Kruimel

3 Apr

geenSamen lopen we richting het schoolplein, haar hand klemvast in de mijne. Als we het hek naderen laat ze plotseling mijn hand los en rent schaterend van het lachen het plein op. Alleen. Zonder mij. Ze voelt zich veilig hier. Stomverbaasd kijk ik haar na, om direct daarna overvallen te worden door een gevoel van dankbaarheid. Mijn grote, kleine meisje.

Ieder mens is uniek, dat is zo. En dat geldt zeker ook voor alledrie mijn prachtige dochters. Alleen, waar ik in de oudste nog een miniatuuruitgave van mijzelf herken en bij de ander duidelijk trekjes van mijn man ontwaar, moest ik bij haar vaststellen, dat zij écht enig in haar soort is.

Als je haar DNA profiel onder een microscoop legt, zal onomstotelijk bewezen worden dat zij en haar zusje een tweeling zijn en samen met onze oudste ook echt ónze dochters zijn, maar daar houden alle verbanden wel op. Zoiets als deze Kruimel (ons koosnaampje voor haar) hadden we nog niet eerder mogen ervaren.

Leven in de schaduw
Waar haar zussen het leven lachend, eigenwijs en met een rotsvast vertrouwen tegemoet treden verschuilt zij zich het liefst achter haar eigen schaduw. Bij gebrek aan voldoende schuilplaats voldoen mama en papa natuurlijk ook.

De wereld is eng en begrijpt haar niet. Iedere stap buiten de deur, of het nou een verjaardag, een feestje of een dagje stad is, is een expeditie op onbekend terrein. En dus doodeng.

Veilige haven
Thuis is haar veilige haven. Daar kan ze zich uiten, is er plek voor onbegrijpelijke woedeaanvallen, tomeloze en hartverscheurende huilbuien maar ook onstuimbare aanvallen van slappe lach.

Ze deelt graag bevelen uit aan haar tweelingzusje en haar oudere zus is haar grote voorbeeld, wat zich vertaalt in een onschuldige vorm van stalken en kopieergedrag.

Ze beschermt zichzelf tegen het onbekende, maar ook tegen pijn. Door schade en schande wijs geworden weten wij nu dat als zij ‘Auw’ zegt, er direct medische hulp noodzakelijk is. Zo liep ze al eens door met een ontsteking in haar kaak. Het betekende een zenuwbehandeling en uiteindelijk zelfs het trekken van het melkkiesje bij de tandarts, iets wat ze zonder één kik te geven onderging.

Ze klaagt niet, maar draagt. Soms lijkt het wel alsof ze zichzelf ‘uit’ kan zetten.

Zwarte bladzijde
De dag dat ze naar school ging, was een zwarte bladzijde in haar leven. Geen houvast, geen veilige haven, alleen maar onbekend terrein. Ze keek ons aan als een puppie die in een asiel werd achtergelaten.

Toen bleek dat deze oefening iedere werkdag herhaald zou gaan worden gooide ze alles in de strijd om maar niet naar school te hoeven. Tot het moment dat ze deze omgeving accepteerde en ook als ‘veilig’ beschouwde. Iets wat in het begin heel relatief bleek, want zodra de juf ziek was en er dus een vervanger voor de klas stond, sloeg de paniek weer toe. Hysterische taferelen thuis en op school. Wat moet ze zich in de steek gelaten hebben gevoeld.

Dankbaar
En nu? Nu is ons Kruimeltje al bijna 6 jaar oud. Zij laat ons de wereld zien op een manier zoals we er nog nooit naar hebben gekeken. Wij proberen haar te begrijpen en zij ons. We groeien. Samen. Met vallen en opstaan.

Inmiddels loopt ze dus schaterend het schoolplein op, durft ze uit onze maar ook uit haar eigen schaduw te stappen. Op dat soort momenten ontroert ze me zonder dat ze het zelf weet. En, eerlijk is eerlijk, het is soms moeilijk dat ze niet net zo ‘voorspelbaar’ is als haar zusjes, waarvan we de gebruiksaanwijzing redelijk kennen. Tegelijkertijd is het mooi dat ze durft te zijn wie ze is.

Zichzelf.

Advertenties

Eén reactie to “Kruimel”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De liefde voor muziek | feetjeblogt - 7 augustus 2013

    […] start Zes jaar werden zij en haar zusje gisteren. Onze twee wondertjes, waarvan zij met recht het grootste wonder genoemd mag worden. Zes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: