De nieuwe mascotte van Nederland

17 apr

geenOp 30 april 2013 krijgt ons land een nieuwe mascotte. Althans, dat is hoe de rol van het koningschap ingevuld zal gaan worden als ik Willem-Alexander goed beluisterd heb vanavond. De nieuwe koning gaat vooral ‘verbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen’. Kortom, een mascotte. En tja….een mascotte kan er nog zo leuk uitzien van buiten, zijn optreden valt of staat met degene die zich in het pak bevindt.

Mijn fantasie na het zien van het interview sloeg in ieder geval flink op hol……

Ongeduldig kijkt ze op haar horloge. Het interview staat op het punt te beginnen en hij is nergens te bekennen. Ze zucht, loopt naar zijn werkkamer en ziet hoe hij wéér aan het oefenen is met lintjes knippen. “We gaan zo beginnen Alexander!” Ze verheft haar stem terwijl ze het schaartje net iets te hard uit zijn handen trekt. Zuchtend plakt ze een pleister op zijn bloedende pink. “We nemen het scenario voor vanavond nog één keer door schat.”

“Vanaf dit moment treed jij op de voorgrond, begrepen? Het volk verwacht dat ik een stapje terug doe en dat moeten we dan ook laten zien. Dus niet meer als je het even niet meer weet vragend mijn kant op kijken, want je zult het nu echt zelf moeten doen. Wat dus inhoudt dat ik vanavond iedere vraag adrem of met een tegenvraag zal beantwoorden. Dan is al snel de lol eraf en zullen ze zich weer op jou focussen, oké?”

Hij knikt en denkt aan alles wat ze heeft gezegd. Bij politiek getinte vragen het antwoord schuldig blijven, met een oppervlakkige argumentatie terugverwijzen naar daar waar het thuishoort: politiek Den Haag. Vooral ook blijven hameren op het feit dat fouten maken menselijk is en hoe je van je fouten moet leren. Altijd indekken vooraf was haar advies. En oh ja, humor, veel humor. Dat deed het ook altijd goed volgens Max. Hij heeft zijn Bertha 38 grapje al klaar.

Bewonderend kijkt hij naar de vrouw aan zijn zijde. Wat is ze mooi. En intelligent bovendien. Zonder haar had hij het niet eens aangedurfd. Hij glimlacht als hij haar outfit van vanavond bewondert, het is geen toeval dat ze ook nu weer de broek aan heeft.

 “Goed!” Abrupt onderbreekt ze zijn gedachten. “Onthoud: geen gestotter, geen gezeur over mijn vader en geen onderscheid maken tussen onze drie dochters. En al helemaal geen ‘wat kijkt u lief’ tegen die Mariëlle Tweebeeke, oké?” Hij knikt. “En als het toch mis dreigt te gaan, dan gooi ik er nog wel een Oudhollandse verspreking tegenaan op het einde, vinden de mensen leuk en leidt prima af van jouw teksten. Gekoekhapt, is dat misschien wat?”

 Ze praat aan één stuk door terwijl ze de geïmproviseerde interviewsetting oplopen. Vlak voordat hij plaats wil nemen in zijn witte stoel knijpt ze hem nog even bemoedigend in zijn arm. “Wees jezelf. En wees vooral niet bang voor wat mensen van je vinden. Je bent leuk zoals je bent. Vertrouw daarop! Bovendien heb ik weten te regelen dat Albert Verlinde het interview direct hierna zal gaan nabeschouwen op RTL4”.

Hij kijkt haar vragend aan als ze hem een veelbetekenende knipoog toewerpt “Ons geheime wapen…naast hem lijkt iedereen sympathiek”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: