Lentekriebels

22 Mrt

2370216707_33d701a744_qHet komt ook gewoon door de tijd van het jaar.

Dan krijgen mensen de kriebels.Lentekriebels.

Dan moet er in de tuin gewerkt, geharkt, geschoffeld en gemaaid. Leuk ook, om de variaties in aanpak te zien. Sommigen staan graag met hun poten in de klei, anderen vegen liever vooral hun eigen stoepje schoon.

Maar goed, wat vooral rond deze tijd van het jaar gebeurt is het inzaaien van de perkjes. En ook daar merk je de verschillen. De één zaait vergeet-me-nietjes en weer een ander zaait liever haat. Maar, is dat belangrijk?

Zaai, zaai, zaai, zaai

Natuurlijk niet. Het gaat niet om het zaaien zelf. Dat is makkelijk, lui werk, wat iedere boerenlul kan doen. Zaaiers doen misschien wel heel belangrijk, maar je moet ze vooral niet te serieus nemen wat dat betreft. Want uiteindelijk gaat het niet om het zaaien; het gaat om wat daarna gebeurt.

Want een zaadje wordt niet uit zichzelf een mooie bloem, daar is aandacht, liefde, zonlicht en water voor nodig. Gebeurt dat niet? Dan wordt je zaadje nog voordat het kan gaan groeien al in de kiem gesmoord.

Wel zaaien, niet oogsten

Daarom maak ik me niet zo heel erg druk om haatzaaiers. En maak ik er ook liever niet teveel woorden aan vuil. Vaak zaaien zij juist in de donkerste hoek van de tuin, waar het zonlicht niet eens wil komen. Nog vaker denken ze dat ze, door het planten van een zaadje, al klaar zijn met hun werk. En is er niemand bereid om aandacht, liefde en water te verstrekken, al hadden ze dat vooraf misschien wel toegezegd. Ook nu weer, zie je de één na de andere hulpkracht het keurig aangeharkte tuintje uitrennen.

Welkom in onze tuin

Weet je, alles wat aandacht krijgt, groeit. En als iets het daglicht niet kan verdragen, dan moeten we er ook zelf maar geen spotlight opzetten. Voor je het weet heb je bijgedragen aan een lelijk, agressief kasplantje. Nee, laten we ons vooral focussen op onze mooie zonnebloemen en vergeet-me-nietjes en zorgen dat we gezamenlijk een mooie, kleurrijke tuin realiseren. Waar iedereen vrolijk van wordt. Waar iedereen welkom is.

Hoera, het is lente!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: