Leuker kunnen we het niet maken

20 Mei

3673241234_158eb456be_zDe Belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken. Wel efficienter. En daarom wordt er gereorganiseerd. Door de opkomst van de ICT binnen de Belastingdienst zullen er banen gaan verdwijnen en moeten er 5000 mensen uit. Nou ja, ‘uit’….er is vast nog wel ergens anders binnen de Rijksoverheid een plekje, zo denken ze zelf. En ik denk dat ze daar gelijk in hebben. (NB: Ik laat alle ‘succesvolle’ experimenten met ICT trajecten binnen dit overheidsorgaan even buiten beschouwing, ik heb me voorgenomen om de zaken eens een keer positief in te steken.)

Maar goed. Een outplacementtraject dus. Binnen de Rijksoverheid. Voor 5000 man. Moet kunnen. Ik heb er even een kladblaadje bij gepakt en kwam tot het volgende voorstel.

800 mensen zullen omgeschoold gaan worden voor een andere baan binnen de Belastingdienst. Ik ga er vanuit dat de 1500 data-analisten die ze naar eigen zeggen aan willen gaan nemen niet allemaal van buitenaf aangetrokken zullen worden. Investeren in de eigen mensen is het meest logisch, toch? 200 andere collega’s zullen op natuurlijke wijze afvloeien (met pensioen of via een regeling vervroegd uittreden). Maar goed, dan houd je er nog altijd 4000 over natuurlijk. Wat doe je daarmee?

De rommel van Van Rijn opruimen

Ik zeg: stuur er 2500 linea recta door naar de Sociale Verzekerings Bank (SVB) om puin te gaan ruimen. Geef al deze ambtenaren de beschikking over internetbankieren en laat ze als de wiedeweerga alle achterstallige persoonsgebonden budgetten handmatig over gaan maken. Aan al die zorgverleners die nu al maanden achter hun eigen geld aan moeten. Alsof de diensten die zij (momenteel dus zelfs onbetaald) aan anderen verlenen al geen belasting genoeg is.

Of beter nog, laat deze ambtenaren de centen maar persoonlijk langs gaan brengen bij de mensen. Met een bosje bloemen en een welgemeend excuus. En dan diep, diep door het stof namens de heer Van Rijn. Dat lijkt me wel op zijn plaats. Niet alleen voor het uitblijven van het geld waar zij recht op hadden, maar ook excuses voor het machtsmisbruik en de walgelijke chantagepraktijken die het SVB er op nahoudt. Mensen monddood maken in ruil voor iets waar ze gewoon recht op hebben. Om ze daarna op sociale media nog even in te zetten als persoonlijke buikspreekpop door ze verplichte tweets voor te schrijven. Nu ik het zo opschrijf, twijfel ik eigenlijk of een bloemetje wel genoeg is. Misschien is een kleine bonus meer op zijn plek.

Enfin, als al het achterstallig onderhoud dan is voldaan, laat de SVB dan dezelfde ambtenaren inzetten om voor de rest van het jaar een voorschot over te maken aan iedereen die recht heeft op een pgb. Een soort van voorlopige toeslag. Doen de mensen in 2016 in april wel aangifte waaruit blijkt waarop ze werkelijk recht hadden, zodat dit kan worden aangevuld of kan worden gekort op het pgb voor het lopende jaar. Prima systeem volgens mij.

Wat doen we met de rest?

“En die andere 1500 ambtenaren dan?”, hoor ik u denken.  Ook dat is heel eenvoudig. Zet er gewoon 1000 in om eens goed te kijken naar wat er nu misgaat in de zorg. Hoe de bezuinigingen daar teruggedraaid kunnen worden zodat een vrouw van 93 niet plots zelf de ramen hoeft gaan te zemen. Hoe je kunt voorkomen dat mensen vereenzamen of verwaarloosd worden, omdat dat, wat ooit goed geregeld was nu letterlijk kapot bezuinigd is. Laat ze onderzoeken hoe de zorg weer zorg wordt, zeg maar. Mooie uitdaging, dankbaar publiek. Leuker kunnen we het niet maken. Wel socialer.

Oh ja en voor wat betreft die 500 ambtenaren die dan nog over zijn, die laten we verplicht twitteren namens de SVB. De hele dag door.

“Problemen veroorzaakt. Duizendmaal excuses. Wij hebben het onderschat en gefaald. Big Time.

 

 

 

 

 

Bron foto: Mystic_Mabel

Advertenties

2 Reacties to “Leuker kunnen we het niet maken”

  1. Janne 20 mei 2015 bij 17:26 #

    Mooi stuk weer!Het is afschuwelijk voor die mensen die vanaf januari steeds hun geld niet krijgen,wat een stress veroorzaakt dit in vele gezinnen…zorgverleners en zorgvragers..en die mensen blijven gewoon naar hun werk gaan ondanks alles…

  2. Helga 27 mei 2015 bij 10:36 #

    En dan nog die duizenden spookambtenaren opsporen en ontslaan, daar staan er ook vast erg veel van bij de belastingdienst op de loonlijst….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: