Apenkooien

31 Jul

geen

De spreekwoordelijke pleures is uitgebroken in dierenpark Emmen. De 112 bavianen aldaar vertonen al dagen hysterisch gedrag: ze klitten bij elkaar, komen nauwelijks van hun plek en eten en drinken bijna niet. De verzorgers van de arme beestjes hebben geen flauw idee waardoor ze zo van slag zijn.

Volgens een woordvoerder van het dierenpark denkt het publiek massaal mee over mogelijke oorzaken van dit afwijkende gedrag. Varianten als ‘dreigende natuurramp’ tot aan ‘ontsnapte slang’ passeren de revue. Er hebben zich zelfs al een dierentolk en paragnost gemeld om hulp te bieden aan het rode billen volkje. De bioloog van het park zelf sluit niet uit dat de apen zijn geschrokken van een roofdier of een bezoeker in kleding met een roofdierprint (wil iemand even het alibi van de familie Veerkamp natrekken?)

Even het protocol erop naslaan
Maar goed, wat nu te doen? Hoe kunnen we deze arme beestjes helpen? Lijkt me heel eenvoudig denk ik dan, raadpleeg gewoon het Bavianenprotocol. Hoezo dat hebben we niet? Wil je me nu gaan vertellen dat zelfs na 4 eerdere ervaringen op dit gebied (ook in 1994, 1997 en 2007) er nog geen protocol is opgesteld door het ministerie van EZ? De schande! Staan die even mooi voor aap!

Er hoeft maar één bultrug hier aan te spoelen en hij krijgt én een naam, bijna een stille tocht en een erfenis in de vorm van een 28 pagina’s tellend goedgekeurd protocol voor Stranding Levende Grote Walvisachtigen. Eén bultrug! Terwijl er hier dus 112 bavianen voor de vierde keer aan het apenkooien zijn en er voor hen niets is geregeld. Ik zou er bijna ook hysterisch van worden.

Goed geregeld
Alles, maar dan ook alles regelen we in dit land tot in het ziekelijkste detail. Wordt het boven de 30 graden? Dan ligt er vooraan op de boekenplan een nationaal hitteplan. (Want vanaf 25 graden heeft een groot aantal mensen moeite met helder nadenken, getuige bijvoorbeeld het aantal kinderen en honden dat in auto’s wordt achtergelaten. Ikzelf pleit dan liever voor een ijzersterk blog als deze in plaats van zo’n nietszeggend plan om de mensen wakker te schudden, maar goed dit terzijde).

Rookt er iemand op televisie? Dan ondernemen we direct actie, want dat mag niet! We sturen een aantal inspecteurs naar het plaats delict om het asbakje te onderzoeken (blijkbaar zijn de beelden geen overtuigend bewijs…). Hoe bedoel je we slaan door?

Aan de slag ermee!
Er is maar weinig in Nederland dat niet tot in de puntjes is geregeld. Er is zelfs een ISO norm voor de viering van het sinterklaasfeest (echt waar mensen!!) maar even iets regelen voor een paar arme aapjes….ik snap het niet. Ik begrijp wel waarom de bavianen in Emmen nu zo standvastig volharden in hun koppige gedrag. Ze voelen zich waarschijnlijk gewoon gediscrimineerd.

Hoog tijd dus dat er met spoed iets geregeld wordt. Trek alle ambtelijke verloven maar in, er moet een goedgekeurd protocol voor Hysterische Taferelen onder Aapachtigen worden opgesteld en wel nu meteen! Ik verwachting minimaal 30 pagina’s. Wie neemt deze aap op zijn schouder?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: