Valse bingo

12 Sep

Als er iets is wat bejaarden leuk vinden, dan is het wel bingo! Toch? En nu is meedoen natuurlijk altijd belangrijker dan winnen, maar ik kan me ook voorstellen dat tante Bep na het winnen van de 15e staafmixer wel een beetje uitgekeken raakt op de prijzentafel.

Gelukkig spelen ze daar in Ouderkerk aan de IJssel en Gouderak goed op in. Daar weten ze waar de doelgroep behoefte aan heeft. Bij een volle kaart geen sapcentrifuge of een sfeerlichtje, nee…een exclusief gereserveerd plekje op de gemeentelijke begraafplaats. Kijk, daar heb je tenminste wat aan!

Grafbingo
Het klinkt grappig, maar het is natuurlijk uitermate triest dat er zoiets als een grafbingo bestaat. Niet eens zelf verzonnen, zo noemen ze het in de media. Er zijn nog maar 30 plekjes op de twee gemeentelijke begraafplaatsen beschikbaar en ach, het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ principe was waarschijnlijk te simpel. Natuurlijk snap ik het wel; mensen willen graag begraven worden nabij hun familie en geliefde en het alternatief, een nieuw aan te leggen dodenakker een stuk verderop, is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar toch, om daar dan een kansspel van te maken, ik vind het morbide.

It’s all in the name
Het nieuws werd er niet beter op toen de notaris in beeld kwam die de loterij kwam begeleiden. De arme man, notaris Graveling, was duidelijk op zijn naam geselecteerd en wist zich met de hele situatie niet goed raad. Hoe triest het nieuwsitem ook was, ik kon een grijns niet onderdrukken. Zeker toen na afloop de ‘winnaars’ en ‘verliezers’ nog even werden geïnterviewd voor de camera. Hoe blij kun je zijn met een grafprijs? Mijn lachspieren begaven het op het moment dat een vrouw aangaf dat ze “niet had gewonnen, maar nu wel als eerste reserve erop stond”. Oké…wat houdt dat dan in? Een wedstrijdje wie het eerste komt te overlijden?

Het lot bepaalt
Het is triest maar ook komisch tegelijk. Twee gemeenten die écht oprecht de intentie hebben om de laatste rustplaatsen eerlijk te verdelen, maken er onbewust één grote kermis van. Had als ‘troostprijs’ dan in ieder geval voor iedereen die naast de prijzen greep een urn uitgedeeld ofzo…

Natuurlijk, de dood wordt door het lot bepaald, maar om dat ook voor een grafzode te laten gelden gaat mij wat ver. Weet je wat, ik speel gewoon wel even door voor die staafmixer….

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: