De vrouwen van 2015

20 Dec
11646859803_586524f3db_kAllemaal leuk en aardig hoor, zo’n jaaroverzicht vol met mannen, maar waren er dan geen vrouwen die in 2015 enige rol van betekenis hebben gespeeld?
Het antwoord daarop is natuurlijk een volmondig ja. En daarom het lijstje der lijsten, alleen nu met da bitches! (sorry, ik probeer ook alleen maar met mijn tijd mee te gaan hier…)

Laten we beginnen met Januari, al was het maar omdat de kalender nu eenmaal zo in elkaar zit…

Lang voor de eerste aflevering had ik de belangrijkste hint al ontcijferd en Margriet van der Linden ontmaskerd als mol. Jammer genoeg geloofde ik niet in mijn eigen uitleg en zat ik vanaf aflevering één op ongeveer alle andere kandidaten, behalve Margriet. Kortom, goed gespeeld girl! Iets minder goed speelde Fréderike Geerdink het, de in Turkije woonachtige journaliste die regelmatig publiceert over de Koerdische zaak. Zij werd in januari gearresteerd op verdenking van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Lang leve de persvrijheid. Not. In Kroatië werd deze maand voor het eerst in de geschiedenis van het land een vrouwelijke premier gekozen. Deze eer viel ten deel aan Jadranka Kosor, die gretig het plekje van de opgestapte premier opvulde. You go girl!

En toen kwam Februari, een maand waarin veel strijd werd gevoerd

Soms een gezonde competitieve strijd, zoals om prestigieuze filmprijzen. Grote winnares op dit vlak was toch wel Kristen Stewart; zij was de eerste Amerikaanse actrice die deze maand een César in ontvangst mocht nemen voor beste vrouwelijke bijrol. Een hele prestatie. Een ander strijdlustig type bleek Mona Keijzer, het CDA kamerlid dat namens een HELE GROTE GROEP mensen het voortouw nam in de strijd tegen staatssecretaris Van Rijn en zijn pgb dossiertje. Ik blijf het ongelooflijk vinden dat er op zo’n lakse en onfatsoenlijke manier met zo’n kwetsbare groep werd (wordt) omgesprongen. Types als Mona maken dat ik nog een klein beetje vertrouwen in de politiek houd. En tja, er werden ook talloze innerlijke strijden gestreden (hè, wat een lelijke zin). En soms, heel soms, durft iemand die strijd te delen. In de hoop dat het voor anderen iets zou kunnen betekenen. Daarom mag Caitlyn Jenner (formerly known as Bruce Jenner) niet in dit overzicht ontbreken. Durf te zijn wie je bent, is haar boodschap. Het is er nooit te laat voor.

De maand Maart sla ik eigenlijk liever over

Dat is namelijk de maand waarin het hartje van mijn dochter werd gebroken, toen Kristel, Karen en Josje tijdens een persconferentie bekend maakten dat K3 ermee zou gaan stoppen. Ontroostbaar was ze. Het stond in schril contrast met de blijdschap van Wesley Sneijder toen hij een doelpunt scoorde en met de bal even illustreerde dat hij ook bij Yolanthe raak had geschoten. Kon ook niet uitblijven hè…het is lente, dus babynieuws! Ondertussen vond Marjolein Faber (lijsttrekker van de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen) het een mooi moment om het beheer van de PVV website (dat voorheen gratis werd gedaan door een collega Statenlid in Gelderland), namens haar partij voor duizenden euro’s aan subsidiegeld uit te besteden aan een bedrijf waarvan haar zoon vennoot is. Moet kunnen, toch? Integriteit is nu eenmaal niet zo’n dingetje in de politiek. Zo dacht ook Hillary Clinton, die in aanloop naar haar kandidatuur voor het Presidentschap van Amerika, nog snel even haar mails besloot te wissen voordat er vragen over zouden komen. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

En in April, als alle mail gewist is, doet ze dat dan ook

Hillary Clinton stelt zich verkiesbaar namens de Democraten. Ik ben geen fan, maar ik hou wel van vrouwen met ballen die de leiding durven te nemen. Volgens mij ook precies wat Amerika nodig heeft. Hoeft overigens niet perse Hillary te zijn, mag ook (liever nog!) die kordate moeder zijn die haar zoon zag rellen in Baltimore en hem even flink de waarheid kwam vertellen. Who needs police, when you’ve got mums like these? Hulde! Een andere vrouw die een leidersrol op zich nam deze maand, was Irene Wüst, die besloot om haar eigen schaatsploeg te beginnen. Je moet het maar durven! Heerlijk, sterke vrouwen. Love them. Stiekem heb ik daarom ook genoten van Virginia, die bij het programma ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ introk bij Rob Geus en daar het kunstgras moest stofzuigen. Die heeft later nog even heerlijk na geëvalueerd….Rob werd daar niet vrolijk van, zullen we maar zeggen….

De maand Mei leek voorbij te kabbelen

‘Leek’ zeg ik expres, want waar wij ons druk maakten om de scheur outfit van Trijntje Oosterhuis tijdens het Eurovisie Songfestival, blijkt een vrouw op het podium nog niet overal gemeengoed te zijn. Zo werd in Turkije, de 19 jarige Mutlu Kaya, door een onbekend persoon in haar hoofd geschoten toen ze thuis aan het oefenen was voor haar optreden in de Turkse variant van Holland’s Got Talent. Het Turkse meisje werd door haar eigen familie met de dood bedreigd omdat ze meedeed aan de talentenjacht en daarmee niet voldeed aan het traditionele beeld van de vrouw. Koekkoek. Dan hebben ‘wij’ in Nederland echt niets te klagen op dat front hoor. Deze maand werd zelfs besloten dat vrouwen binnenkort ook welkom zijn op onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Even denken….paar maanden op zee,  opgesloten worden met tientallen afgetrainde mannen in uniform….waar haal ik het aanmeldformulier?

Gelukkig was er een rustige zomer, met niet al te veel nieuws …

Dankzij de prestaties van de Hollandse Leeuwinnen, die zich voor het eerst hadden weten te plaatsen voor het WK (zij wel heren, zij wel…), hadden we toch iets te juichen in Juni. Helaas bleek Japan in de 1/8 finale te sterk, maar hé…het begin is er!  In Juli overleed na een maandenlange coma, Bobbi Kristina Brown, de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown. Ook was er een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de MH17, waarbij vooral de speech van de 13-jarige Gita Wiegel, die haar moeder herdacht, ongelooflijk binnenkwam. Brok-keel-kippenvel.

In Augustus waren we massaal trots op Dafne Schippers, die met een Europees record wereldkampioene werd op de 200m sprint. Een wereldprestatie! Ondertussen vertelde die andere Schippers, tijdens Linda’s zomerweek, hoe trots ze als minister wel niet was op de hervormingen in de gezondheidszorg. Sorry hoor, over misplaatst gesproken. Moest dan ook heel erg lachen om de Kamervragen die na haar optreden werden gesteld. Niet zozeer over dit soort boute uitspraken, welnee…maar over het feit dat ze een gezichtscrèmepje had aangeprezen in diezelfde uitzending. Tja…dat mag niet!

En toen was het alweer September

De maand, waarin de op het eerste oog emotieloze Angela Merkel, liet zien dat zij een groot hart heeft door vooraan te gaan staan bij de opvang van de vluchtelingen. Een moedig besluit, om je zo uit te spreken, over zo’n maatschappijkritisch onderwerp. Ik zag haar plots heel anders, vond haar hiervoor vooral een hele strenge vrouw. Net zoals Queen Elisabeth, zeg maar, ook zo’n toonbeeld van afstandelijkheid. In september van dit jaar zat ze alweer 63 jaar, 7 maanden en 2 dagen op de troon en is hiermee de langstzittende vorst van het Engeland. Ik vermoed dat ze, om Charles te zieken, nog wel eventjes blijft zitten. Verder werden we opgeschrikt door het nieuws dat nieuwbakken moeder Yfke Sturm na een ongeluk waarbij ze werd overvaren door een ‘surf jet’ in coma raakte. En alsof dat niet genoeg ellende was voor één maand, hoorden we ook nog dat, terwijl we nietsvermoedend op de bank aan het genieten waren van ‘Heel Holland Bakt’, Martine Bijl een hersenbloeding had gehad. Ondertussen werd Fréderike Geerdink (kent u haar nog?) wederom gearresteerd in Turkije….ik was na de eerste keer al verhuisd, maar goed.

Ook Oktober bleek een druk maandje

Waarin we onze koningin Maxima aan het diner zagen schitteren tijdens het Staatsbezoek aan China, ondanks een hardnekkige nierbekkenontsteking. Topwijf! Wendy van Dijk bleek een neusje te hebben voor rechtszaken winnen (en niet voor coke gebruik, wat kwade tongen beweerden), in het plaatsje Oranje (what’s in a name) nam een verontruste dorpbewoonster de term bumperkleven wel heel letterlijk toen ze de BMW van staatssecretaris Dijkhoff blokkeerde en Wesley en Yolanthe werden de trotse ouders van Xess Xava Sneijder (yep…XXS). Ondertussen werd staatssecretaris Wilma Mansfeld de zondebok voor het Fyradebacle dat haar voorgangers hadden aangericht en werd zij zonder pardon van de rijdende trein afgeduwd. Die politiek hier in Nederland, die spoort niet wat dat betreft.

November was weer veel van hetzelfde

Met als enige verschil dat Dieuwertje Blok zich met de zwarte pietendiscussie ging bemoeien. En tja, toen kreeg ze al snel zelf de zwarte piet toegespeeld. En kregen we weer een mooi inkijkje in de krochten van de samenleving. Het woord ‘discussie’ is al een poosje niet meer op zijn plek wat dat betreft. En oh ja….HELLO! Adele was er ook plotseling weer. Om voorlopig niet meer weg te gaan (mijn god, ze was er ineens en dan ook echt ineens OVERAL). Anouk en Miss Montreal maakten hun opwachting in het nieuwe seizoen van The voice of Holland en oh, wat zijn ze leuk. Allebei op hun eigen, unieke manier. Love it. Diep respect ook voor de zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder, die openbaar getuigden tegen deze man. Je moet het maar durven.

En toen was het alweer December

Waarin Anouchka van Miltenburg het kortste strootje trok en dus werd geslachtofferd door de VVD in de hoop dat niemand het nooit meer over die Teevendeal zou hebben (guess again). Serena Williams, die dit jaar zo ongeveer alle won wat er op tennisgebied te winnen viel, werd door Sport Illustrated uitgeroepen tot ‘Sportsperson of the year’ (pas de 3e keer dat deze eer een vrouw ten deel valt). En ja, op de valreep ook nog een Nederlands succesje, want als het even meezit, worden onze handbalsters vanmiddag ook nog eens wereldkampioen. En anders stonden ze toch maar mooi in de WK finale!

Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen over dit jaar, maar daar heb ik de puf niet meer voor. Sowieso is het veel te warm nu voor de tijd van het jaar. Niet zo gek ook dat we op televisie Sylvie Meis in haar lingerie bij de boom zien zitten terwijl ze haar cadeautjes uitpakt. Ik snap dat wel. Het is verdorie 17 graden buiten, mijn kerstboom staat in bloei!

Ik denk dat ik Sylvies voorbeeld maar ga volgen en mijn visite dit jaar in Sloggi ontvang. En dan gezellig samen Jingle Bells zingen. Fijne dagen allemaal!

 
Bron foto: Susanne Nilsson

 

 

Advertenties

2 Reacties to “De vrouwen van 2015”

  1. Sabine 20 december 2015 bij 23:24 #

    Leuk overzicht! Bewijst maar weer dat ik te weinig Hollands/Europees nieuws volg want ik wist de helft niet …

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2015: wat een beestenbende! | feetjeblogt - 24 december 2015

    […] was al een jaaroverzicht met de mannen en vrouwen van 2015, ik heb op mijn lijstje ook nog een persoonlijke terugblik op 2015 staan, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: