Zo gek als een deur

23 Jul

geenDat we in Nederland zo gek als een deur zijn, dat wist ik al. Hier kunnen we talloze uren nutteloze televisie produceren terwijl we kijken naar een dichte deur en er niets gebeurt.

Ja, achter die deur ja (waarschijnlijk), maar dat is niet in beeld. In plaats van te wachten tot de bewuste deur openzwaait en er daadwerkelijk nieuws is, lullen we 24 uur vol met een soort van voorbeschouwing, bestaande uit speculaties, interviews met zelfbenoemde deskundigen en sfeerbeelden. Het is een vak apart.

Praktijkvoorbeelden
Voor wie niet direct een beeld heeft bij wat ik bedoel….denk aan de onderhandelingen tussen o.a. Rutte en Wilders bij de kabinetsvorming of aan de aankomst van Mladic bij de gevangenis van Scheveningen. De voorbeschouwing duurde in beide gevallen langer dan de hele berichtgeving.

En na die kleine piek, dat opleefmomentje, gaan we gewoon weer verder waar we gebleven zijn alleen heet het nu nabeschouwing. Wat wederom vaak bestaat uit…inderdaad speculaties, interviews met zelfbenoemde deskundigen en sfeerbeelden. Alleen de betreffende deur is uit beeld verdwenen. Die heeft plots geen nieuwswaarde meer.

Royal Baby Madness
Gelukkig zijn we niet het enige landje wat hierin doorslaat. Zo stond gisteren de hele Britse pers voor de deur van St. Mary’s hospital te wachten op het moment dat de royal baby geboren zou worden. Over persdrang gesproken. Sommigen bivakkeerden er zelfs al een drietal weken. Waarom? Hopend op het eerste shot van de overvliegende ooievaar?

Uiteindelijk stonden ze daar dus de hele dag (of langer) en meer dan een persbericht (ja, hahaha…leuke woordgrap, is pas 600 keer eerder gemaakt) kwam er uiteindelijk niet. Sta je dan met je camera. Bij 32 graden Celsius. Ik weet niet wie er harder heeft lopen puffen…Kate of de journalisten ter plaatse.

Goh, wat een surprise: een baby!
Maar goed, tenslotte werd er dus een open deur ingetrapt: er was een baby geboren. Wat een verrassing.

We weten dat het een jongetje is, 8 Engelse pond weegt (hoeveel is dat in euro’s?) en nog geen naam, maar wel al een titel heeft en dat moeder en zoon het goed maken. Tot zover het nieuws, tijd voor de nabeschouwing, in dit licht misschien beter de nageboorte te noemen.

Hoelang duurde de bevalling? Is hij op de normale wijze geboren of werd het toch een keizersnee? (Ik gok dat, als hij op zijn opa lijkt, ze hem gewoon aan zijn oren naar buiten hebben kunnen trekken, maar dit terzijde) En hoe is het met Kate; gescheurd, ingeknipt of ongeschonden? Tot op de laatste hechting willen we het weten. Er bestaat nu eenmaal niet zoiets als Royal Privacy.

Toch weer die deur…
En natuurlijk de hamvraag: hoe zou het joch gaan heten? Maar nog belangrijker: hoeveel verwedden we erom? Want waar we in Nederland alleen maar slap ouwehoeren, gooien ze er in Engeland altijd wat geld tegenaan. Dat maakt het nét even wat interessanter. De bookies varen er wel bij. Ik hoop van harte dat ze hem Smegaol noemen, zou me met een inzet van 1: 26.000 zomaar een smak geld opleveren.

En terwijl Engeland er lustig op los gokt, blijft de Britse pers staan waar hij staat. Wachtend op dé eerste foto van de kleine prins. Voor een dichte deur. Het zal je vak maar zijn….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: