De mannen van 2015

13 Dec

15612702303_6209852b6f_kIk weet het. Ik heb mijn blogpagina schromelijk verwaarloosd het afgelopen half jaar. Het spijt me. Ik durf nu nog geen beterschap te beloven voor 2016 (alhoewel, er komt een nieuw televisieseizoen aan), maar ik ga het in de laatste maand van dit jaar wel even goedmaken. Met een aantal jaaroverzichten. Want waarom zou je je beperken tot één? In dit blog wil ik terugblikken op de mannen van 2015, in een volgende….juist ja. En naast de mannen en vrouwen komt er ook nog een persoonlijke terugblik (u mag deleten tegen die tijd hoor). Voor dit eerste jaaroverzicht gelden in ieder geval twee dingen: hij is samengesteld vanuit volstrekte willekeur en uiteraard verre van compleet. But who cares? Let’s go!

Van januari was al vrij snel de lol af.

Het jaar 2015 kent veel zwarte bladzijden, waarvan er één direct al vlak na de jaarwisseling wordt geschreven. Met de aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo staat alles even stil. Maar niet te lang. Nooit te lang, want ‘we’ geven ons niet gewonnen. Met #JesuisCharlie gaan mensen overal in Europa de straat op om te laten zien dat je het vrije woord niet zomaar de mond kunt snoeren. Nu niet. Nooit niet. En ook al is Charlie geen echt persoon, voor mij symboliseert en markeert de naam wel een belangrijk moment. In Nederland zelf hadden we Tarik Z. die eigenhandig dacht het NOS journaal te kunnen overnemen. Je kunt naar Idols voor zendtijd en als je niet kunt zingen doe je het op deze manier moet hij gedacht hebben. Waar hij niet op gerekend had, was de portier die hem een lege studio binnen loodste en ijzig kalm bleef. De situatie redde terwijl het hem waarschijnlijk dun door de broek liep op dat moment. Daarom ook dat de portier niet in dit jaaroverzicht mag ontbreken (u dacht toch niet dat ik deze eer aan Tarik gunde hè?)

Ook Februari was niet om over naar huis te schrijven.

Het was toch vooral de maand waarin ik me schaamde voor sommige mannen uit ons land (wat zeg ik, uit mijn regio) die onder het mom van een gezellige voetbalwedstrijd de oude binnenstad van Rome en de Barcaccia-fontein kwamen renoveren. Eeuwenoude cultuur, teruggebracht naar een uitgewoond voetenbadje door een paar Feyenoord hooligans. Geen woorden maar daden. Nu weet ik dat wij Nederlanders iets minder van de cultuur zijn. De serie over De Roelvinkjes, die deze maand op de buis werd gebracht bewees dat maar eens te meer. In februari werd ook pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk vrijheid van meningsuiting in Rusland nog altijd is. De oppositieleider Boris Nemtsov, bekend om zijn kritiek op Vladimir Poetin, werd midden op straat doodgeschoten. Natuurlijk is het lastig om vast te stellen dat Vlaatje hier iets mee te maken had, maar het feit dat Boris in zijn rug werd geschoten…..enfin, door naar maart!

Want wat een gekke maand was Maart hè mensen?

De maand waarin Peppie & Kokkie er de brui aan gaven. Ermee stopten. En dat alleen maar vanwege één klein bonnetje á 4,2 miljoen euro. Die plots gevonden werd in die o zo grote schoenendoos van de VVD. En op de bon, volgde de bons. Maar Ivo Opstelten en Fred Teeven werden goed verzorgd achtergelaten hoor, maakt u zich geen zorgen. Lang leve het wachtgeld! Er was nog iemand die ermee wilde stoppen, alleen waren de plannen van Andreas Lubits iets drastischer. De co-piloot van Germanwings besloot zelfmoord te plegen en nam hierbij de 150 inzittenden van het vliegtuig dat hij bestuurde mee de dood in. Onvoorstelbaar. En wederom een inktzwarte bladzijde van het jaar 2015.

April was vooral een muziekmaand

Het was de maand waarin we afscheid namen van legendes als Ben E King en Percy Sledge. Triest, maar mensen, wat hebben deze mannen een mooie erfenis voor ons achtergelaten. In april was ook het televisiespektakel the Passion, dat me elk jaar weer opnieuw weet te boeien en te verrassen. En dat laatste deed dit jaar met name Jeroen van Koningsbrugge. Deze alleskunner, waar ik op tv eigenlijk al een beetje klaar mee was, trok eventjes zijn strot open en zong als Judas ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Wauw. Marco mag uit, Jeroen mag aan. Grote klasse. Een klasse apart is Sudan, de enige witte neushoornman die nog rondloopt op deze aardkloot. Het voorkomen van het uitsterven van zijn soort rust op zijn grote dikhuidenschouders en daarom heeft hij 24/7 net zoveel bewaking als Geert Wilders. Ik zeg verder niets.

In Mei vlogen een aantal heren behoorlijk uit de bocht

Zoals onze staatssecretaris Martin van Rijn die al sinds januari moeite had om het stuur in handen te houden met alle pgb ellende. Mei was daarbij een absoluut hoogtepuntje, toen bleek dat zorginstellingen werden gechanteerd: geen negatieve uitlatingen op sociale media tegen de beloning van de uitkering van de pgb’s. Hoezo machtsmisbruik? (en ja Van Rijn zit er nog altijd en ja, pgb dossier is nog altijd een zooitje). Verder reed Gerard Joling deze maand een bejaarde vrouw aan en flikkerde bij de FIFA verkiezingen prins Ali van zijn witte paard, toen hij besloot zich terug te trekken als kandidaat. Sepp Blatter kon (voor nu even) opgelucht adem halen.

In Juni lieten de grote leiders van zich horen.

Waar Mark Rutte een poging deed tot stand up comedy, met als hilarische oneliner de ‘grote dikke ik’, liet Barack Obama elders op deze planeet zien wat betrokkenheid, empathie en charisma inhouden. Hij zong geëmotioneerd ‘Amazing Grace’ tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij in Charleston. Wat een man. Je kunt er veel van vinden, maar hij heeft voor altijd mijn hart gestolen. Net als de mooie Thé Lau, die deze maand het aardse voor het hemelse verruilde. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Amen.

De zomer vloog voorbij in Juli, Augustus en September
Max Verstappen startte met zijn rijlessen (blijft humor….eerst debuteren in de Formule 1 en daarna pas voor het roze papiertje gaan) maar bewees gaandeweg dit jaar al een verdomd goed chauffeur te zijn. Wat een sportman. Ook onder de indruk was ik van Lenny Kravitz die het woord komkommernieuws een heel nieuwe dimensie gaf. De zomer eindigde abrupt met het nieuws dat Joost Zwagerman uit het leven was gestapt. De sluipmoordenaar die depressie heet, had weer een slachtoffer gemaakt. Kloteziekte.

De herfst breek aan en dan vallen niet alleen de blaadjes, zo bleek in Oktober:

Ondanks verwoede pogingen en smeekbedes van Milco Steyvers, de grote man achter circus Herman Renz, werd het beroemde circus failliet verklaard. Het einde van een tijdperk. Oktober kende nog meer verliezers, een heel elftal zelfs. Zonder er al teveel moeite voor te doen werd in oktober door Tjechië de genadeklap uitgedeeld aan het Oranje van Danny Blind. ‘We’ mogen niet naar het EK in 2016. Dat komt mooi uit, hebben ze de tijd om even hard te gaan trainen. Ook aan Badr Hari werd een klap uitgedeeld (weet hij ook eens hoe het voelt); hij werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

November wil ik eigenlijk zo snel mogelijk vergeten

De maand waarin vrijdag de 13e ook echt een ongeluksdag bleek. De aanslagen in Parijs hakten (en hakken er nog steeds) diep in. Het maakte dat Président Hollande de noodsituatie in zijn land uitriep en het nog dagenlang onrustig bleef in zowel Frankrijk als Brussel. Terreur is een deel van ons leven geworden en dat is een hele enge gewaarwording. Het maakt ook dat al het andere nieuws uit deze maand er niet zoveel meer toe doet. De Nederlandse dakloze Marc, die een exclusief interview de Paus mocht houden, Aart Staartjes die zich opwindt over het ‘verdwijnen’ van Sesamstraat, Henk Krol die er een rare hobby op nahoudt (het feliciteren van overleden mensen). Het deed er allemaal niet zo toe.

En nu is het dan December

De maand die begint met de discussie over Piet (wie kent ‘m niet) en eindigt in een lichtjesfeest vol hoopvolle gedachten en wensen over vrede, geluk en tolerantie. Waarin twee zussen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun broer (Willem Holleeder) niet aan de kersttafel aanschuift. En we de draak steken met mannen waarvan hun uitspraken net zo bizar zijn als hun kapsel. Met als leukste variant deze StarWars compilatie met de stem van Donald Trump.
Tot zover de mannen van 2015. Waarbij de lijst natuurlijk niet volledig is, ik het hele vluchtelingenprobleem lijk te negeren en er absoluut geen goed evenwicht te vinden is tussen ‘serieus’, ‘cynisch’ en ‘komisch’.

Een beetje zoals heel 2015 dus.

Uit balans.

 

Bron foto: Annola

Advertenties

6 Reacties to “De mannen van 2015”

 1. Jos 13 december 2015 bij 06:42 #

  Mooi overzicht, goed verwoord. Bij de mannen denk ik inderdaad aan mijn lesgroep met vluchtelingen. Maar er zijn meer mannen. De portier sprong er uit voor mij. Goed gedaan, ga door.

 2. Karolien Mennes 13 december 2015 bij 11:00 #

  Even 2015 terughalen en bij het lezen dacht ik: o ja die portier behoort ook tot de categorie mannen die een lintje verdient. Dan de piloot die niet meer wenste te leven en onschuldige mensen in zijn val meenam, zette mij weer even aan het denken. Dingen die je snel vergeet, maar zo ingrijpend zijn geweest. Dank je dat je ons weer even terug hebt genomen naar de gebeurtenissen van dit jaar. Naar de mooi mannen, maar (helaas ook) naar de hele foute mannen. Laten we ons vooral de mooie mannen maar herinneren. Voor iedereen een heel mooi, gezond, liefdevol en zonder angst 2016.

 3. Sonja 13 december 2015 bij 13:18 #

  ik hoop werkelijk dat je in 2016 meer tijd vindt voor de blog. Vind ze altijd leuk om te lezen.

 4. Sabine 13 december 2015 bij 20:19 #

  Haha mooi overzicht, heb de helft niet meegekregen dus leuk om te lezen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De vrouwen van 2015 | feetjeblogt - 20 december 2015

  […] Dec Allemaal leuk en aardig hoor, zo’n jaaroverzicht vol met mannen, maar waren er dan geen vrouwen die in 2015 enige rol van betekenis hebben gespeeld? Het antwoord […]

 2. 2015: wat een beestenbende! | feetjeblogt - 24 december 2015

  […] was al een jaaroverzicht met de mannen en vrouwen van 2015, ik heb op mijn lijstje ook nog een persoonlijke terugblik op 2015 staan, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: