Alle hoop vervlogen

18 sep

Ik heb bewust niet gekeken.

Sowieso wilde ik Willem-Alexander niet op de vingers kijken tijdens zijn eerste keer, hij was al zo nerveus. Niet zozeer vanwege zijn publieke optreden, want dat begint hij wel al een beetje door te krijgen. Maar toch, zo’n troonrede is altijd anders. Net iets meer beladen.

Normaal zorgt Max altijd wel voor de nodige afleiding, maar die mocht nu ook alleen maar stilzitten en bemoedigend toekijken (eerlijk mensen, daar heb ik pas respect voor, ik denk dat ik na 5 minuten al had zitten gapen of knikkebollen) dus daar had hij verder ook niets aan. Nee, hij moest het echt helemaal alleen doen.

Buikspreekact
Nou ja, voor Mark Rutte zal het ook best spannend geweest zijn. Zou zijn buikspreekpop de boodschap wel goed overbrengen? Kon hij geloofwaardig genoeg vertellen dat aangekondigde maatregelen echt noodzakelijk zijn? Zo’n verhaal over een extra bezuinigingspakket is verdraaid lastig over te brengen, zeker als er een vrouw naast je zit met een jurk aan ter waarde van minimaal 6 modale maandsalarissen. Maar hij deed het goed.

Lekker snel ook begreep ik, hij was eerder klaar dan zijn moeder voorheen begreep ik. De één noemt dat professioneel, ik noem dat slim. Gauw weer weg uit die poppenkast en naar huis om je joggingbroek aan te trekken. Laat Mark het vanaf hier maar zelf uitzoeken moet hij hebben gedacht .

Arme (?) Nederlanders
Overigens vond ik het voor ons als volk ook best lastig. Want ‘we’ moeten natuurlijk eigenlijk iets roepen over de aanschaf van die vreselijk dure JSF vliegtuigen (wie gaan die eigenlijk besturen als Defensie zoveel mensen gaat ontslaan?) ten opzichte van de crisis waarin we leven en de bezuinigingen die iedereen keihard raken.

Maar ja, terwijl de ene helft van Nederland hier inderdaad iets van vindt, staat de andere helft van Nederland diezelfde nacht nog in de rij voor de release van GTA V, één of ander vaag peperduur computerspelletje die persé op dat moment nog moet worden aangeschaft. Hoezo problemen?

Asociaal
Het is wrang, want tegelijkertijd zijn er talloze gezinnen die het nu al heel slecht hebben en het er niet beter op gaan krijgen.Om nog maar te zwijgen over chronisch zieken. Of de mensen in de zorg, het onderwijs…. Maar daar is door Mark en consorten gelukkig ook over nagedacht, we moeten elkaar gewoon wat meer gaan helpen. Sociaal en maatschappelijk ons steentje bijdragen! Het tover (en tevens ultieme scrabble)woord hierbij is ‘participatiemaatschappij’.

In zak en as
Dat is eigenlijk een hele slimme manier van Mark om te vertellen dat we vanuit het kabinet niets, maar dan ook niets hoeven te verwachten komende periode. We moeten onszelf en onze medemens maar redden, onze gezagvoerders hebben het te druk met hun nieuwe vliegtuigjes. Wij krijgen niets cadeau, geen pepernoot erbij, de overheid is toch zeker Sinterklaas niet?

En om zijn woorden kracht bij te zetten is hij vandaag nog even tot concrete daden overgegaan. Ik las namelijk zojuist dat er een magazijn met honderden mijterds en tabberds in vlammen en rook is opgegaan. Net als mijn hoop op een socialer beleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: