Eerlijk delen?

3 Jul

geen

Twaalf uur, Magda mag naar huis. Ze heeft haar dienst overgedragen aan haar collega’s en heeft haar jas al in de hand om te vertrekken als ze besluit toch nog even langs te gaan bij de 93-jarige mevrouw De Vries. Het arme mens heeft amper familie meer, krijgt nooit bezoek en tijdens het werk zelf is er geen ruimte voor –zoals Magda het zelf noemt- een klein stukje betrokkenheid.

 

Magda

Bezuinigingen, ondercapaciteit en een heel hoge werkdruk. Frustrerend is het én onmenselijk. Niet alleen voor de bewoners van deze zorginstelling, die zich waarschijnlijk toch iets anders hadden voorgesteld van hun oude dag, maar ook voor Magda zelf. Uiteindelijk is ze dit werk gaan doen om iets te kunnen betekenen voor anderen. Hierbij had ze niet voor ogen dat dit betekende ‘voeden, wassen, aankleden en hup, door naar de volgende’. Twee verpleegsters op 40 patiënten, het lijkt verdacht veel op lopende bandwerk.

En daarom blijft ze af en toe even hangen na werktijd. Om nog net even dat beetje extra te doen voor de bewoners. Persoonlijke betrokkenheid, interesse tonen. Het is al gek dat dit als ‘extra’ moet worden gezien en niet vanzelfsprekend is. De directeur van het verzorgingstehuis kijkt toe met pijn in zijn hart. Hij is gebonden aan wettelijke regels en budgetten. Om toch te laten zien hoezeer hij de inzet van medewerkers als Magda waardeert, beloont hij ze één keer per jaar met een VVV-bon.

Sandra
“Jongens, alsjeblieft! Even opletten nu”, Sandra verheft haar stem en heeft de aandacht van haar klas weer terug. Orde houden in een klas met 38 kinderen, begin er maar eens aan. Helaas zijn dit soort grote klassen eerder regel dan uitzondering met alle bezuinigingen op onderwijs die afgelopen jaren zijn ingevoerd. Waarmee het niet alleen een zware baan is geworden voor haar en haar collega’s, maar ook een zeer frustrerende job.

Met lede ogen moet ze toezien hoe sommige kinderen ‘verzuipen’ in de massa terwijl aan de andere kant kinderen zich juist weer vervelen. Een extra paar handjes voor deze kinderen zou een enorm verschil kunnen maken, maar helaas daar is geen budget voor.

En dus blijft Sandra wat langer na schooltijd om sommige leerlingen bijles te geven. Vrijwillig. Want ze is geen lerares geworden om kinderen aan hun lot over te laten. Ze wil hen iets leren, iets bijbrengen en het liefst zoveel mogelijk persoonlijke aandacht geven. Samen met een collega heeft ze werkbladen gekopieerd voor die leerlingen die juist net even wat extra uitdaging in het werk nodig hebben. Al met al zijn er al heel wat vrije uren in gaan zitten, maar ze doet het met liefde. En ook de directeur van school waardeert haar inspanningen enorm, vorige week kreeg ze zelfs een grote bos bloemen van hem cadeau.

Jochem
Jochem sluit zijn Excelsheets af, surft nog even op internet en gaat daarna naar de Boardroom voor een belangrijke meeting. Hij hoopt niet dat het te lang gaat duren, want gisterenavond was hij ook al laat thuis omdat hij een zakendiner had. En maandag was er nog een verplicht golfavondje, dus hij is er wel even klaar mee deze week.

In de vergaderzaal is hij één van de laatste die aanschuift, de gehele top is aanwezig, alle 53. De onrust is goed merkbaar, want niemand weet wat er nu eigenlijk gaat komen. Het is geen geheim dat ze er afgelopen jaren een potje van hebben gemaakt. Gelukkig kon de sector altijd terugvallen op het vangnetje van de overheid. Het had hem altijd verbaasd hoe je met zo veel gemanipuleer, zover kon komen in de financiële sector. Tot nu tenminste. Jochem zakt iets verder onderuit in zijn stoel. Zou de dag des oordeels nu dan toch zijn gekomen?

De directeur richt het woord tot zijn topfunctionarissen. Over 5 minuten gaat hij ze vertellen dat hij gisteren zijn handtekening heeft gezet onder een overeenkomst met het Japanse Orix, die de hele boel daarmee officieel heeft overgenomen. Om zijn medewerkers te bedanken heeft hij voor iedereen een kleine attentie in petto. Een bonus van 33 miljoen, die ze gezamenlijk mogen delen. Wat nog best lastig zal worden, want eerlijk delen is niet direct een competentie die ze allemaal even goed beheersen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: