Efteling: the dark side

16 Jul

Heel Brabant –wat zeg ik- half Nederland staat op zijn kop: door het verplaatsen van het fotomoment in de Fata Morgana heeft deze Oosterse attractie al haar onschuld verloren. Doordat de passagiers in de bootjes met hun handen een laserstraal proberen te vangen op het moment dat er een Kodakmomentje plaatsvindt, lijkt het net alsof zij ter plaatse een Hitlergroet brengen. Waardoor ieder onschuldig kiekje zomaar kan doorgaan voor een uitstapje van de Hitlerjugend. Schandalig!

Sowieso is dat hele pretpark één groot Nazibolwerk als je het mij vraagt. Dat militair vertoon op het herautenplein bijvoorbeeld. Je nooit afgevraagd wat daar achter zat? Nooit vreemd gevonden dat er geitjes moesten onderduiken voor de vijand (lang leve de symboliek)? Oké, het was geen achterhuis maar een klok, maar de strekking lijkt me duidelijk. En apartheid? Ook daar doen ze niet moeilijk over in Kaatsheuvel. Waar de hele samenleving ageert tegen discriminatie vindt niemand het blijkbaar vreemd dat een compleet volk, alleen maar omdat ze enigszins misvormd zijn, verbannen worden naar een eigen omgeving waar ze volkomen geïsoleerd van de rest van de samenleving leven. Wie dacht dat verbanningen niet meer plaatsvonden: Het land van Laaf bewijst het tegendeel.

Verderfelijke omgeving
Ik vind dat eigenlijk nog niet eens het ergste van de Efteling. Ik erger me meer aan al die andere slechte voorbeelden voor de jeugd die je voorbij ziet komen. Zoals het promoten van polygamie bijvoorbeeld, zoals Sneeuwwitje dat doet. Sorry hoor, maar ik vind het niet normaal dat een vrouw met 7 verschillende mannen samenwoont. (of eigenlijk 3,5 man als je ze bij elkaar optelt, maar dan nog…)

Of het aanmoedigen van zwarte handel (of is het tegenwoordig gebruikelijk dat kinderen ’s avonds laat op straat illegaal zwavelstokjes lopen te verkopen?). En de nieuwe aanwinst in het sprookjesbos “de nieuwe kleren van de keizer” is natuurlijk gewoon niets anders als pure porno. Wie laat er nou een man in zijn blote reet door een bos vol kinderen paraderen? Zieke geesten! (En dan zeg ik nog maar even niets over het suggestieve pijpbekkie van Holle Bolle Gijs)

Jong geleerd, oud gedaan…
Verder kunnen kinderen al op jonge leeftijd ervaren hoe het voelt om dronken te zijn (compleet met draaiende omgeving en misselijk gevoel) door plaats te nemen in Villa Volta. Want lekker veel drinken is natuurlijk heel erg stoer, zo bewijzen de bewoners van Carnival Festival die elke dag met een rode neus rondlopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zelfs comazuipen krijgt een romantisch tintje, want wat ligt Doornroosje er elegant bij terwijl ze haar roes ligt uit te slapen.

Zo kan ik eigenlijk nog wel eindeloos doorgaan. Jonge vrouwen worden aangemoedigd om voor iedere passant hun haren los te gooien (Raponsje), ezels nemen een uitnodigende pose aan zolang je er maar voor betaalt en Langnek spioneerde al (the old fashion way) voordat Snowden hier überhaupt iets van af wist.

Verder wordt er volop geëxperimenteerd met genetische manipulatie, getuige de vele gekleurde duiven, de op commando groeiende tulpen en die ouwe, gezellige sprookjesboom. Word wakker mensen! Bomen kunnen NIET praten (al zal prinses Irene het tegendeel beweren).

Sprookjes bestaan….
Om al deze duistere kanten van de Efteling toch een beetje te verdoezelen zijn de oorspronkelijke namen van sommige attracties wel wat bijgesteld. Zo werd “de LSD-trip” omgedoopt tot “Droomvlucht” en werd “de natte droom van de directie” vereenvoudigd tot “Aquanura”. Dat trekt blijkbaar toch net iets meer bezoekers.

Vindt u dat ik doorsla? Gelukkig dan maar. Ik heb me namelijk met bovenstaande regels alleen maar proberen te verplaatsen in de mensen die zo’n ophef maakten over dat ene fotomomentje in de Fata Morgana. Als je wilt, kun je overal wel iets slechts in zien. Het feit dat je daar dan ook voor kiest, zegt wat mij betreft meer iets over jouw duistere kant.

Ik ga volgende week gewoon weer met mijn dochters naar Kaatsheuvel en ik stel ze bloot aan alle magie* van de Efteling. Want sprookjes bestaan namelijk wel!

 *doemdenkers lezen hier ‘gevaar’

Advertenties

8 Reacties to “Efteling: the dark side”

 1. arjan 16 juli 2013 bij 15:50 #

  wat een onzin heb je bij elkaar gesc
  hreven zeg,,,,,,,,

 2. feetjeblogt 16 juli 2013 bij 15:54 #

  Klopt, dat is ook gelijk mijn punt. Ik snap dat gezeur rondom die ‘Hitlergroet’ niet.
  Als je wilt, kun je overal wel “een ding” van maken…zo bewijst al deze onzin maar weer die ik heb opgeschreven 😉

 3. Jantien 16 juli 2013 bij 23:32 #

  Hahaha, ik dacht eerst ook: Die is niet goed wijs! Maar mensen, even alles lezen! In de laatste alinea wordt de boodschap van de schrijfster duidelijk! Helemaal mee eens, verder. Het is komkommertijd. Onbegrijpelijk dat nieuwssites dit overgenomen hebben.

 4. feetjeblogt 17 juli 2013 bij 11:13 #

  De Dijk heeft er ooit een mooi nummer over geschreven…

  [quote]
  We zien allemaal iets anders
  starend door dezelfde ruit
  vogelpoep of universum
  het is maar waar je toe besluit….

  En zo is…je kunt overal wel het slechtste van inzien…het is een keuze lijkt me zo

 5. W.Steh 18 juli 2013 bij 15:06 #

  Ha,ha helemaal waar! Goed stuk, in het begin dacht ik echt die is knettergek maar met het einde maak je het weer helemaal goed.

 6. Janneke 20 juli 2013 bij 20:48 #

  Hihi te leuk geschreven hoor :D!

 7. pieke 22 februari 2014 bij 23:27 #

  hilarisch

 8. Nancy van der Bijl 6 juli 2016 bij 08:54 #

  Die zit!!! 😂 Er lopen zulke zielige mensen op de wereld die overal een probleem van maken. Totaal onterecht natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: