Mag het licht uit?

26 Sep

Bezuinigingen…er zijn maar weinig mensen die er op dit moment niet mee te maken hebben. Op het werk, landelijk maar ook in het eigen gezin moet er op de centjes gelet worden. En zolang als we zelf de regie er over mogen voeren is er niets aan de hand. Ik wil best zelf de afweging maken om wat meer Euroshopper producten te kopen in de supermarkt om mijn eigen kleine crisis te bezweren. Maar zodra andere mensen over ons geld gaan beslissen in het kader van de bezuinigingen…ja dan wordt het een ander verhaal.

Zwart voor de ogen
Zo zagen we de afgelopen dagen hoe het in achtereenvolgens Spanje en Griekenland helemaal mis ging. Mensen die in blinde woede de straat op gingen om te demonstreren tegen het bezuinigingsbeleid van hun kabinet. En al gaandeweg de demonstratie ging bij een aantal van hen het licht uit, werd het zwart voor de ogen. Werden er eerst nog leuzen gescandeerd, nu vlogen de molovcocktails door de lucht. Het werd grimmig, gewelddadig en ontaardde in één grote rel. En weet je wat het ergste is…het in toom houden van zo’n mensenmassa en het opruimen achteraf wordt ook gewoon weer doorgerekend aan de Spaanse en Griekse belastingbetalers…dus wat schieten ze er eigenlijk mee op?

Lichtpuntje
Voor wat Nederland betreft zie ik wel een lichtpuntje. Hier is men nog druk bezig met het samenstellen van een kabinet en tot die tijd zullen er waarschijnlijk geen rigoreuze besluiten genomen worden op het gebied van bezuinigen. En voor wat betreft de besparingsmaatregelen uit het Kunduz akkoord…ach, we weten allemaal hoe serieus we dat moeten nemen. De makers hiervan zijn al een aantal malen tegen de lamp gelopen. Ach, laten we het er maar op houden dat dit akkoord niet met watervaste inkt is geschreven. Kortom, voorlopig lijkt het erop dat dit soort geweldadige rellen als in Spanje en Griekenland ons bespaard zullen blijven. (Hooguit wanneer er  weer  een facebookfeestje wordt gegeven, maar verder hebben we weinig te vrezen).

Lastenverlichting
Natuurlijk kijkt de rest van Nederland wel alvast goed rond waar en op welke wijze er kosten bespaard zouden kunnen worden. Zo zag Rijkswaterstaat spontaan het licht met het lumineuze idee om voortaan op verschillende plekken in Nederland als het  donker wordt de (snel)wegverlichting uit te schakelen. Lastenverlichting, maar dan letterlijk.  Is het niet een veel beter idee om RWS zo’n gratis energietest te laten doen waar ik ongeveer wekelijks mee bestookt wordt? Wellicht dat overstappen op een andere energiemaatschappij wel dé oplossing is. Enfin, maar hopen dat de hulpdiensten zich wel goed kunnen oriënteren in het donker…

Ik snap overigens nu wel waarom de wedstrijd van Real Madrid afgelopen zondag werd afgelast. Niks kapotte lichtmast, niks sabotage….ook de voetbalwereld moet bezuinigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: