Fijn een potje herdenken

7 apr

In Nederland herdenken we op 4 mei al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

“Opdat wij nooit mogen vergeten”. En zo is het.

De Waalsdorpervlakte, waar destijds meer dan 250 mensen door de Duitse bezetter zijn vermoord, is één van de belangrijkste oorlogsherdenkingsplaatsen. Vanaf hier wordt de herdenking dan ook live uitgezonden op de nationale televisie. En ja, zoals dat gaat met televisieformats, is het hoog tijd dat hier de boel opgepoetst wordt. Het oog wil ook wat en wat dat betreft doen ‘we’ het al meer dan 70 jaar op dezelfde manier. Daarom gaat het dit jaar nét even wat anders….we gaan vanaf 2018 fijn herdenken in verschillende gewichtsklasses.

Fijn een potje herdenken

Dat wil zeggen….tot maatje medium/large mogen vrijwilligers plaatsnemen in de erewacht, maar vanaf maatje plus size ga je maar fijn een potje staan herdenken bij de catering. Bang voor klachten is de organisatie niet, want -zo redeneert men waarschijnlijk- bij de catering proppen die dikkertjes toch hun mond vol, dus dan hoor je ze niet.

Maar helaas voor de vereniging, we horen ze wel. Eén dappere klokkenluider (wat best een ironische is in deze, maar dit terzijde) zocht de publiciteit. En de ophef was een feit.

Een maakbare samenleving

Maar lieve mensen, maak je toch niet zo dik. Het geschrokken bestuur heeft al aangegeven dat het hier helemaal niet discriminerend is bedoeld. Het is puur uit esthetisch oogpunt. Of, zoals de secretaris van deze club aangaf “het oogt gewoon niet mooi”. Eens. Het is geen gezicht. Sowieso mag er wel wat meer eenduidigheid komen in die hele erewacht. Gewoon, alleen maar mensen met blond haar, blauwe ogen en een normaal postuur. Wel zo netjes.

Diezelfde secretaris geeft aan zelf ook een maatje meer te hebben, dus ze weet waar ze het over heeft. “Ik wil niet dat ik de aandacht afleid, want het erepeloton moet respect uitstralen”. PRECIES! Spijker. Kop. Dikke mensen stralen geen respect uit. En dat ligt aan hen. Als ze respect willen, dan gaan ze maar aan de lijn, kom op nou zeg.

Ik vind trouwens ook dat ze wel eens wat mogen doen aan die oude besjes in die rolstoelen vooraan elk jaar. Zo’n lelijke onderbreking van dat fantastische lijnenspel. Sowieso al die oude mensen vind ik wat storend. Kunnen we niet toe naar een rimpelloze herdenking? En dat lelijke bronzen gedrocht, die enorme klok….zou die niet vervangen kunnen worden door een iets verfijnder instrument? Zoals een triangel bijvoorbeeld?

Opdat wij niet vergeten. Nooit.

Zonder gekheid. Wat zijn dit voor mensen die dit soort beslissingen nemen en op zo’n ontzettend foute manier verdedigen ook nog? Die hebben de klok wel horen luiden, maar zijn nog altijd op zoek naar de klepel. Of gewoon met hun botte harses tegen die enorme klok aangelopen. Een veteraan met vet er aan, mag dat straks nog wel? Zijn we vergeten wat we op 4 mei met zijn allen aan het herdenken zijn? Dat we dankbaar zijn dat zoveel mensen hun leven hebben gegeven, zodat wij hier in vrijheid en vrede met en naast elkaar kunnen leven? Ongeacht huidskleur, mening, geloof of kledingmaat?

“Mensen uit het publiek klagen erover en ook mensen die tv kijken. Als je daar geen gehoor aan geeft, dan zijn we verkeerd bezig”. Nee, laten we vooral luisteren naar mensen die anderen buitensluiten, op grond van uiterlijke kenmerken. Dan zijn we inderdaad goed bezig. Mmmmm…..waar ging dit ook alweer eerder mis?

Het liefst zou ik gewoon busladingen vol met ‘dikke’ (want ook dat is subjectief natuurlijk) mensen willen uitnodigen om op 4 mei de Waalsdorpervlakte te bezoeken. Maar dat doe ik niet. Dat is namelijk niet gepast, iets uitvechten tijdens zo’n belangrijke herdenking. Het draait niet om ons. Niet om jou of om mij. Het draait om dankbaarheid, respect en bewustzijn.

Wat zou helpen is als sommige mensen gewoon eens wat vaker hun mond houden. En niet alleen 2 minuten lang op 4 mei.

Advertenties

4 Reacties to “Fijn een potje herdenken”

 1. Daan 7 april 2018 bij 14:30 #

  Dank je voor weer een mooi blog, ben het he-le-maal met je eens! Ik vind het een schande…

 2. KnutzEls 7 april 2018 bij 15:40 #

  Ik was van plan hier ook opte reageren. Maar jij verwoordt exact mijn gedachten. We herdenken de slachtoffers die voor onze vrijheid vielen. Gelukkig zijn we vrij, dun of dik, kort of lang, wit of zwart of pimpelpaars.

 3. Jokezelf 7 april 2018 bij 18:00 #

  Je haalt me de woorden uit mijn blog 🙂

 4. Harry 16 april 2018 bij 09:43 #

  haha,…. zo was het niet bedoelt roepen ze nu ..ja ja ..
  ze wisten er niet van
  Uhhhhhhh …ieh habe es niegt gewoest ? Dat hebben we meer gehoord hé !
  tja..
  zolang er mensen zijn zullen er ook eikels zijn.
  Maar goed… zo is het leven, er zijn nu eenmaal soms ; lsdndfiuibvhiufhpwhwer4gt546kh …………….mensen !
  Zo dat was een scheld woord .
  pff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: