Olievogels

25 jun

IMG_20180625_090011Ik ben er ziek van.

Dit weekend voltrok zich een kleine ramp in het Rijnmondgebied. Een zeeschip botste zaterdag tegen een steiger in de Rotterdamse Petroleumhaven. De romp scheurde en een enorme hoeveelheid stookolie (200 ton!) lekte het water in.

In vergelijking met andere olierampen is 200 ton misschien niet eens zo veel, alleen gebeurde het dit keer niet midden op zee, maar in een haven. Met als gevolg dat er best snel maatregelen getroffen konden worden om te voorkomen dat de vlek zich zou verspreiden. In een zucht en een scheet, zo leek het, werden schermen in het water opgetrokken om de plek af te schermen. Helaas kon deze snelle actie niet voorkomen dat de olie al in de Nieuwe Waterweg terecht was gekomen: van Hoek van Holland tot aan Spijkenisse.

Olie in het water is nooit een goed idee. Maar zo vlak langs de kade, tref je daarmee niet alleen de flora en fauna onder water, ook de talloze watervogels konden niet ontsnappen aan het zwarte gevaar.

Machteloos toekijken

Kinderen en dieren, het zijn mijn 2 zwakke punten. Mijn achilleshiel. En nu moet ik met lede ogen toezien hoe in mijn ‘achtertuin’ honderden vogels, voornamelijk zwanen, besmeurd zijn geraakt. Hopelijk overleven ze het, al is de kans klein.

Mooi om te zien hoe ook de hulp voor deze vogels snel op gang kwam: brandweer, politie, dierenambulance, vogelklas Karel Schot en talloze vrijwilligers gingen aan de slag. Diverse opvanglocaties ontstonden en om alle aangeboden hulp in goede banen te leiden werd er in Maassluis een coördinatiepunt opgestart. Mooi om te zien hoe vanuit het hele land mensen bijsprongen om de zwanen, aalscholvers en andere getroffen watervogels te vangen en op te vangen.

Gisteren was ik heel even bij het coördinatiepunt in Maassluis om wat spullen te brengen. Vanuit onmacht toch iets willen doen zeg maar. Ik zag -naast de enorme berg lakens, handdoeken, bakken etc.- die waren gebracht, vooral heel veel vrijwilligers die nog even snel een koud bordje spaghetti naar binnen werkten omdat de volgende boten alweer onderweg waren. Brandweer en politie waren ter plaatse om te helpen en te coördineren. Omdat ik geloof in helpen of wegwezen (want in de weg staan heeft zó geen toegevoegde waarde) ben ik direct weer vertrokken. Met een steen in mijn maag.

Doe wat je kunt. Alsjeblieft.

Spullen zijn er inmiddels genoeg begreep ik. Vrijwilligers ook. Zaak is nu om opvanglocaties te vinden waar de vogels komende week even tot rust kunnen komen en gewassen kunnen worden. De locatie van Stichting Vogelklas Karel Schot zit met 250 (!) zwanen namelijk al helemaal vol. Ik hoop dat door de enorme inzet van alle mensen zoveel mogelijk vogels gered kunnen worden, al zullen we ook daar realistisch in moeten zijn. De dieren die ook al olie hebben binnengekregen doordat ze zichzelf schoon hebben willen maken, hebben veel giftige stoffen binnengekregen. Geen reden om op te geven, want elke vogel die gered kan worden is er één.

Ook vandaag gaan er weer mensen het water op om vogels op te sporen en te vangen. Zijn er weer talloze vrijwilligers in de weer om de beesten te vervoeren, onder te brengen en straks ook te wassen. Ik ben ze meer dan dankbaar.

Ik geloof in het principe ‘de vervuiler betaalt’, al hoop ik wel dat Odjfell daarbij verder kijkt dan alleen de schade die gemoeid is met het opruimen van de olie. Een flinke, maatschappelijke duit in de kas van de Stichting Vogelklas bijvoorbeeld. Of de Dierenambulance. En als Unilever dan nog even een pallet afwasmiddelen sponsort, dan is dat helemaal meegenomen. De laatste staat volkomen buiten deze ramp hoor, maar lijkt mij een mooi en nuttig gebaar.

Zelf kan ik niet veel meer doen dan afwachten, bloggen en een onzichtbare staande ovatie geven aan de honderden vrijwilligers (nog een marktpartij die richting hen een mooi gebaar kan maken?). Oh en ik ga natuurlijk ook een donatie doen aan de Stichting Vogelklas Karel Schot. Omdat alle kleine beetjes helpen.

Geven jullie ook?

 

Bron foto: Vogelklas Karel Schot

Advertenties

Eén reactie to “Olievogels”

  1. KnutzEls 25 juni 2018 bij 13:13 #

    Liken is een beetje gek, want ik vind dit helemaal niet leuk. Dit is ook mijn achtertuin en ik zie met lede ogen al die arme zwanen, aalscholvers en andere vogels vervuild worden. Odjfell moet de schade wel betalen, maar dat kan lang duren en op dit moment zijn die vogels daar niet mee gered. Hopelijk komen er weer heel vogels bovenop en alle hulp is inderdaad welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: