Disney do’s en dont’s

19 Nov

Deze herfstvakantie mocht ik dus op herhaling naar Disneyland Parijs. Helaas voor jullie was het een meer dan geslaagd tripje dus op het blogje na over onze blokhut daar, valt er weinig over te schrijven. Of toch wel?

Wel dus…mijn eigen ervaringen maar zeker ook mijn observaties van de aanwezige ouders in het pretpark brachten mij er toe wat handvatten voor ouders op papier te zetten. Gewoon wat tips voor volwassenen om een bezoek aan een pretpark voor iedereen leuk te houden. Want dat is voor sommige (lees: veel) mensen toch nog best lastig. Daarom hier: de tien geboden voor een geslaagd Disneybezoek met het hele gezin

Laten we beginnen bij het begin: de entree

1.         Accepteer de veiligheidsmaatregelen
De Disneydroom begint pas als je de entree bent gepasseerd. Daarvoor klinkt er rondom het parkeerterrein wel een vrolijk ‘Zipp-a-deeh-do-dah’ maar tegelijkertijd lopen er ook zeer ernstig kijkende militairen rond met automatische wapens. En dan niet van het soort uit Toy Story, nee…dit is serious shit. Daar kun je iets van vinden, maar je kunt ook denken ‘wat een veilig idee’. Doe vooral dat laatste.

Doe dit ook als je vervolgens met je tas door de scan of controle moet. De medewerkers moeten toch zeker weten dat er niemand met een mortiergranaat tussen zijn bruine boterhammen met kaas het idyllische Disneyparadijs betreedt. Ga dus niet schelden, de beste mensen doen gewoon hun werk. Heb je geen tas bij je, dan mag je overigens zo doorlopen…(brengt me direct bij een goede tip voor potentiële terroristen: verkleed je fragmentatiebom als baby en leg ‘m in een kinderwagen, deze worden namelijk niet  gecontroleerd!)

Hoofdactiviteit in een park als Disney is toch wel ‘het in de rij staan’. Driekwart van de dag breng je minimaal in de wachtrij door, dus de volgende tips zijn om hier dan maar het beste van te maken….

2.         Heb geduld
Vindt u wachten niet leuk? Verrassing! Dat is het ook niet! Maar voor volwassenen is het nog lang niet zo erg als voor kinderen. Die staan drie kwartier lang tegen andermans benen of kont aan te kijken zonder dat er wat gebeurt.

Het is daarom ook beter om er voor hen het beste van te maken en je niet aan hen te irriteren (hé, je bent er voor hen! Zij kunnen er ook niets aan doen!) Bovendien leidt dat vloeken en tieren tegen je kinderen er niet toe dat de wachtrij korter wordt. Wel dat de hele rij zich tegen je keert omdat jullie zo’n leuke ouder bent, dat dan weer wel. Maak het niet te leuk voor ze, want ook kinderen die de afzettingen tussen de rijen als klimrek gebruiken worden niet door iedereen op prijs gesteld….

3.         Niet roken!
Verslavingen zijn lastig te bedwingen. Alle begrip. Maar toch mag het niet: roken in de wachtrij. En natuurlijk kun je niet onthouden wat er op dat bordje aan het begin van de rij stond en wat om de 15 meter herhaald wordt, maar misschien kun je zelf ook wel bedenken dat het voor de mensen (en kinderen!) om je heen prettiger wachten is in een rookvrije omgeving. Bovendien scheelt het brandgaten in andermans kleding, maar dit terzijde.

4.         Ga vooraf naar het toilet
In een wachtrij zijn er geen, ik herhaal –geen- sanitaire voorzieningen. Als je dus net een halve liter Fanta hebt zien verdwijnen in je kind ga dan eerst naar een toilet voordat je in een rij gaat staan met 50 minuten wachttijd. Zoveel rek zit er niet op zo’n blaasje.

En echt, het laten plassen in een hoekje terwijl je in de rij staat wordt door niemand op prijs gesteld. En zeker niet door je kind….want zo fijn is het niet om je broek te laten zakken terwijl er een dertigtal mensen meekijkt.

5.         Eten in de rij
De wachtrij is bij uitstek het moment om je eet- en drinkvoorraad aan te breken. Toch is niet alle etenswaar even geschikt om te nuttigen op deze plek. Althans, als je wilt dat de mensen om je heen geen last van je hebben natuurlijk. Het lijstje is overigens vrij kort hoor. Komt ie: een tupperware bakje met gekookte eieren is niet geschikt voor consumptie in openbare gelegenheden. In mijn ergste nachtmerries ruik ik dat gezin nu nog……

Tot slot nog wat algemene zaken om het bezoek aan Disneyland voor iedereen tot een succes te maken. Komen ze:

6.         Accepteer dat alles een pretpark duur is
Dat wist je eigenlijk al toen je besloot om drie zakken krentenbollen en 15 pakjes chocomelk in je rugzak te proppen. Als je dan toch besluit om je kinderen op een ijsje, suikerspin of anderszins te trakteren ga dan niet zitten mekkeren over ‘hoe duur het allemaal wel niet is’. Daar gaat zo’n cornetto namelijk niet lekkerder van smaken.  

7.         Laat je kinderen op de foto gaan met een Disney figuur
En ja, daar moet je inderdaad (weer!) op wachten. Het zij zo. Voor hen zijn Mickey, Donald, Pluto en al die andere pedofielen enthousiastelingen in een beestenpak de ultieme belichaming van de magie van Disney. Dus ja…ook daarvoor ga je gewoon geduldig een uur in de rij staan. Punt. Enne…niet je kinderen ietwat dwingend naar voren duwen, geloof me…daar is Pluto niet van gediend.

8.         Een smartphone is alleen om te bellen!
Oké en hooguit dan om een whatsapp te sturen naar je echtgenoot met wie je hebt afgesproken maar die je even uit het oog bent verloren of om een foto te maken. Alle andere activiteiten zijn not done!

Je bent naar Disney gekomen om te genieten met je gezin en niet om iedere scheet te delen met je Facebookvrienden of Twittermatties. Wist je dat je kinderen ook heel leuk zijn? Sterker nog, met hun onverwaardelijke liefde voor jou zijn het je trouwste volgers. Geef hen dan ook de aandacht die ze verdienen!

9.         Ook met regen is het leven leuk
Als het gaat regenen, kun je heel laf gaan schuilen in het kasteel van Doornroosje of zo’n ik-loop-gegarandeerd-voor-lul-poncho aanschaffen en genieten van al die op magische wijze geslonken wachtrijen. Doe vooral dat laatste zou ik zeggen, maar steek daarbij geen paraplu op. Ook andere mensen willen heel graag hun kinderen compleet (lees: met 2 ogen) mee naar huis nemen aan het eind van de dag.

10.       Accepteer de keuzes van je kind(eren)
Als je thuis hebt afgesproken dat je kroost iets van jouw of hun eigen geld mag kopen in Disney, dan gaat jouw invloed niet verder dan het bepalen van het budget. Daarna is het over, bemoei je vooral niet met hun bestedingspatroon. Gun de kinderen hun zelfstandigheid en keuzevrijheid, ook een magisch moment in de opvoeding hoor! En tja paps en mams, als dat betekent dat jouw jongste dochter drie Stampertjes aanschaft om aan haar toch al omvangrijke konijnencollectie toe te voegen, dan zij het zo…. Of zoals zij het zo mooi samenvatte: “Je hebt nooit genoeg konijnen!”

En zo is het!

Advertenties

2 Reacties to “Disney do’s en dont’s”

  1. Janne 2 juli 2015 bij 13:47 #

    Hilarisch weer….echt genieten jouw blogs!Ik maak reclame voor je trouwens…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: