wat langer blijven om hun rommel op de tribunes bij elkaar te vegen en op te ruimen. Zo kan het dus ook.

 

verliezer: Fair Play klinkt zo mooi, maar voor Senegal heeft het een wat bittere nasmaak. Want bij een gelijke eindstand in de poule is het de mate van Fair Play die de doorslag geeft. En tja, als je dan net wat meer gele  kaarten hebt dan Japan, kun je dus gewoon je koffers pakken en ben je niet door.

opmerkelijk:’ M’baye Niang laat zich buiten de lijnen behandelen voor een blessure, loopt daarna (met toestemming van de arbitrage) het veld weer in en slaat gelijk rechtsaf om eerst nog even een doelpuntje te maken. Polen stond er bij en keek er naar.

Goed. Tot zover de terugblik die natuurlijk lekker oppervlakkig is, maar dat mag ook met zo ACHTERLIJK veel poules.

Nu begint het echte werk. Ik ben er klaar voor. Jullie ook?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: