Proost ! Op onze kinderen!

25 Apr

Het kind met het badwater weggooien. Een spreekwoord was nog nooit zo toepasselijk als het gaat om de aanpak van de problemen in (onder andere) de jeugdzorg. Alleen spreek ik sinds gisterenavond liever over ‘het kind met de alcohol weggooien’.  Want op deze bewuste donderdagavond vonden de medewerkers van het Ministerie van VWS het namelijk nodig om te proosten op de nieuwe, omstreden jeugdwet die is aangenomen door de Tweede Kamer.

Dat moet toch een raar feestje geweest zijn. “Proost! Op uw gezondheid!”

Ze bedoelen waarschijnlijk hun eigen gezondheid. En niet die van de kinderen over wiens rug ze het glas heffen. Dat zou toch wrang zijn. Stiekem hoop ik dat de champagne naar bitter lemon smaakte gisterenavond.

Mijn broek zakt af…

Want hoe bitter is het, als er een wet wordt aangenomen waardoor een toch al niet zo’n goed georganiseerde zorgsector, plotseling wordt opgedeeld in een stuk of 403 slecht georganiseerde clubs. Met 403 potjes geld, waar eerst nog even circa 450 miljoen op bezuinigd wordt voordat het wordt uitgedeeld aan de gemeenten, die vanaf 1 januari 2015 zelf verantwoordelijk zijn voor alle jeugdhulp, kinderbescherming en jeugdreclassering.

De uitspraken van VNG voorzitter Annemarie Jorritsma liegen er niet om.  Zo reageerde ze op de discussie rondom de geestelijke gezondheidszorg; “We zullen een aantal taken niet meer uitvoeren zoals bij de zorg. Bij de jeugdzorg worden jongeren niet meer naar de psychiater gestuurd, maar naar de voetbalclub.” [Heeft u één klein momentje, trek ik even mijn broek weer op die zojuist is afgezakt toen ik dit las. Dank u.]

Kunt u rekenen? Reken dan maar nergens op

Ik heb trouwens niet alleen te doen met de ouders en kinderen om wie het gaat. Ik voel ook mee met de ambtenaren van al die gemeenten. Door alle bezuinigingen, waaronder deze, komen er heel veel (specialistische!!) taken bij waar ook nog eens veel minder geld tegenover staat.

Natuurlijk ben ik niet degene om te beoordelen of deze maatregelen de kwaliteit wel of niet ten goede komen, maar zeg nou zelf: plus extra taken, min specialisten, min extra tijd, min extra geld…..als je een beetje kunt rekenen, weet je dat je nergens meer op hoeft te rekenen. Kan het alleen maar meevallen.

Alle begrip…

Ik snap dat het ministerie een feestje viert. Echt waar. Als je zo ogenschijnlijk gemakkelijk een dergelijk hoofdpijndossier kunt afschuiven, mag je best opgelucht zijn. En er een glaasje op drinken. Alle begrip. Maar niet zo uitbundig, dat is ongepast. Echt waar. Duik gewoon stilletjes de kroeg in en bestel een drankje aan de bar. Op eigen rekening, wel zo netjes. Als we dan toch aan het bezuinigen zijn…

En hé, als je dan toch aan die bar zit en het gesprek valt even stil, kijk dan eens om je heen. Bijvoorbeeld naar die man links, die met wallen onder zijn ogen en losgetrokken stropdas zojuist zijn vierde whisky bestelt. Omdat hij echt niet weet hoe hij, als eenvoudige gemeenteambtenaar, volgend jaar deze nieuwe taak goed kan uitvoeren zonder last te krijgen van schuldgevoel en slapeloze nachten. Gewoon omdat hij nu al weet dat hij niet in staat is de juiste hulp te bieden.

Of kijk eens naar rechts, naar die vrouw die, weggedoken in een donkere hoek, met tranen in haar ogen het zoveelste glas wijn neemt. Verdrietig, omdat het recht op zorg die haar dochter zo nodig heeft, is veranderd in een zorgplicht van de gemeente waar ze woont. Alsof ze een lot heeft gekocht in een loterij waarbij geldt ‘altijd prijs’. Alleen weet ze nog niet of het een hoofd- of een troostprijs heeft…..

Wat een kater…

Kijk naar deze mensen en bestel nog een biertje. Wat zeg je? Je bent plotseling niet meer in een feeststemming? Wacht dan maar tot morgenochtend. En oh ja, voordat je je straks wentelt in zelfmedelijden als je wakker wordt met een houten kop, bedenk dan één ding. Jouw kater is niets vergeleken bij de kater die duizenden gezinnen moesten wegslikken toen ze hoorden dat de nieuwe jeugdwet was aangenomen.

Proost! Op onze kinderen !

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Proost ! Op onze kinderen!”

  1. Q 25 april 2014 bij 13:33 #

    TOP!

  2. sonja 1 mei 2014 bij 11:25 #

    Wederom raak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: