2015: wat een beestenbende!

24 Dec

15014594667_0061d8b4c2_oEr was al een jaaroverzicht met de mannen en vrouwen van 2015, ik heb op mijn lijstje ook nog een persoonlijke terugblik op 2015 staan, maar…..omdat je nooit genoeg jaaroverzichten kan hebben, gooi ik er gewoon nog eentje in. Want er was ook volop dierennieuws in 2015 ! En daarom (gewoon omdat het kan) een overzicht van de beestenbende in 2015.

Was het officieel het ‘jaar van de Geit’ volgens de Chinese astrologie, het waren vooral de vogels die de hoofdrol speelden afgelopen jaar. En laat ik nou dol zijn op vogelspotten 😉

Daar gaan we!

Het begon grimmig, in Januari

De districtsbestuurder van de duivenclub in Zuid-Holland ontving een kogelbrief (nee, niet per postduif, dat is natuurlijk veel te zwaar). Een serieus dreigement, waarschijnlijk “omdat wij in Zuid-Holland bezig zijn om de sport wat eerlijker te maken”, aldus de aangeslagen bestuurder.  En ik maar denken dat het een suffe bende was, die duivensport. Verder werden er deze maand ook twee zeldzame roze spreeuwen gesignaleerd (joehoe!) en kwam het asiel in Sliedrecht met een topidee: om geld in te zamelen besloten zij een kalender 2015 te maken waarbij sexy mannen op de foto gingen met een asielkat. U begrijpt, als fervent kattenliefhebber heb ik deze kalender direct aangeschaft!

in Februari ging het helemaal mis in Kaatsheuvel

Keesje, woonachtig in pretpark de Efteling en jarenlang de trouwe metgezel van zwaan Koosje, overleed. Hartverscheurend om te zien hoe Koosje haar miste en gezelschap zocht in zijn eigen spiegelbeeld. Nee, een leuker uitje voor deze maand was dan toch wel diergaarde Blijdorp. Daar mocht deze maand de ijsbeertweeling voor het eerst naar buiten. Vlakbij diezelfde dierentuin bouwde Prorail ondertussen aan een stalen nestconstructie voor de ooievaars die steevast een gevaarlijke plek bij het spoor uitkozen om hun nest te bouwen. Met deze duurzame oplossing zijn beide partijen tevreden gesteld.

Ook in Maart zien we ze nog volop vliegen

Al zag niet iedereen de terror oehoe in Purmerend aankomen trouwens. Vaak viel hij van achteren aan. Mensen werd dan ook geadviseerd om toch vooral met een paraplu op de straat op te gaan. Gelukkig werd hij deze maand gevangen door een valkenier, waardoor de plu’s weer dicht konden. Als het niet regende dan natuurlijk hè. Verder was Nederland in rep en roer, want ‘er was een wolf gesignaleerd‘. (Niemand die even de moeite nam om Roodkapje hiervan op de hoogte te stellen, maar goed…) En het leukste nieuws kwam wat mij betreft uit Den Haag, waar de Koninklijke Hondenbescherming het “aai-me-niet”-register‘ lanceerde. Briljant.

April doet wattie wil, luidt het gezegde

En dat gold ook voor de otters in de Nieuwkoopse plassen, die besloten dat het na 40 jaar wel weer eens tijd was voor gezinsuitbreiding. Jonge otters, geboren in ‘het wild’ in Nederland. Hoe leuk is dat? Rotterdam was ondertussen in de ban van ‘hooli-gans’ Gerard die in de Spaanse polder het leven van voetgangers en fietsers zuur maakte (maar ondertussen een heuse fanclub achter zich verzamelde) en er was een extra editie van Spoorloos, waarbij er gezocht werd naar de biologische ouders van Kermit de Kikker. En die werden uiteindelijk gevonden in Costa Rica! En oh ja, ondertussen mepte een chimpansee in Burgers Zoo een drone uit de lucht…

Nog meer diervriendelijk terrorisme was er in de maand Mei

Parkeren bij het hertenkamp in Epe werd afgeraden, omdat hier een terrorpauw (ja mensen, we plakken tegenwoordig overal terror voor….da’s hip) nogal agressief inhakte op de auto’s. En de automobilisten hadden al een moeilijk maandje, want los van de parkeerperikelen moesten ze ook rekening houden met nogal ongewone medeweggebruikers. Het asfalt rondom het Flevose Kuinderbos bleek namelijk een prima zon- en ligweide voor de ringslagen uit het gebied. Om onnodige roadkills te voorkomen, ontwierp een kordate boswachter daarom een speciaal verkeersbord voor zonnende ringslangen.
In Juni blijkt dat het er ook de konijnenbusiness hard aan toe gaat

Zo worden er meerdere aanvallen gepleegd op Rambo, het grootste konijn van Nederland, waarbij zelfs brandstichting niet wordt geschuwd. Ook in Friesland is niemand veilig. In het Friese plaatsje Burdaard raken drie mensen gewond na een aanval door een (jawel, daar issie weer) terrorbuizerd.

De maand Juli begint met het herhalen van waarschuwingen

Want, ondanks alle berichtgeving en voorlichting, zijn er nog altijd randdebielen (sorry, kon even geen beter woord bedenken…nou ja, wel beter, maar ik censureer mijzelf op dat vlak…) die honden achterlaten in snikhete auto’s. DENK NOU TOCH EENS NA MENSEN!!! Onbegrijpelijk. Net als die tandarts die het nodig vond om op jacht te gaan in Zimbabwe en de beroemdste leeuw van het land, Cecil, te doden. Nou begreep ik de ophef niet helemaal op dit vlak, want of die leeuw nou Cecil heet, Jan, Joost of Joris….je blijft gewoon met je poten van zo’n beest af. Plezierjacht ammehoela. Ik gun die tandarts voor nu hele fijne kerstdagen en een driedubbele wortelkanaalbehandeling zonder verdoving. Gelukkig was er ook nog iets leuker dierennieuws deze maand: de universiteit van Maastricht maakt bekend te gaan stoppen met hondenproeven.

In Augustus barst de bom

Als bekend wordt dat Miss Piggy en Kermit de kikker besluiten uit elkaar te gaan. Alsof er niet al genoeg komkommernieuws was deze zomer. In Blijdorp wordt een olifantje geboren, in Drente loopt weer eens een wolf rond (wie belt Roodkapje?) en in mijn eigen stadje slapen de mensen slecht vanwege een paar hitsige egels (ja, u leest het goed). Het leukste nieuws komt uit Zwijndrecht, waar een inbreker verjaagd werd door….een chihuahua. Move over, rottweilers, er staat een nieuwe generatie klaar.

September begint goed

Althans, als je tegen wilde dieren in het circus bent. Want vanaf nu zijn circusdieren bij wet verboden en mogen dieren als Bubba met welverdiend pensioen. Ook werd er deze maand een wasbeerwaarschuwing afgegeven (pas op! Wasbeer!). Duitse wasberen steken massaal de grens over om zich te vestigen in Nederland. Zonder überhaupt asiel aan te vragen! Ik zeg: eigen wasbeer eerst!
In Oktober lieten de dieren veel mensen schrikken

Zoals de medewerker van de gemeente die in Doetinchem een ondergrondse container wilde legen en er een 1,60 meter lange rattenslang aantrof. Brrrr…. Of wat te denken van de migranten die bij Calais een vrachtwagen openbraken, in de laadruimte sprongen en daar oog in oog kwamen te staan met een ijsbeer. Moest ik -hoe schrijnend de situatie ook is- toch even om lachen. Kiekeboe! Maar het schokkendste bericht was toch wel het feit dat onze koning van China -bij wijze van cadeau- voor Nederland twee reuzenpanda’s in bruikleen kreeg. Bruikleen ook, alsof het bibliotheekboeken zijn. Oh ja, Maxima had trouwens helemaal geen nierbekkenontsteking toen hoor…zij moest gewoon op de panda’s passen. Iemand moet ze te eten geven, toch?

En toen was het alweer November

De maand waarin de rolo reclame, u weet wel, met die heerlijk wraakzuchtige olifant, werd uitgeroepen tot de populairste reclame ooit. De maand ook waarin Nederland EIN-DE-LIJK ook een nationale vogel heeft; de grutto. (echt, who cares?) en waarin chimpansee Bini door soortgenoten werd weggepest uit dierenpark Amerfoort. Maar vooral ook de maand waarin de beveiliging bij de G20 top zo lek als een poezenmandje bleek; het was voor drie katten in ieder geval vrij eenvoudig om binnen te dringen en het podium op te eisen.

Het jaar eindigt met de maand December

Een maand die triest begint, met het bericht dat het vierjarige olifantje Mumba in Artis is overleden. In Luttenberg heeft de politie haar handen vol aan een aantal ontsnapte wallabies en in Nuenen overlijdt Beja, de oudste ijsbeer van Nederland. En omdat ik niet met alleen maar triest nieuws wil afsluiten: in Australië laat een kangoeroe zien dat een turnroutine op de trampoline eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

En toen was 2015 alweer praktisch voorbij. In heel veel opzichten een beestenbende. En voor wat betreft het dierennieuws zelf: natuurlijk waren er ook gruwelijke nieuwsberichten het afgelopen jaar met dieren in de hoofdrol. Het is niet zo dat ik mijn ogen daarvoor wil sluiten, het is meer dat ik het echt niet trek dat mensen in staat zijn om dieren zoiets aan te doen. Dus ik negeer het niet, maar ik wil het niet herbeleven.

En verder, zoals gezegd, veel vogels en -ondanks het themajaar- betrekkelijk weinig geit. Komt waarschijnlijk door die wolven die rondliepen. Enfin, om het geitgehalte nog even omhoog te helpen én om alvast in de kerststemming te komen, deel ik tot slot nog een leuke video. All I want for christmas is a goat. Een verrassende uitvoering van Jingle Bells, gezongen door….juist.

Mèèèèèrrry christmas!

 

Bron foto: Mark Peters Photography

Advertenties

Eén reactie to “2015: wat een beestenbende!”

  1. Sabine 25 december 2015 bij 00:27 #

    Haha wat hilarisch geschreven! En echt ja die terrordieren… te grappig gewoon. Ik heb natuurlijk meer dan de helft weer niet meegekregen dus heb er van genoten 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: