Mees Kees

12 Jun

geen

Ik heb met mijn oudste dochter hele heldere afspraken gemaakt over haar schoolcarrière. Als ze al een klas over zou moeten doen, dan is het niet anders. Maar dan wel pas in groep 8. Dan heeft mama er tenminste ook nog een beetje lol van als ze blijft zitten.

Waarbij ik er dan wel voor het gemak van uit ga dat ze dan bij meester Kees* in de klas komt, anders geldt deze afspraak uiteraard niet.

Voor de beeldvorming: meester Kees is dé meester voor wie alle moeders op het schoolplein maar wat graag zouden willen nablijven. Extra strafwerk? Geen probleem, graag zelfs meester. Als je als ouder mee mag als begeleiding op schoolreisje, dan is een ritje in de achtbaan naast Mees Kees het hoogst haalbare. Of misschien is de wildwaterbaan een beter alternatief, dan vallen de vochtplekken niet zo op.

Overigens is deze wens altijd tevergeefs, want Kees is onder zijn leerlingen net zo populair, dus meestal zijn deze VIP plaatsen al vergeven aan de wat jongere fans helaas.

Pubers!

Eigenlijk is het ook best lastig hoor, zo’n beauty Kees voor de klas. Vooral voor de kinderen zelf, die verkeren in groep 8 juist op zo’n leeftijd (11/12 jaar) dat ze zich ontzettend voor hun ouders schamen. Dan kun je dit er niet bij hebben als professioneel puber.

Heb je een crush op je leraar, staat ook je moeder nog eens als een bejaarde bakvis kwijlend voor het lokaal. Daar waar een basisschoollevenlang is gewerkt aan jouw zelfstandigheid, loopt ze ineens mee om je jas en tas voor je op te hangen. Gênant! Moet je ook eigenlijk niet willen als ouder. Maar ik kan niets beloven….

Groep 8 groupies

Natuurlijk proberen wij moeders ons –omwille van de kinderen én ons zelfrespect- altijd wel keurig te gedragen en blijft het bij dagdromen en het wisselen van steelse blikken. Ook omdat we weten dat de realiteit genadeloos hard is. Dat weten we zelf ook wel.

Voor deze jonge god zijn wij waarschijnlijk niet meer dan een stel Benidorm Bastards, waarvan hij niet weet of hij er om moet lachen of er intens medelijden mee moet hebben. Zo kijken we er overigens ook zelf naar hoor: met heel veel zelfspot.

Wat gaat het toch…langzaam

We genieten in stilte en lachen om ons puberale gedrag. Het is onze manier om deze hele basisschoolperiode door te komen. Iets wat tergend lang duurt. Want daar waar de hele ontwikkeling van je kind veel en veel te snel aan je voorbij lijkt te gaan, lijkt het dankzij Kees ineens toch heel traag te verlopen. Want wat duurt het verdorie lang voordat ze in groep 8 zitten! Bij Kees.

Maar dat is eigenlijk nog niet eens het grootste probleem. Want wat nou als het  eenmaal zover is? Dan is er eigenlijk nog maar één vraag die me bezighoudt. Wat moet ik in hemelsnaam aan naar ouderavond?

*omwille van de privacy van de leerkracht, de tere zieltjes van de kinderen en verder gezichtsverlies van de moeders te voorkomen is er gekozen voor de fictieve naam Kees

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: