Zalmsnippers

25 Mei

3526750763_929737ce8a_zIk heb getwijfeld. Of ik hier überhaupt wel een blog aan zou moeten wijden. Soms, als je je te boos maakt over zaken, dan vertroebelt het je blik en dat komt een column niet direct ten goede.

Maar de dagen verstreken en mijn boosheid maakte plaats voor verbazing. En verontwaardiging. En dus klapte ik mijn laptop toch maar even open. Want weet je, misschien snap ik het gewoon niet. Dat zou ook nog kunnen hoor.

Ik las/hoorde/zag namelijk over de mededeling van onze Minister Dijsselbloem dat ABN Amro nog dit jaar de gang naar de beurs zal gaan maken. En ik begreep het niet. Los nog van alle perikelen die zich afgelopen maanden daar hebben afgespeeld, waardoor ik oprecht twijfel hoe stabiel dé bank is als beursgenoteerd bedrijf. Dat dus even terzijde.

Gokken met andermans geld

Onze staat redde in 2008 Fortis en ABN Amro door deze te nationaliseren voor het luttele bedrag van 22 miljard euro. (Er gaan dagen voorbij dat ik het niet in mijn portemonnee heb) Nu, zeven jaar later, wil onze minister van Financiën ABN Amro weer stukje bij beetje gaan verkopen op de beurs. Waarbij de te verwachten opbrengst 15 miljard euro is. En dat nieuws deelde hij vrij euforisch mede afgelopen vrijdag. Want oh oh oh, wat was dit een goed nieuws zeg. Bent u er nog?

Het klinkt een beetje alsof iemand met 22 miljard euro (ANDERMANS geld) richting het casino vertrekt, 7 miljard inzet op rood, in de wetenschap dat hij gaat verliezen omdat de bal al op zwart ligt. En dan juichend naar buiten komen. Beetje raar toch?

Of toch niet…het was immers niet zijn eigen geld. Het is geld van de belastingbetaler. Die, als ik voor mezelf spreek, liever hadden gezien dat dit soort bedragen worden besteed op plekken waar het wél hard nodig is. Zoals in de zorg bijvoorbeeld.

Handelen met voorkennis

Zo lees ik dit weekend dat het geld voor psychische jeugdhulp op is en daarom de behandeling van 60 patiënten is stopgezet. Ik lees dat de armoede in ons land nog altijd blijft toenemen en daarmee ook de druk op de voedselbanken. Zomaar twee voorbeeldjes. Ik kan er zo nog 80 verzinnen.

Weet je, als je dan verdomme toch ergens op wilt inzetten, doe het dan op dit soort zaken. Weet je ook zeker dat je je geld ‘kwijt’ bent, maar dan wint een aantal mensen er in ieder geval nog iets bij.

Arrogantie ten top

Maar nee, ABN Amro gaat naar de beurs. Van ons geld. Ik hoor het minister Dijsselbloem nog zeggen. Met een glimlach van oor tot oor. Met als enig argument dat “met de miljarden die de beursgang oplevert, een deel van de staatsschuld wordt afgelost”. Ik ken cabaretiers met betere grappen. En volgens mij stijgt de staatsschuld op deze manier met 7 miljard, maar nogmaals, misschien snap ik het niet. Bovendien, is handelen met voorkennis niet gewoon strafbaar?

Of er dan helemaal geen winnaars zijn? Natuurlijk wel. Gerrit Zalm bijvoorbeeld. Die lacht in zijn vuistje. Het neusje van de Zalm ruikt geld. De geruchten gaan dat hij een forse miljoenenbeloning ontvangt als de beursgang een feit is. Een fooi. Namens ons, het domme volk.

Wij betalen Zalm. En wat krijgen we?

Nog niet eens Zalmsnippers.

 

Bron foto: Connor Ogle

 

 

 

Advertenties

4 Reacties to “Zalmsnippers”

 1. fradigt 25 mei 2015 bij 22:36 #

  Dit zijn die jongens die zich gewoon ‘hardop’ te barste lachen…
  kijk nog even naar de herhaling van Radar.
  Te triest voor woorden.

 2. Caro 25 mei 2015 bij 23:20 #

  Nou inderdaad, ik vind dit perfect verwoord, maar toen was Radar vast nog niet voorbij gekomen. Ademloos en steeds bozer wordend heb ik er naar gekken, het zijn echt witte boorden criminelen!

 3. Sabine 26 mei 2015 bij 01:36 #

  Heel mooi geschreven dit. Je schrijft het met sarcasme en humor, wat mee enigszins doet lachen. Maar eigenlijk is dit helemaal niet grappig natuurlijk. Te triest voor woorden zelfs. Ik hoop dat ze dat in Den Haag zelf wel weten wat ze doen. Of in ieder geval wat ze aanrichten.

 4. Rob 26 mei 2015 bij 19:30 #

  Was Zalm enige tijd geleden de minister van Financien , misschien is er straks ook ruimte voor minister Dijsselbloem om het stokje van Zalm over te nemen. Wie hebben we nog meer gehad op dit podium, minister W. Bos , minister alg zaken Kok. Allemaal mensen en nog vele anderen in de politiek die zeer goed voor zichzelf gezorgd hebben. Hoe zou het toch komen dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen en ze niet serieus nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: