Jaaroverzicht

14 Dec

stamp-143189_6402014.

Het jaar waarin Susan Visser de mol was, de barsten in het imago van Bill Cosby nog verder scheurden, Gordon weer eens de liefde van zijn leven vond (en verloor) en waarin van Nederland verwacht werd om kleur te bekennen in één van de felste discussies ooit. Kortom, een jaar om op terug te blikken. En ook al is dat een risico om te doen, met nog ruim twee weken te gaan op de kalender, ik waag het er toch maar op. Turbulenter dan dat het was, kan het haast niet meer worden. Toch?

Het jaar begint weliswaar met een hoogtepunt als Marleen Jansen ons kennis laat maken met het vallei-orgasme, maar die pret was maar van korte duur. Een aantal zeventienjarigen maakten zich namelijk drukker om het feit dat het biertje wat ze op 31 december nog straffeloos konden bestellen, vanaf 1 januari plotseling niet meer wordt geschonken. De leeftijd voor alcoholgebruik stijgt namelijk van 16 naar 18 jaar. Ach,  ze hebben een jaar lang kunnen leren hoe met katers leren om te gaan, niet waar? En terwijl wij ons druk maken over het feit of je nog wel alcohol mag meegeven aan ouders die met hun kinderen de supermarkt betreden, treedt de premier van Oekraïne af, opent in de VS de eerste coffeeshop zijn deuren en komt de postbezorging op maandag te vervallen. Kortom, het belooft al met al nu al een k*tjaar te worden.

Maar dat willen we natuurlijk nog niet zien met z’n allen. Nee, wij kijken in februari naar de feestelijke beelden vanuit Sotsji, waar de Nederlandse sporters een record aan medailles binnen slepen tijdens de Olympische winterspelen. Er wordt geknuffeld, geproost en de polonaise gedanst met Vladimir Poetin. Wat kan ons het schelen. Wat ook nog niet zoveel mensen kan schelen, is de Ebola uitbraak in West Afrika diezelfde maand. Zou wel overwaaien, denken de meesten. Veel verbaasder zijn we over het nieuws van de moord op oud minister Els Borst, wie zou zo’n lieve oude dame nou iets aan willen doen? Maar het meest verbaasd is Ronald Plassterk, als blijkt dat niet de NSA maar zijn eigen AIVD 1,8 miljoen Nederlandse telefoongegevens heeft afgetapt verzameld. En passant worden er nog wat knikkers van Anne Frank gevonden en ontdekt de NSA per ongeluk 715 planeten. Goed bezig!

In maart overvalt een aantal jongens in Deurne de verkeerde juwelier. Twee van hen vertellen het niet meer na, een derde zit vast. Ik voel nog altijd het meeste mee met de juweliersvrouw die naar eigen zeggen handelde uit noodweer. Zij heeft emotioneel gezien sowieso levenslang. Het is ook de maand waarin Nederland plat wordt gelegd voor de NSS top, vlucht MH370 van de radar verdwijnt en Poetin, terwijl niemand kijkt, stiekem De Krim inneemt. We vieren 200 jaar grondwet, waarvan het eerste artikel luidt dat discriminatie niet is toegestaan. Wat Geert Wilders niet weerhoudt van zijn oproep tijdens de gemeenteraadsverkiezingen tot ‘minder Marokkanen’. Om je kapot te schamen. Gelukkig zijn er ook zaken om trots op te zijn, zoals bijvoorbeeld het prachtige nieuwe Rotterdam CS. In het UMC ontvangt de 22 jarige Judith als eerste een nieuwe schedel. Waar die 3D printers al niet goed voor zijn!

Ook in april rommelt het nog steeds in de Oekraïne. Philip Morris sluit zijn fabriek in Bergen op Zoom, wat voor 1200 mensen betekent dat ze op zoek moeten naar een andere job om de schoorsteen te laten roken. De WHO wordt wakker en waarschuwt voor een op handen zijnde Ebola epidemie. Terwijl medewerkers van het Ministerie van VWS hier in Nederland een totaal misplaatst feestje bouwen om te vieren dat de nieuwe Jeugdwet is aangenomen, ontvoert Boko Haram 300 schoolmeisjes in Nigeria. Ondanks een wereldwijd protest ‘bring our girls home’ zijn ze nog altijd niet teruggekeerd. Windows XP wordt niet meer ondersteund en de NASA ontdekt een nieuwe, aardeachtige planeet. Hoezee!

Helaas, ruimtevaarder van het eerste uur, Wubbo Ockels, maakt het niet meer mee. Hij overlijdt in mei. Dezelfde maand waarin Volkert van der G. zichzelf weer een vrij man mag noemen, hetzij met enige beperkingen. En dat je met beperkingen een heel eind kunt komen bewijzen De Toppers, die met een uitverkochte concertreeks dit jaar alweer hun tienjarig bestaan vieren. In een Joods museum in Brussel worden vier mensen in koele bloeden vermoord en in de Oekraïne begint het rommelen steeds ernstigere vormen aan te nemen. Ondertussen worden ‘we’ geen eerste bij het Eurosongfestival door een vrouw met een baard (of een man met mooi haar, daar ben ik nog steeds niet uit) en speelt  half Nederland het spel ‘Waar is Waylon’, als na de euforie de breuk volgt van de Common Linnets en de man met de hoed onderduikt.

De landelijke veiligheidsdag van de Shell wordt dit jaar een dag van te voren ingeluid met een aantal explosies en een grote brand. Gelukkig zonder ernstige gewonden. Naast de voetbalpoules voor het WK in Brazilië, loopt er ook een poule waarbij gewed kan worden op de vraag ‘wie is de vader van het 5e kind van Anouk’. Louis van Gaal en ‘onze jongens’ stijgen in Brazilië tot ongekende hoogten en bijten zich vast in het toernooi. Net als Louis Suarez overigens. In Irak roept een nog tamelijk onbekend clubje, genaamd ISIS een eigen kalifaat uit.

 

 

 

 

Het gebeurt niet vaak, maar voor sommige dingen heb ik gewoon geen woorden. Past niets anders dan sprakeloosheid. Vandaar ook gewoon een heel blok ‘niets’. Juli van dit jaar wordt de zwartste bladzijde van een toch al somber boek als duidelijk wordt dat vlucht MH017 nooit meer terugkeert. De dag van nationale rouw staat voor altijd in mijn geheugen gegrift en in mijn hart gekerfd. Evenals de emotionele speech van minister Timmermans.

Ondanks alles, gaat het leven gewoon door. Maar wat is gewoon? In augustus worden de eerste proeven gedaan met het inzetten van robotten in verzorgingstehuizen. R2D2 die de zorg voor oma over gaat nemen…ik vind het verontrustend. Mijn grote held Robin Williams overlijdt en Dave Roelvink laat zien wat je allemaal kunt bereiken als je de gele zwembroek geheel achterwege laat. En net op het moment dat je denkt dat zijn homevideo het ergste is dat je in jaren hebt gezien, duikt dat andere filmpje op. De eerste van een verdrietige reeks van velen. Met de twijfelachtige eer voor James Foley. Dat vage clubje IS blijkt ineens dichterbij dan we denken en plotseling is het uit je hoofd leren van het nieuwe IBAN nummer  geen last meer maar een welkome afleiding. In Ferguson doodt een agent een de donkere Michael Brown en er breken rellen uit.

In Haaksbergen beëindigt een  Monstertruck in september het leven van drie toeschouwers, onder wie een kind. Via Opsporing Verzocht leren we dat Linda  en John de Mol worden bedreigd en dat het nog best lastig is om een goede compositietekening op te stellen. In België waarschuwt men voor een op handen zijnde stroomtekort. Naast het nieuws en het weerbericht wordt er dagelijks ook een stroombericht gegeven. In Made gaan ramen en deuren dicht, springen vrouwen en kinderen op stoelen en tafels, terwijl de politie op jacht gaat naar een gevaarlijke, ontsnapte cobra. Berichten over Syrië, Irak, Ebola, Oekraïne en IS maken vrijwel dagelijks onderdeel uit van de nieuwsberichten. Ondertussen vermaken wij ons alweer een poosje met de zwarte pietendiscussie.

Er is officieel nog geen musical van, maar de scheiding van Onno Hoes en Albert Verlinde wordt in oktober wel alvast aangekondigd. Koning Willem Alexander wil graag vanuit huis kunnen werken, dus worden er verbouwingsplannen gesmeed.Groter nieuws is de bekendmaking dat het meisje Malala de Nobelprijs voor de Vrede wint en U2 is de eerste muziekgroep die hun album ongevraagd delen met Apple gebruikers. Naar aanleiding van deze actie is de eerste ‘Ja/Nee’ sticker voor I-tunes in de maak.

Zo’n zelfde sticker, maar dan een Ja/Nee variant voor zwarten pieten voor op de schoorsteen, is één van de onderdelen van het Sinterklaasjournaal dat voor veel ophef zorgt. Dieuwertje en haar redactie houden in november iedereen in Nederland een enorme (lach)spiegel voor terwijl de pers vrijwel dagelijks een analyse loslaat op het kinderprogramma. Je zou bijna denken dat we geen problemen hebben in dit land. Terwijl volwassenen in Gouda laten zien hoe het niet moet, laten kinderen zien hoe het wel moet. Witte sint, zwarte sint, stroopwafelpiet, iedereen is welkom. Bij de PvdA is dat iets minder het geval, fractieleden Kuzu en Öztürk worden geroyeerd nadat zij eerder al hun vertrouwen in Asscher hebben opgezegd. En ondanks het feit dat de maand november één van de warmste ooit is, breekt er toch griep uit. Vogelgriep in dit geval. Op verzoek van de nabestaanden van de MH017 vindt er een prachtige en respectvolle herdenkingsbijeenkomst plaats. Het bezorgt mij kippenvel in het kwadraat.

Tja en dan zit het jaar er alweer bijna op. Met hier en daar een schandaaltje, waarbij Onno Hoe zich door PowNed in de val laat lokken en een aanstekelijk liedje van Traincha, waarmee ze in mei naar het songfestival gaat, is december tot nu toe best een aangename maand. Alhoewel, niet voor Willem Holleeder, die waarschijnlijk de kerstdagen in de cel moet doorbrengen. Zelf kijk ik enorm uit naar Oud &Nieuw, al was het maar om te kijken hoe dat hele vuurwerkverbod nu eigenlijk uit gaat pakken.  Ik heb er een hard hoofd in. Sinds er sprake is van een mogelijk vuurwerkverbod, wordt er al heel wat afgeknald in het criminele circuit.

2014

Het boek is bijna uit, de laatste bladzijden worden nu geschreven. Laten we hopen op een happy end. En op een frisse start van 2015. Met rust in Oekraïne, Syrië, Irak en al die andere landen, de vrijlating van 300 schoolmeisjes, de val van IS en het terugdringen van Ebola. Dat zou een heel mooi kerstcadeau zijn.

Fijne feestdagen allemaal!

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Jaaroverzicht”

  1. Rob Alberts 22 december 2014 bij 20:40 #

    Ook ik wens jou Fijne Feestdagen.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: