C’est la vie !

20 Jun

79941807_2715f30f63Eigenlijk lagen mijn verwachtingen heel laag deze avond. Na het verrassende duel tussen Italië en Costa Rica, kon de tweede wedstrijd van de avond alleen maar tegenvallen. Toch? Niet helemaal natuurlijk, want het Franse elftal trad aan, dus er was in ieder geval genoeg om naar te kijken, mocht het inderdaad een saaie wedstrijd worden.

En dus zat ik al helemaal klaar voor de voetballende snoepwinkel uit Frankrijk (echt hè, die Giroud…wat een droppie) die aantrad tegen Zwitserland. Waarbij er in de eerste tien minuten inderdaad niet veel gebeurt, totdat de Zwitser Steve von Bergen plotseling de schoen van Giroud van iets te dichtbij bekijkt. Hij druipt (letterlijk van het bloeden) het veld af met -naar later blijkt- een gebroken jukbeen en een beschadiging bij zijn oog. Sacre bleu!

Daar zit je dan….

Daarna gaat het snel. De Zwitsers zijn van slag en binnen één minuut scoort Frankrijk twee doelpunten. Binnen één minuut! De TGV is er niets bij. Het shot van de regie daarna op de Zwitserse tribune is onbetaalbaar. Zit je dan, met je Zwitserse kaas op je kop en je Sint Bernardhoedje. Het ultieme Zwitserlevengevoel…beetje beteuterd te kijken hoe je ploegje daarna ook nog eens een penalty tegen krijgt. Gelukkig zijn les Bleus zo sportief om die te missen, waarbij de Zwitserse doelman een klein handje hielp, dat moet gezegd.

Vijf minuten voor de rust werd het zelfs nog 0-3 en dus werd er in de kleedkamer van Zwitersland een potje prozac opengetrokken om het moraal van de mannen nog een beetje omhoog te houden. Het mocht niet baten. La douce France ging verder met haar allesverwoestende strijdtocht door deze Zwitserse gatenkaas en bracht de stand naar 0-5. Blijven lachen jongens, blijven lachen…nog maar 15 minuten speeltijd.

Nog twee voor de eer

Het moet gezegd, de Zwitsers lieten hun koppie niet hangen. Ze scoorden zelfs nog twee keer in het laatste kwartier, je hebt er verder niets aan, maar staat toch leuk voor op het CV. Benzema maakte voor Frankrijk de zesde treffer, alleen net na het eindsignaal, dus die telde niet meer mee. Gelukkig maar voor de Zwitsers, want het was zo al gênant genoeg. Misschien hadden ze niet zo’n voorbarige slogan op hun spelersbus moeten zeggen (Laatste stop: 13-07-14 Marcana), niets zo dodelijk namelijk als zelfoverschatting. Zo bleek vanavond maar weer. Ach, c’est la vie.

Want welke vernedering was nu eigenlijk groter? Met vier doelpunten verschil verliezen van een middenmoter of in de poule des doods met slechts één doelpuntje de gedoodverfde poulewinnaar te kakken zetten? Waarbij je als kleine David tegen Goliath ook nog eens zijn grote broer Engeland definitief naar huis stuurt. Het is één van de charmes van een toernooi als het WK, een poule met drie voetbalreuzen waar nou juist Klein Duimpje de lachende vierde is en poulewinnaar is. Nu al. Na twee wedstrijden.

Klein maar fijn!

Vergeet Rooney (had ik al gedaan), vergeet Suárez en vergeet Pirlo. Bryan Ruiz is in da house! En dankzij hem staat voor het eerst sinds 1990 weer eens een land uit Midden-Amerika in de knock out fase. En dat voor een PSV’er ! 😉

Hoe het kan dat zo’n ‘kleine jongen’ zo rechtop weet te blijven tussen de big boys? Als je het mij vraagt komt dat vooral voor 80% door hun instelling. Trots maar bescheiden, fel maar met plezier in het spel en naïef genoeg om nergens bang voor te zijn.

Nu ik er over nadenk, is hun slogan eigenlijk fantastisch gekozen en vat de magie van dit team heel goed samen: My passion is football, my strength is my people, my pride is Costa Rica. Ik zeg Amen. Op naar de volgende ronde, op naar de volgende verrassing.

Advertenties

Eén reactie to “C’est la vie !”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Duitsers dansen niet | feetjeblogt - 21 juni 2014

    […] gun je Ghana, als underdog van deze wedstrijd, de winst. Omdat een sensatie á la Costa Rica nou eenmaal te leuk is voor het spelverloop op zo’n toernooi. Maar tegelijkertijd was dit niet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: