Lieve John,

21 Apr

geenDaar sta je dan….ik kan me zo voorstellen dat je deze dag niet had zien aankomen.

Maandenlang werk je jezelf te pletter om, ter gelegenheid van de troonswisseling, een lied samen te stellen waarin heel Nederland zichzelf kan herkennen en wat krijg je? Stank voor dank. Terwijl je het eigenlijk heel goed gedaan hebt John.

Laten we heel eerlijk zijn, het was niet makkelijk. Duizenden Nederlanders die hun droom voor Nederland mochten inzenden met aan jou de zware taak om hierin te selecteren. Welke sinterklaasgedichtregels mochten door en welke niet? Ik geef het je te doen. Terecht trots was je toen je het eindresultaat mocht presenteren. Maar in plaats van die staande ovatie waar je op had gehoopt (en waar je aan bent gewend) kreeg je een heel andere reactie. Nederland schrok zich een hoedje en een sjaaltje van dit koningslied.

Terwijl het lied:

– grammaticaal te wensen over laat
– simpele teksten bevat
– laat zien dat verschillende stromingen maar moeilijk samen kunnen integreren

Waarbij er bij vlagen ook nog vals werd gezongen. Kortom: jouw lied is dé perfecte representatie van het land waarin we nu leven. En dat was nou net niet de bedoeling….

Want hou Nederland een spiegel voor en het volk ziet hoe lelijk het eigenlijk is. De mensen willen helemaal niet in een spiegel kijken, ze willen ergens tegenop kunnen kijken. Daarom had iedereen ook zulke hoge verwachtingen bij jou, jij hebt al eerder bewezen in staat te zijn van iets lelijks iets heel moois te kunnen maken. Ze vertrouwden op jou John, Nederland wilde een droom van een lied, een hymne, iets om trots op te zijn. Maar ze kregen…een spiegel.

En dan valt het dus vies tegen. Nederland doet liever niet aan zelfreflectie. Want het is als Nederlander best moeilijk om trots te zijn op een land waar het blijkbaar doodnormaal is om doodsbedreigingen te uiten aan het adres van een componist alleen omdat men een lied niet kan waarderen.

Jij liet Nederlanders zien zoals het gros ervan in het leven staat.…vals, intolerant en simplistisch. En ik denk dat het merendeel daar enorm van is geschrokken.

Missie geslaagd dus. Jammer alleen dat daar eerst zo’n foeilelijk lied voor nodig was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: