Weigerambtenaren

31 Jul

Begonnen als vakkenvulster bij de plaatselijke supermarkt, maar dankzij ambitie en hard werken zit Gemma inmiddels al weer twee jaar achter de kassa bij diezelfde supermarkt. Op een ochtend krijgt ze echter van haar baas te horen dat er mogelijk een wetswijziging aankomt voor wat betreft de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Als het aan de politiek ligt wordt de ‘alcoholleeftijd‘ straks verhoogd van 16 naar 18 jaar. Gemma is verbolgen en geeft aan dat ze dit moreel onaanvaardbaard vindt. Door het verhogen van de leeftijd werk je illegaal drinkgelag alleen maar in de hand is haar stellige mening. Ze heeft een goed gesprek met haar baas en kondigt aan dat ze voortaan iedere klant die met alcohol aan de kassa komt te zullen weigeren.  U begrijpt…Gemma kon vertrekken.

Bram heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Als kind al dol op alles wat met de brandweer te maken had, leeft hij nu zijn eigen jongensdroom als lid van het  brandweercorps van Heerhugowaard. Zijn passie voor het vak gaat zo ver dat hij in zijn vrije tijd les geeft in brandpreventie bij bedrijven en instellingen. Eigenlijk heeft Bram maar één slechte eigenschap; hij heeft een bloedhekel aan bejaarden. Zijn antipathie voor alles wat 60+ is gaat zelfs zo ver dat hij laatst, toen het corps moest uitrukken omdat er brand was in bejaardentehuis ”t Zonnetje’ weigerde zijn slang uit te rollen. Hij ging het brandende pand niet in! Hij had hevige morele bezwaren om zijn eigen leven in de waagschaal te leggen voor mensen, die toch al richting het eindpunt lopen. Donder op! (Dit waren overigens ook de woorden van Bram zijn baas toen hij over deze werkweigering hoorde).

Natuurlijk zijn Gemma en Bram fictieve personen in fictieve situaties. En zo zou ik nog wel 100 andere karakters en beroepen kunnen verzinnen. Een overtuigd Christelijke arts die weigert om een binnengebrachte moslim te reanimeren. Iemand die besluit vegetariër te worden en daardoor zijn werk als uitbeender in het slachthuis niet meer wil doen. Noemt u maar op. En alle werkgevers hebben natuurlijk volop begrip, maar laten ook duidelijk blijken dat het voor hen helaas wel ophoudt loopbaantechnisch gezien. Logisch toch?

Maar hoe kan het dan zo zijn dat, ik noem maar iemand, Hendrik Stoppelaar uit Alphen aan den Rijn wel gewoon werk mag weigeren? In zijn arbeidsovereenkomst staat duidelijk dat hij als bijzonder ambtenaar van de burgelijke stand mensen voor de wet met elkaar in de echt zal verbinden. Op het moment dat die wet wijzigt en het bevalt Hendrik niet, beroept hij zich op de nieuwste modetrend, de ‘morele bezwaren’. Onze brave Hendrik kan het namelijk niet over zijn hart verkrijgen om twee mannen met elkaar in de echt te verbinden. Weet je wat, lieve Hendrik? Jammer dan! Je doet je werk of je doet het niet en anders kun je opzouten. Toch?

Niet in Nederland helaas. Hier bestaan dus gewoon nog beroepsgroepen die ongestraft aan werkweigering kunnen doen. Een kamermeerderheid heeft er bij Minister Spies op aangedrongen om deze zogenaamde ‘weigerambtenaren’ aan te pakken. Maar, hoe symbolisch: dat weigert ze. Ze beroept zich hierbij op haar demissionaire status, lekker makkelijk.

Laten we hopen dat het nieuwe kabinet iets meer ‘ballen’ toont en wel voortvarend aan de slag gaat in dit dossier. Zodat iedereen straks onbezorgd in het huwelijk kan stappen zonder zich eerst een hele discussie binnen de gemeente te moeten laten aanleunen.

Enne…aan iedereen die volgend jaar in het ‘homohuwelijk’ treedt en opgezadeld wordt met een chagerijnige trouwambtenaar: je kunt ‘m altijd nog weigeren!

Advertenties

Eén reactie to “Weigerambtenaren”

  1. Carolien 1 augustus 2012 bij 07:02 #

    Ik ben het helemaal met je eens. Die weigerambtenaren moeten ze eruit gooien. Het is toch van de zotte dat je bepaalde onderdelen van je werk weigert. Je geeft het goed aan met voorbeelden die aanspreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: