Bronstijd

13 Jul

9894020815_67c69e23f8_zTroostfinale. Wat een rotwoord eigenlijk. Proostfinale is wat dat betreft een veel beter woord. Alleen in dit geval bedacht door het twelftal en dan is het niet gepast om het leuk te vinden heb ik geleerd afgelopen dagen. Zodra je de boel laat sponsoren en gaat organiseren, is het blijkbaar niet meer grappig. Wat een gelul, want je vindt iets wel leuk of je vindt iets niet leuk. Of dat nou op een zolderkamertje is bedacht of door een paar gasten in dienst van Heineken. Maar goed, proostfinale is dus geen alternatief.

Laten we het daarom maar omdopen in ‘de strijd om het brons’, klinkt toch net even wat lekkerder. En weet je wat het mooie is? In de bronstijd is de leeuw op zijn gevaarlijkst! En dat bleek vanavond maar weer eens toen ‘onze jongens’ de vloer aanveegden met de kanaries uit Brazilië. Met 0-3 nog even laten zien waarom we eigenlijk gewoon in de finale hadden moeten staan morgen. Maar goed, het mocht niet zo zijn.

De wedstrijd om de 3e en 4e plaats is bijna altijd een bijzonder attractieve wedstrijd, en zo ook vanavond weer. Er staat niet meer zoveel op het spel en iedereen voetbalt wat vrijer en wat aanvallender. Leuk voor de kijker, goed voor het toernooi. Wat dat betreft hoeven ze van mij deze wedstrijd dan ook niet af te schaffen. Zelfs niet als dit soort wedstrijden gebruikt worden voor als stageplek voor scheidsrechters in opleiding. Al is dat natuurlijk wel wat onhandig.

FiFa Fluiter

Ik bedoel, dan speel je al tegen twaalf man, met het volledige stadion tegen je (wat kunnen ze fluiten hè, die kanaries) en dan heb je ook nog zo’n Berdien Stenberg uit Algerije rondlopen die een beetje dwars de wedstrijd loopt te fluiten. Schandalig! Toch moeten we niet te hard oordelen over deze man, vind ik. Tuurlijk had hij een rode kaart uit moeten delen en natuurlijk hadden ‘we’ nog een penalty verdiend, maar ik begrijp het ergens ook wel. De arme man moet waarschijnlijk een heel gezin onderhouden van die omkooppremie van de FIFA.

Ik ga in mijn laatste blog over oranje dan ook niet te lang terugblikken op de wedstrijd van vanavond. Lijkt me niet nodig, de uitslag spreekt voor zich. Nee, ik wil juist vanaf hier nog even ‘onze jongens’ bedanken voor een werkelijk FANTASTISCH toernooi. Een toernooi, waar niemand in Nederland vooraf een stuiver om gaf. Waar we schoorvoetend de hamsters weg moffelden in de kast en de juichpakken in het plastic bewaarden tot aan de volgende Koningsdag. En toen….kwam die geweldige wedstrijd tegen Spanje en begon het Oranje sprookje. Daar, in Brazilië, maar ook hier in ons kleine, koude kikkerlandje.

Apenkooien met Louis

Louis van Gaal nam niet alleen zijn jongens aan de hand, nee hij nam twaalf provincies mee op zijn zegetocht. En wat zo mooi was, de warmte van Zuid-Amerika deed hem ook steeds meer ontdooien. Mooi om te zien. Hij veranderde niet, integendeel. Hij deed gewoon wat hij vond dat goed was en liet iedereen kletsen bij elke onverwachte beslissing of wissel die hij maakte. Maar hij deed het met charisme en een bepaald soort charme dat we niet van hem gewend waren. Of kwam het gewoon door die oranje roze bril die we op een goed moment allemaal op hadden gezet? Ach wat maakt het uit, hij deed het en pakte ons allemaal in. Waarbij ik met name steeds weer genoot van zijn onderonsjes met Jack van Gelder en zijn reacties op de vragen van de kijkertjes van het jeugdjournaal (misschien gaan we inderdaad wel apenkooien in die laatste wedstrijd, goed idee…)

En wat een mooie ploeg was het ook. Van Persie, die zo schitterend scoorde tegen Spanje, maar daarna even zijn weg niet meer leek te vinden. Wat fijn dat hij toch ook weer met een goal kon afsluiten vanavond. Jammer alleen dat zijn ontlading vanavond er een beetje ongelukkig uitkwam. Veel mooier was wat dat betreft een schorre en geëmotioneerde Arjen Robben, de man die zo door kan naar het WK sprint en nog een goede kans maakt om te winnen ook. Hulde ook aan Memphis Depay, die tijdens het toernooi schitterend inviel en prachtig scoorde. Net als die verlegen en vooraf bijna onzichtbare jongen uit Ouderkerk aan den IJssel. Wisten we vooraf niet zoveel van hem, nu kan niemand meer om Stefan de Vrij heen. Geweldenaar.

U belt? Dirk snelt

En wat te denken van ons duizend-dingen-doekje Dirk Kuyt. Alleskunner, onvermoeibare teamplayer, man van hard werken en doorzetten. Ik hou er van. Net als van de bravoure van het groentje (letterlijk zelfs met zijn outfit) in het doel. Wat een kwajongen, maar dan wel één om rekening mee te houden. Jasper Cillessen, die een tegenstander in de halve finale met een brede grijns uitkapt en de meest onmogelijke ballen wist tegen te houden. Een nieuwe Van Breukelen lijkt geboren. En ja, Tim Krul is natuurlijk ook een held, met de manier waarop hij ons door de kwartfinale heen wist te loodsen. Ongelooflijk. (En leuk ook dat hij na vanavond zonder het te weten zijn eigen hashtag heeft gekregen. Check twitter voor #JasperCillessenSitsOnThings en je hebt gegarandeerd nog een leuke avond! )

Wat leuk ook trouwens voor Vorm, die andere keeper. De enige speler die nog geen minuten had gemaakt dit WK, kreeg vanavond van Van Gaal toch nog 2,5 minuut speeltijd. Op verzoek van de selectie, zo zei hij later. Hoe mooi is dat. Voor het eerst in de geschiedenis hebben alle 23 spelers van een elftal ook daadwerkelijk speeltijd gehad op dit podium. Verdiend en gegund. Al voelt het misschien dat je als speler voor spek en bonen op de bank zit; weet dat het niet zo is. Deze ploeg is als een puzzel en ieder puzzelstukje is daarbij hard nodig. Of je nu aan de rand ligt of in het midden, alle 23 zijn nodig om de boel compleet te maken.

En soms wordt geduld ook op een fantastische wijze beloond. Vraag maar aan Klaas-Jan Huntelaar. Die met ‘even invallen’ een hele wedstrijd wist om te keren. Van 0-1 achterstand naar 2-1 voorsprong in tien minuten. Held! Hoop dat hij bij het EK in de basis komt, hij verdient het zeker. Net als onze rots in de branding Ron Vlaar. Man, man, man wat een blok beton. Ik wil eigenlijk gewoon een eigen Ron Vlaar in huis; een betere verdediging bestaat er volgens mij niet. Daar komt vrijwel niemand langs. Voor mij dé man van de laatste 3 wedstrijden van Oranje. Een held is het !

Dank jullie wel!

Enfin, zoals ik al zei, hulde aan alle 23 spelers van Nederland. Van Sneijder tot aan De Jong, van Veltman tot aan Wijnaldum. Wat hebben jullie het goed gedaan. Gevochten als een leeuw en daarmee het gehele land het geloof in dit elftal teruggegeven. Bewonderenswaardig.

Die medaille om jullie nek is dik verdiend. Enne…hij lijkt dan misschien van Brons, maar als je heel goed kijkt zie je dat er een enorm dik goud randje omheen zit. Ik hoop dat jullie er over een tijdje zelf met een goed gevoel op terug kunnen kijken en ervan kunnen genieten. Want weet één ding, jullie hebben dan misschien de halve finale verloren, maar onze harten gewonnen.

Ik loop al drie weken naast mijn schoenen van trots en dat komt enkel en alleen door jullie mannen! Dank jullie wel voor dit fantastische toernooi. Over vier jaar weer?

Bron foto: ING Nederland

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: